1515
Annons

Räntor och valutor: ECB-besked sänker euron

Såväl europabörserna som långräntorna steg medan euron försvagades på torsdagen efter att ECB förlängt sina QE-köp, men samtidigt aviserat att den köpta volymen ska dras ner.

Under sin presskonferens upprepade ECB-chefen Mario Draghi flera gånger att det inte handlar om någon "tapering", vilket till en början fick effekten att ränteuppgången gröptes ur. Men så småningom vände räntorna åter uppåt.

Vid svensk stängning var den tyska tvåårsräntan 3 punkter ned till -0,71 procent, medan tioåringen var upp 9 punkter till 0,42 procent.

De svenska motsvarigheterna stängde oförändrat på -0,76 procent respektive 7 punkter högre till 0,65 procent.

ECB lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade men förlängde sitt tillgångsköpsprogram till december 2017, från tidigare mars 2017. Samtidigt ska de dra ner den månatliga volymen från dagens 80 miljarder euro till 60 miljarder euro under perioden april-december, vilket inte var väntat.

ECB-chefen Mario Draghi sade vid presskonferensen att QE-köpen kommer att fortsätta till dess att ECB ser en uthållig inflation mot målet på "under men nära 2 procent", men att programmet kan utökas och förlängas om utsikterna skulle försämras.

ECB ser en fortsatt tillväxt under fjärde kvartalet och räknar med att takten i tillväxten stärks, samtidigt som riskerna mot tillväxten fortsatt lutar över åt nedsidan.

Beträffande inflationen sade ECB-chefen att han inte ser några tecken på en övertygande uppåttrend för kärn-inflationen.

Beslutet om att förlänga QE med tapering fattades med "mycket brett konsensus", medan frågan om att dra ner QE-köpen till noll inte hade varit uppe för diskussion, enligt ECB-chefen.

Analytiker tolkade inledningsvis ECB:s besked som "något hökaktigt", men senare gick tolkningarna isär.

SEB:s Robert Bergqvist twittrade "Yes, yes, yes. ECB förbereder för QE-exit. Äntligen. Och Riksbanken gör detsamma". Michael Grahn, makroanalytiker på Danske Bank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det var överraskande att ECB drog ned på månadsköpen, men att programmet å andra sidan är tre månader längre än vad marknaden hade räknat med, vilket innebär att centralbanken totalt sett köper lite mer.

"Om man funderar vad det betyder för Riksbanken så är det ju fortfarande så att det är en förlängning av programmet, som med största sannolikhet innebär att Riksbanken måste parera det här på något sätt", sade han.

Swedbank gör bedömningen att det inte blir några mer stimulanser från ECB. I ljuset av stigande inflation, förbättrade förväntningar och sjunkande arbetslöshet så har ECB färre skäl att vara extremt duvaktiga, men centralbanken "föredrog antagligen att inte gå emot marknadsförväntningarna och riskera en överdriven uppgång i marknadsräntorna".

"Ett övermått av politiska risker som kanske dyker upp under 2017 kan också ha bidragit till beslutet att dra ner på tillgångsköpen något", skrev Swedbank i en kommentar.

Anna Öster, Länsförsäkringar, konstaterade att den första av tre väldigt viktiga pusselbitar kommit för Riksbankens besked senare i december. De andra två pusselbitarna är november månads KPI och Federal Reserves räntebesked.

"Givet att inflationen inte återigen överraskar markant på nedsidan så tror vi att Riksbanken följer i ECB:s spår. Vår bedömning är att Riksbanken också förlänger sitt stödköpprogram", enligt Anna Öster.

Här hemma visade SCB-statistik att hushållens konsumtion ökade med 1,1 procent i oktober jämfört med månaden före, och med 3,3 procent jämfört med oktober förra året. Samtidigt reviderades septemberutfallen upp.

Annan SCB-statistik visade att produktionen i hela näringslivet sjönk 0,4 procent i oktober jämfört med månaden före och steg med 2,8 procent från samma månad i fjol.

Industriproduktionen sjönk 2,1 procent i årstakt, tjänsteproduktionen steg 3,8 procent och byggproduktionen steg 10,0 procent.

Vidare steg priserna på småhus med 1 procent under perioden september-november jämfört med närmast föregående tremånadersperiod, men sjönk med nästan 1 procent från månaden före. Jämfört med ett år tidigare ökade småhuspriserna med 10 procent under perioden september-november.

Nordea publicerade en konjunkturprognos på förmiddagen där de konstaterar att tillväxten i den svenska ekonomin har dämpats, att nedväxlingen är bred och berör både inhemsk och extern efterfrågan.

Banken räknar med att Sveriges BNP ökar med 3,4 procent i år, 2,1 procent 2017 och 1,9 procent 2018.

USA-räntorna steg också på torsdagen, med tioårsräntan upp 5 punkter till 2,40 procent.

Antalet nya arbetslösa sjönk med 10.000 personer till 258.000 förra veckan vilket var i linje med förväntningarna.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:063 mot dollarn, ner från 1:0752 samma tid dagen före, medan dollarn hade stärkts något till 114:02 mot yenen (113:8).

Kronan blev 8 öre svagare till 9:15 mot dollarn och 2,5 öre starkare till 9:73 mot euron.


Innehåll från ArocellAnnons

AroCell växer – satsar på snabbtest

En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.
En av AroCells snabbtest UBC® Rapid för urinblåsecancer.

Med sina tester ger diagnostikbolaget AroCell värdefull information för prognos, behandling och uppföljning av cancerpatienter. Nu utökar företaget sitt produktutbud med snabbtester. ”Det kommer vara en stor del av framtidens sjukvård”, säger Anders Hultman, bolagets vd.

Det svenska diagnostikbolaget AroCell utvecklar produkter som säkerställer att cancerpatienter får rätt behandling vid rätt tidpunkt. Bolaget är specialiserat inom onkologi och har tagit fram tester som mäter biomarkörer som TK1 och cytokeratiner i blodet eller urinen för att kunna optimera behandlingen mot bröst-, prostata- och urinblåsecancer. 

– Flera av våra produkter, används redan idag i klinik. Det innebär att patientens lidande minskar och att vårdgivaren inte behöver lägga resurser på verkningslösa behandlingar, säger AroCells vd Anders Hultman.

Utvecklar snabbtest

För att driva produktutvecklingen framåt köpte AroCell i mitten av 2021 bolaget IDL Biotech som har lång erfarenhet av snabbtester, vilket är en teknik som AroCell anser kommer bli allt vanligare inom vården.

– Coronapandemin har ökat allmänhetens acceptans för snabbtester. Att ge cancerpatienter en möjlighet att själva få en indikation på om sjukdomen har återkommit är en viktig del av framtidens behandlingsvård, säger professor Gunnar Steineck, medicinsk chef på AroCell som har mer än 35 års erfarenhet av forskning inom onkologi.

– Vi är väldigt glada över att ha fått in IDL Biotechs kompetens. Tack vare deras gedigna kunskap om snabbtester och vår expertis inom TK1 har vi tillsammans förflyttat oss fem år framåt i utvecklingen, säger Anders Hultman.

Pågående nyemission

För att möjliggöra framtidsplanerna och fortsätta växa internationellt genomför AroCell en företrädesemission på 86 miljoner kronor med teckningsperiod mellan den 31 januari och 14 februari. 

– Vi vill fokusera på att fortsätta rulla ut våra produkter i Europa och driva våra kliniska program i USA för att komma in på den amerikanska marknaden. Just nu har vi bara skrapat på ytan av produkternas försäljningspotential, säger Anders Hultman.

Läs om emissionen på AroCells hemsida. 

AroCell:
AroCell utvecklar och säljer tester för prognos, behandling och uppföljning av cancer. Testet TK 210 ELISA är CE-märkt sedan 2015 och kan användas på automatiserade plattformar, vilket ger möjlighet till snabb expansion.

www.arocell.com

Mer från Arocell

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Arocell och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?