Räntor och valutor: Euron backade efter Juppé-besked

Europaräntorna sjönk på måndagen samtidigt som euron tappade något efter beskedet från Alain Juppé, borgmästare i Bordeaux, att han inte ställer upp i det franska presidentvalet som ersättare för Francois Fillon. Beslutet är definitivt, enligt Alain Juppé, som sade att det är "för sent" för honom, men inte för Frankrike.

"Jag förkroppsligar inte förnyelse, en önskan som verkar större än behovet av erfarenhet", sade Alain Juppé.

Beskedet kommer efter att en opinionsundersökning på måndagen visade att om Alain Juppé hade ersatt skandaltyngde Francois Fillon skulle den förre ha vunnit första omgången medan Emmanuel Macron skulle ha kommit tvåa. Detta hade i sin tur inneburit att Marine Le Pen hade fallit bort ur valstriden.

Med Francois Fillon som kandidat tyder det mesta på att Marine Le Pen tar sig vidare till andra valomgången.

"Alla är rädda (att en Le Pen-seger) skulle ha massiv påverkan på den vanliga valutan, eftersom hon indikerat att hon önskar lämna euron", sade Esther Reichelt, valutastrateg vid Commerzbank, till Reuters.

Vid svensk stängning hade euron tappat till 1:0600 mot dollarn, efter att ha nått omkring 1:0640 när den var som starkast innan beskedet från Alain Juppé.

Reuters rapporterade på måndagen med hänvisning till källor att ECB sannolikt inte kommer att besluta om utökade obligationslån vid rådsmötet på torsdag.

Enligt källorna finns det tekniska och lagliga hinder för att låna ut mer av de 1.400 miljarder euro i statsobligationer som ECB tidigare har köpt som en del av deras QE-program för att höja inflationen.

ECB öppnade i januari dörren för att kunna öka utlåningen för att undvika likviditetsbrister i marknaden för kortfristig finansiering, efter tecken på ränteuppgång på den marknaden.

Om detta nu inte ser ut att kunna genomföras finns risk för en ny, mindre, likviditetsbrist i slutet av mars när banker stänger sina böcker för första kvartalet och är motvilliga att låna ut.

Vid mötet på torsdag väntas rådet lämna räntan oförändrad, men investerare kommer leta efter förändringar i Mario Draghis formulering kring utsikter och om han ändrar sig kring att hålla räntor "på denna, eller lägre nivå, under en utdragen tid".

Den tyska tioåringen backade på måndagen 1 punkt till 0,34 procent.

Greklands ekonomi visade sig vara i betydligt sämre skick än väntat under fjolårets sista kvartal. BNP krympte med 1,2 procent jämfört med tredje kvartalet och med 1,4 procent jämfört med fjärde kvartalet 2015. Preliminärt angavs en nedgång med 0,4 respektive en uppgång med 0,2 procent.

"Vi har hela tiden väntat oss hög volatilitet i siffrorna", sade EU-kommissionens ekonomiska taleskvinna Annika Breidthardt vid en pressbriefing på måndagen.

EU-kommissionen väntar sig dock fortfarande tillväxt för landet i år.

"Det är viktigt att behålla reformmomentum", sade Annika Bredthardt.

Peter Navarro, ordförande för USA:s nationella handelsråd, talade i Washington på måndagen och sade att förhandlingar om det nordamerikanska frihandelsavtalet, NAFTA, kommer inledas snart, enligt Reuters.

Han sade också att det amerikanska handelsunderskotet för varor är stort och ihållande samt att handelsunderskott "spelar stor roll".

Peter Navarro sade att man kommer att öka reglerna kring ursprung i avtalen och att fusk med handel kommer att bekämpas hårdare.

Peter Navarro pekade specifikt ut Kina, Japan, Tyskland och Indien när det gäller rättvisa i handeln, och sade att andra använder bolagsskattesystemet för att utnyttja USA.

"Jag tror det skulle vara bra att ha en öppen diskussion med Tyskland om hur vi möjligtvis skulle kunna reducera underskottet utanför de begränsningar som de säger sig vara under", sade Peter Navarro.

"Men det är en allvarlig fråga. Tyskland är ett av de svåraste handelsunderskotten vi kommer behöva hantera", sade han.

Donald Trump sade vid flera tillfällen under kampanjen att Kina var en valutamanipulatör, något han inte officiellt deklarerat sedan han tillträdde som president.

"Om du tittar genom den linsen är det tydligt att den kinesiska valutan är undervärderad. Det är också tydligt att historiskt har Kina använt aggressiv policy för att säkerställa att valutan är undervärderad", sade Peter Navarro och tillade att han skulle invänta en rapport från finansdepartementet för en slutgiltig dom.

Dollarn tappade på måndagen till 113:87 mot yenen, jämfört med 114:48 vid fredagens svenska stängning. Mot euron tappade dollarn till 1:0600 från 1:0557.

Kronan stärktes 3 öre mot dollarn till 9:00, och tappade 1 öre mot euron till 9:54.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,67 procent jämfört med fredagens stängning.

 Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?