Under sin presskonferens upprepade ECB-chefen Mario Draghi flera gånger att det inte handlar om någon "tapering", vilket till en början fick effekten att ränteuppgången gröptes ur. Men så småningom vände räntorna åter uppåt.
Vid svensk stängning var den tyska tvåårsräntan 3 punkter ned till -0,71 procent, medan tioåringen var upp 9 punkter till 0,42 procent.
De svenska motsvarigheterna stängde oförändrat på -0,76 procent respektive 7 punkter högre till 0,65 procent.
ECB lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade men förlängde sitt tillgångsköpsprogram till december 2017, från tidigare mars 2017. Samtidigt ska de dra ner den månatliga volymen från dagens 80 miljarder euro till 60 miljarder euro under perioden april-december, vilket inte var väntat.
ECB-chefen Mario Draghi sade vid presskonferensen att QE-köpen kommer att fortsätta till dess att ECB ser en uthållig inflation mot målet på "under men nära 2 procent", men att programmet kan utökas och förlängas om utsikterna skulle försämras.
ECB ser en fortsatt tillväxt under fjärde kvartalet och räknar med att takten i tillväxten stärks, samtidigt som riskerna mot tillväxten fortsatt lutar över åt nedsidan.
Beträffande inflationen sade ECB-chefen att han inte ser några tecken på en övertygande uppåttrend för kärn-inflationen.
Beslutet om att förlänga QE med tapering fattades med "mycket brett konsensus", medan frågan om att dra ner QE-köpen till noll inte hade varit uppe för diskussion, enligt ECB-chefen.
Analytiker tolkade inledningsvis ECB:s besked som "något hökaktigt", men senare gick tolkningarna isär.
SEB:s Robert Bergqvist twittrade "Yes, yes, yes. ECB förbereder för QE-exit. Äntligen. Och Riksbanken gör detsamma". Michael Grahn, makroanalytiker på Danske Bank, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det var överraskande att ECB drog ned på månadsköpen, men att programmet å andra sidan är tre månader längre än vad marknaden hade räknat med, vilket innebär att centralbanken totalt sett köper lite mer.
"Om man funderar vad det betyder för Riksbanken så är det ju fortfarande så att det är en förlängning av programmet, som med största sannolikhet innebär att Riksbanken måste parera det här på något sätt", sade han.
Swedbank gör bedömningen att det inte blir några mer stimulanser från ECB. I ljuset av stigande inflation, förbättrade förväntningar och sjunkande arbetslöshet så har ECB färre skäl att vara extremt duvaktiga, men centralbanken "föredrog antagligen att inte gå emot marknadsförväntningarna och riskera en överdriven uppgång i marknadsräntorna".
"Ett övermått av politiska risker som kanske dyker upp under 2017 kan också ha bidragit till beslutet att dra ner på tillgångsköpen något", skrev Swedbank i en kommentar.
Anna Öster, Länsförsäkringar, konstaterade att den första av tre väldigt viktiga pusselbitar kommit för Riksbankens besked senare i december. De andra två pusselbitarna är november månads KPI och Federal Reserves räntebesked.
"Givet att inflationen inte återigen överraskar markant på nedsidan så tror vi att Riksbanken följer i ECB:s spår. Vår bedömning är att Riksbanken också förlänger sitt stödköpprogram", enligt Anna Öster.
Här hemma visade SCB-statistik att hushållens konsumtion ökade med 1,1 procent i oktober jämfört med månaden före, och med 3,3 procent jämfört med oktober förra året. Samtidigt reviderades septemberutfallen upp.
Annan SCB-statistik visade att produktionen i hela näringslivet sjönk 0,4 procent i oktober jämfört med månaden före och steg med 2,8 procent från samma månad i fjol.
Industriproduktionen sjönk 2,1 procent i årstakt, tjänsteproduktionen steg 3,8 procent och byggproduktionen steg 10,0 procent.
Vidare steg priserna på småhus med 1 procent under perioden september-november jämfört med närmast föregående tremånadersperiod, men sjönk med nästan 1 procent från månaden före. Jämfört med ett år tidigare ökade småhuspriserna med 10 procent under perioden september-november.
Nordea publicerade en konjunkturprognos på förmiddagen där de konstaterar att tillväxten i den svenska ekonomin har dämpats, att nedväxlingen är bred och berör både inhemsk och extern efterfrågan.
Banken räknar med att Sveriges BNP ökar med 3,4 procent i år, 2,1 procent 2017 och 1,9 procent 2018.
USA-räntorna steg också på torsdagen, med tioårsräntan upp 5 punkter till 2,40 procent.
Antalet nya arbetslösa sjönk med 10.000 personer till 258.000 förra veckan vilket var i linje med förväntningarna.
På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:063 mot dollarn, ner från 1:0752 samma tid dagen före, medan dollarn hade stärkts något till 114:02 mot yenen (113:8).
Kronan blev 8 öre svagare till 9:15 mot dollarn och 2,5 öre starkare till 9:73 mot euron.