Räntor och valutor: Draghi lyfter euron

Euron handlas starkare på fredagen i kölvattnet av gårdagens kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi som antydde en mindre negativ syn på ekonomiska nedåtrisker och risken för deflation, samt lägre sannolikhet för nya stimulansåtgärder.

De långa obligationsräntorna handlas upp ett par punkter på båda sidor Atlanten inför dagens amerikanska jobbdata. Dollarn handlas samtidigt på starkare nivåer mot japanska yen.

"Fed förväntas höja styrräntan i nästa vecka - något som praktiskt taget ingen förutsåg i början av året, även om centralbanken i december antydde tre räntehöjningar under 2017", konstaterar Commerzbank i ett marknadsbrev.

Den norska kronan pressas dock av att den norska inflationen var överraskande låg i februari. Inflation på 2,5 procent var 0,4 procentenheter lägre än väntade 2,9 procent. Även kärninflationen på 1,6 procent var lika mycket under förväntan.

"Inflationen är tveklöst på en nedåtgående trend i Norge, vilket inte är överraskande. Det har dock gått mycket fortfarande än vad vi förväntade oss", uppger Nordea-ekonomen Erik Johannes Bruce.

Han tror att Norges Bank kommer att bedöma att kärninflationen är klart under förväntan, vilket talar för oförändrad räntebana trots de tydliga tecknen på högre kapacitetsutnyttjande i ekonomin.

Capital Economics noterar att sentimentsindikatorer visserligen har stärkts på sistone, men tror att inflationen kommer att fortsätta att sjunka och att det kommer att ge upphov till norska räntesänkningar senare i år.

Danmarks inflationsutveckling i februari var bara marginellt svagare än väntat i februari, enligt morgonens data.

Pundet påverkades inte särskilt mycket av siffror som visade att den brittiska industriproduktionen utvecklades ungefär som väntat i januari.

SCB meddelade att den svenska industrins planerade investeringar i byggnader och maskiner bedöms ha ökat med 6 procent till 70 miljarder kronor 2016, enligt en företagsenkät. Även för 2017 beräknas investeringarna bli 70 miljarder, vilket innebär att tillväxttakten i investeringarna väntas bromsa till noll.

Tysklands handelsaktivitet var högre än väntat i januari, både beträffande export och import. Framförallt var det dock importen som var större än väntat, vilket medförde att handelsbalansöverskottet var lägre än väntat.

USA-fokus riktas nu mot eftermiddagens jobbrapport för februari, klockan 14.30, där konsensusprognosen nu pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 200.000 personer.

Många ekonomer, men inte alla, har justerat upp sina prognoser över sysselsättningsökningen efter den oväntat starka ADP-rapporten om antalet sysselsatta i den privata sektorn i februari, +298.000. De nya prognoserna ligger huvudsakligen i ett intervall på cirka 220.000-270.000.

Ekonomerna på Deutsche Bank i New York påpekar i ett kundbrev att de har märkt en tendens att jobbrapporten för februari har kommit in klart över konsensusprognosen de senaste åren: Sysselsättningen har i genomsnitt ökat med 47.000 personer mer än konsensusprognosen, enligt de initiala rapporterna, de senaste fem åren.

Arbetslösheten väntas vidare ha sjunkit till 4,7 procent från 4,8 procent i januari. Timlönerna väntas ha ökat 0,3 procent, efter överraskande svaga +0,1 procent i januari.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Range RoverAnnons

Rymlig och lyxig – med prestanda som en sportbil

Trygg, säker och med plats för hela familjen.

Men också fulladdad med eldrift, smart teknik och sportig känsla.

Allt fler får upp ögonen för den ikoniska suven Range Rover Sport.

2020 var året när biltillverkaren Land Rover firade ett halvt sekel med sin modell Range Rover. Sedan dess har den tidlösa designen och självklara sättet att ta sig fram i princip överallt gjort Range Rover till en föregångare – men också en förebild för hur dagens smarta och snygga suvar byggs. 

50 år senare är den välskräddade kostymen fortfarande som formsydd. Och kanske med ännu mer tydlighet framhävs idag den nyskapande tekniken och de lyxiga detaljerna, utan att för den skull släppa ambitionen att ha skapat världens bästa fyrhjulsdrivna bil.

Får hjärtan att bulta

En av de bilmodeller som fått många hjärtan att bulta lite extra snabbt är Range Rover Sport, som lanserades för första gången 2004 som en mer sportig och aktiv version av den ursprungliga, klassiska Range Rovern. Sedan dess har modellen gjorts om i nya generationer vilket resulterat bland annat i ett luftigare intryck, något bilbyggarna lyckats med tack vare en ny aluminiumkaross som gett en lättare vikt.

Mer om Range Rover Sport här 

Idag finns en övervägande del av den brittiska bilflottans modeller som laddhybrider. 

För två år sedan var den stora nyheten från den klassiska biltillverkaren plug-in hybriden Ranger Rover Sport PHEV. Under ett både muskulärt och stilrent yttre väntar numera över 400 hästkrafter i ett sportigt paket – från fälgarna till den leende kylargrillen.

Elmotorn i Range Rover Sport ger upp till 51 kilometer av avgasfri bilkörning och väljer man standard som körläge sker den tysta växlingen mellan bensin- och elmotor helt sömlöst. Men oavsett varifrån energin hämtas är kraften och den kompromisslösa ambitionen att ta föraren exakt dit man vill lika stark. En markfrigång på dryga två decimeter hjälper förstås till.

Bekväm och säker – i alla situationer

Tekniska finesser och modern teknologi skapar säkrare körning, inte minst under rådande vinterväglag. För att göra bilkörningen så bekväm och säker som möjligt i varje situation kan man välja mellan sex olika lägen: Dynamic, ECO, Comfort, Gräs/grus/snö, Lera och hjulspår. Och med hjälp av teknologin Terrain Response 2 anpassas responsen hos bilens motor, växellåda, differentialer och chassisystem efter körförhållandena. Accelerationen 0-100 km görs på 6,7 sekunder, vilket skapar tryggare omkörningar.

Viktigaste funktionerna i Range Rover Sport 

Bäddat för långresor

Bekväma framstolar och en mjukt sofistikerad förarmiljö bäddar för långresor, liksom ett rymligt baksäte bekvämt även för tre personer. Sköna färgskalor i kupén anpassas lätt med diskreta belysningsknappar efter humör och tid på dygnet.

På många sätt fortsätter Range Rover Sport att förknippas med trygga komponenter som kvalitet, komfort och köregenskaper – men allt tydligare inramade i en form som andas lika mycket lyx som sportighet. Detta alldeles oavsett om man väljer att ta sig fram på vindlande, vita vintervägar eller i mer aktiv stadstrafik.

Just nu erbjuds olika specialpaketerade Range Rover Sport-modeller för den svenska marknaden till attraktiva priser. 

Mer om kampanjen för privatpersoner 

Mer om kampanjen för företag 

Mer från Range Rover

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Range Rover och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?