1515

Räntor och valutor: ECB fick euron att vända ner

Euron vände något nedåt mot dollarn i tisdagens handel efter tre dagar med markanta uppgångar. Europeiska statspappersräntor handlades samtidigt något lägre i längre löptider än på måndagen.

Euron, som stärkts närmast oavbrutet mot dollarn i drygt ett år, fick förnyat uppåttryck på torsdagen i förra veckan efter signaler i ECB-protokollet från decembermötet om att rådet kan vara på väg att skifta om sin kommunikation i mer hökaktig riktning i början av detta år.

Euron har stärkts från knappt 1:1950 mot dollarn strax före publiceringen av ECB:s december-protokoll i torsdags till nära 1:23 som högst på måndagen. På tisdagen vände dock den gemensamma valutan nedåt, till strax under 1:22 som lägst, när Reuters rapporterade att några nya signaler knappast är att vänta redan vid ECB-rådsmötet i januari.

Källor uppgav för nyhetsbyrån att rådet behöver mer tid för att bedöma utsikterna för ekonomin och för euron, och därmed är kommer det troligen inte att ändra sitt åtagande om att fortsätta att köpa obligationer. En mer grundläggande förändring i ECB:s framåtblickande guidning väntas inte komma förrän tidigast vid marsmötet.

Euron fick ytterligare nedåtpress av kommentarer från den franske ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau, som i en intervju med Börsen-Zeitung sade att den senaste tidens euroförstärkning är en oroskälla.

"Den senaste tidens utveckling för växelkursen är en osäkerhetskälla som kräver bevakning när det gäller dess möjliga nedåteffekter på importpriserna", sade han.

Svenska statsobligationsräntor sjönk något i längre löptider på tisdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,83 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 27 punkter (28).

Euron försvagades knappt 2 öre mot kronan, till 9:83, medan dollarn stärktes knappt 2 öre, till 8:05. TCW-index sjönk 131,35 (131,41)

Bitcoin pressades hårt på tisdagen, enligt Bloomberg News noteringar sjönk priset från cirka 13.960 dollar som högst under natten till omkring 11.200 dollar som lägst, och flera andra kryptovalutor drogs med i fallet.

Signaler om kommande regleringar, främst från Sydkorea och Kina står fortsatt i fokus för handeln. Sydkoreanska Yonhap rapporterade att finansminister Kim Dong-yeon i en radiointervju talat om att regeringen kommer lägga fram ett antal åtgärder för att begränsa den "irrationella" investeringsyran i kryptovalutor, och att ett förbud mot handel i digitala valutor ännu är ett "levande alternativ".

The Korea Times rapporterade samtidigt att Sydkoreas försvarsdepartement blockerar tillgången till handelssystem för kryptovalutor vid militära anläggningar, och att man också överväger andra reglerande åtgärder.

På måndagen rapporterade Bloomberg News om att kinesiska myndigheter planerade att blockera inhemsk access till såväl kinesiska som utländska handelsplattformar för kryptovalutor.

"Det verkar som att denna osäkerhet skrämmer marknaderna… (Handlare) tar hem vinster på det ökade riskscenariot framöver", sade Charles Hayter, grundare av dataanalyswebbplatsen Cryptocompare, till Reuters.

Brittisk KPI-inflation sjönk tillbaka till 3,0 procent december, från 3,1 procent i november, i linje med prognos. Kärninflationen sjönk samtidigt något mer än väntat, till 2,5 procent från 2,7 procent i november. Det var den lägsta nivån på fem månader.

Amit Kara, prognoschef vid National Institute of Economic and Social Research (NIESR), konstaterade i ett kundbrev att den brittiska inflationen nu sannolikt har toppat ur, och att takten kommer att sjunka gradvis mot 2-procentsmålet, om penningpolitiken anpassat "lämpligt".

Han noterade samtidigt att den ekonomiska tillväxten samlat kraft, såväl inhemskt som internationellt, i slutet av förra året, "och det stärker vår bedömning om att Bank of England kommer att höja policyräntan igen i maj och därefter var sjätte månad tills bankräntan når 2 procent i mitten av 2021".

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt i längre löptider, men steg något i kortare, när handeln kom i gång på tisdagen efter den amerikanska långhelgen. Marknadsaktörer håller ögonen på ansträngningarna för att undvika en nedstängning av federala verksamheter, vilket också kan påverka emissionsschemat för statspapper.

Källor uppger för Bloomberg News att republikanska kongressledare inte tror att de kommer att hinna lägga fram en fullständig utgiftsbudget till på fredag, och att man därför siktar på en ny förlängning av nuvarande budget till den 16 februari.

Industrisentimentet i New York dämpades något i januari jämfört med i december enligt Empire Manufacturing index, som sjönk till 17,7 från uppreviderade 19,6 i december. Det var marginellt under väntade 18,0.

Vid svensk stängning noterades den amerikanska tioårsräntan till 2,54 procent, 1 punkt ner jämfört med USA-stängningen på fredagen.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?