1515
Annons

Räntor och valutor: Draghi drog upp euron

Europaräntorna steg överlag och euron stärktes på torsdagen, med stöd av lägre KPI-utfall än väntat i USA och kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 3 punkter upp till 0,44 procent, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter högre på 0,57 procent.

Här hemma visade SCB-statistik på förmiddagen att BNP-utvecklingen de senaste kvartalen och två åren varit svagare än vad som tidigare rapporterats.

Den andra beräkningen för andra kvartalets BNP-tillväxt justerades ned till 0,8 procent från kvartalet före och till 2,5 procent jämfört med ett år tidigare. I den första beräkningen ökade BNP med 1,0 respektive 3,3 procent.

BNP-tillväxten för första kvartalet reviderades samtidigt ned med 0,3 procentenheter till 0,5 procent, helåret 2017 till 2,1 procent från 2,3 procent och helåret 2016 med hela 0,5 procentenheter till 2,7 procent.

Bland poster som justerats ned för andra kvartalet finns bland annat fasta bruttoinvesteringar, som minskade med 0,5 procent (tidigare -0,2), vilket berodde på minskade investeringar i byggnader och anläggningar.

Lagerinvesteringarna drog upp BNP med 0,6 procentenheter (+0,3), medan importen ökade med 0,8 procent (-0,1) och tyngde nettoexporten.

Produktionen i näringslivet var inte lika stark som tidigare rapporterats, utan steg med 0,9 procent (+1,2). Varuproducerande branscher ökade med 0,2 procent (+0,7), medan tjänsteproducerande ökade 1,3 procent (+1,5).

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i en kommentar att BNP-tillväxten för första halvåret reviderades ned mer än de räknat med och att tredje kvartalet dessutom har inletts svagt.

"Med andra ord, dåliga nyheter för Riksbanken", enligt Isaksson.

Bilförsäljningen drog upp hushållens konsumtion under andra kvartalet på grund av bonus malus-systemet, men försäljningen har sedan rasat, vilket kommer att tynga under tredje kvartalet.

Isaksson noterade att inflationen fortsatt är det viktigaste för Riksbanken, men att avmattningen i BNP-tillväxten är en faktor som, enligt Nordea, gör att Riksbanken kommer att vänta till sent 2019 innan de börjar höja reporäntan.

"Men notera att den ganska svaga BNP-tillväxten står i kontrast till den mycket starka utvecklingen på arbetsmarknaden de senaste åren. Därför kommer Riksbanken fortsatt att se resursutnyttjandet som högt, vilket är viktigare än BNP-trenden", enligt chefsanalytikern.

Michael Grahn, Danske Bank, konstaterade i ett Twitter-inlägg att utfallet för andra kvartalet var "mycket svagt" eftersom av tillväxten på 0,8 procent utgjordes hela 0,6 procentenheter av lagerinvesteringar.

"I detta skede av konjunkturcykeln kan det signalera en avmattning i utgifter och försäljning", skrev han.

Swedbank tolkade det högre bidraget från lagerinvesteringar som "något" negativt och delvis påverkat av vädret, men seniorekonom Knut Hallberg betonade att bilden samtidigt kvarstår av en god tillväxt där ekonomin växer med 2,5 procent i årstakt.

Europaräntorna var stabila efter räntebeskeden från Bank of England och ECB. Ingen av de två centralbankerna bjöd på några större överraskningar utan lämnade båda sina styrräntor oförändrade.

Räntorna vände sedan uppåt och euron fick lite skjuts uppåt efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att tillväxten i euroområdet fortsatt är solid och att ECB håller fast vid att tillgångsköpen avslutas vid årsskiftet trots att tillväxtprognoserna reviderats ned något.

Draghi noterade vid presskonferensen samtidigt att riskerna från protektionism och tillväxtmarknaderna har ökat den senaste tiden. Spridningseffekterna från Turkiet och Argentina har dock inte varit betydande och från Italien har det inte märkts några sådana effekter alls.

"Vi ser en underliggande styrka i ekonomin som får oss att tro att nedåtriskerna kommer att mildras av förbättringarna på arbetsmarknaden och stigande löner", sade ECB-chefen.

Osäkerheten kring utsikterna för den underliggande inflationen har dämpats och ECB räknar med att inflationen kommer att stiga mot målet, sade han vidare.

Turkiets centralbank höjde som väntat styrräntan i ett försök att dämpa den rusande inflationen och stötta landets valuta, liran. Styrräntan höjdes från 17,75 till 24,00 procent, vilket fick liran att stärkas till 6:18 mot dollarn, från 6:46 före beskedet.

Strax före räntebeskedet sade Turkiets president Erdogan att styrräntan borde sänkas, vilket då fick liran att tappa. Netto var det ändå en klar förstärkning.

Amerikanska räntor sjönk först på eftermiddagen, efter KPI-statistik som kom in lägre än väntat, men senare steg de åter, med tioårsräntan 1 punkt högre på 2,97 procent

KPI ökade med 0,2 procent och kärn-KPI med 0,1 procent, i stället för väntade uppgångar med 0,3 respektive 0,2 procent, enligt, enligt Reuters enkät bland analytiker. På onsdagen kom PPI in oväntat svagt.

Enligt Capital Economics kommer inte den modesta uppgången i kärn-KPI avhålla Fed från planerna att höja styrräntorna en gång i kvartalet, men en höjning till senare i september.

"Det finns inga skäl att misstänka att den svagare uppgången i konsumentpriserna i augusti är inledningen till en ny dipp liknande den vi såg i början av 2017. Med strama arbetsmarknadsförhållanden, lönetillväxt och inputpriser som pressas uppåt av kapacitetsbrist och nyligen införda tullar så finns det massor med uppåttryck på priserna", skrev Captial Economics i ett kundbrev.

Antalet nya arbetslösa sjönk med 1.000 personer till 204.000 förra veckan, vilket var en större nedgång än väntat. Även fyraveckorssnittet sjönk förra veckan.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:17-nivån mot dollarn, jämfört med 1:1616 vid svensk stängning på onsdagen, medan dollarn i sin tur hade stärkts till 111:80 mot yenen, från 111:23 dagen före.

Kronan har stärkts ett halvt öre till 10:45 mot euron och med 6 öre till 8:94 mot dollarn.

Innehåll från RekomoAnnons

Tänker andra hand i första hand

Fler och fler företag och organisationer inser fördelarna med att tänka begagnat i stället för nytt när de gör om sina kontor. Rekomo hjälper företag att inreda med återbrukade och prisvärda möbler.

– Vi köper, säljer och hyr ut begagnade kontorsmöbler över hela Sverige, förklarar Jonas Åström, VD Rekomo. Vi erbjuder allt från hela arbetsplatser med bord, stolar, skärmväggar, förvaring men även möbler till övriga utrymmen som lounger, fikarum och konferensrum.

Helhetslösning

Jonas Åström menar att det inte är svårare att köpa in begagnad kontorsinredning än att köpa helt nytt.

– Vi är som vilket annat inredningsföretag som helst. Vi har ett stort utbud av återbrukade kvalitetsmöbler och köper in stora kvantiteter så vill man ha en enhetlig möblering löser vi det.

Rekomo hjälper till med allt från att komma med inredningsförslag till leverans och montering.  Dessutom kan de köpa och hämta de gamla möblerna för återanvändning hos andra företag. 

– Många kontorsmöbler och annan inredning är av väldigt bra kvalitet och håller länge. Sådana möbler köper vi gärna in. Även om fler och fler tänker andra hand i första hand slängs det tyvärr fortfarande alldeles för mycket möbler. Är en stolsdyna sliten så kan vi klä om stolen i ett nytt fräscht tyg i den färg kunden vill ha, säger Jonas Åström.

Nytt kontor till halva priset

Ofta går det knappt att se att möblerna är begagnade och många hade nog blivit förvånade om de visste att all inredning i det splitternya kontoret faktiskt är återbrukat. Prislappen för en kontorsrenovering med begagnad inredning brukar hamna på ungefär hälften av vad det hade kostat att köpa in helt nytt. Men även om ekonomin är viktig så är miljöbesparingen den största vinsten.

Attraherar arbetskraft

Många företag har idag hållbarhet som ledstjärna och då ska det naturligtvis även inbegripa kontorsrenoveringen. Och den ökade miljömedvetenheten märks, intygar Jonas Åström.

– Förr köpte man begagnat för att det var billigare, idag har det svängt och nu köper många begagnat främst för att det är bättre för miljön. För många företag är det också ett medvetet val för att locka yngre miljömedvetna medarbetare som vill arbeta på ett företag som tar miljön och hållbarhetsfrågan på allvar. 

På senare tid har även flera offentliga verksamheter genom ramavtal fått förutsättningar att inreda sina lokaler med begagnade möbler. Det är ett stort steg framåt.

Flerårsgaranti och leasingmöjligheter

Marknaden för begagnade kontorsmöbler har utvecklats mycket de senaste åren och Rekomo erbjuder alltid minst två års garanti även på begagnade kontorsmöbler. Det finns också möjlighet att hyra eller leasa möbler.

– Kunden kan välja om man vill hyra en månad eller över en längre period. Företagen får en ökad flexibilitet och kan anpassa sitt kontor efter olika behov, säger Jonas Åström.

Om Rekomo
Rekomo säljer, köper och hyr ut begagnade kontorsmöbler till kontor i hela landet och har erbjudit återvunna och prisvärda kontorsmöbler sedan 1992. Grunden i affärsidén är hög kundnöjdhet och låg miljöpåverkan – det är lika viktigt att kunden ska bli nöjd med sitt kontor som att rädda miljön. 

Läs mer på rekomo.se

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rekomo och ej en artikel av Dagens industri

Avslag för vindkraftpark till havs utanför Gävle

Mark- och miljödomstolen i Östersund har gett avslag för planerna på en vindkraftpark till havs utanför Gävle.

Foto:Vattenfall/Ties van der Horst

Anledningen till att Svea Vind Offshores ansökan avvisas är att sökanden inte uppfyllt miljöbalkens krav på samråd med den som kan bli särskilt berörd av verksamheten, skriver domstolen i ett pressmeddelande.

Vindkraftparken Utposten 2 skulle byggas 15 kilometer från fastlandet till havs öster om Axmar Bruk. Konkurrenten WPD, som redan har tillstånd i vattnen med sitt projekt Storgrundet, framförde synpunkter på detta under domstolsförhandlingarna i Gävle i augusti, skriver Gävle Dagblad.

”Det finns en formell brist i och med att man inte samrått med konkurrenten som redan har tillstånd i närheten. Man borde ha samrått med ett så kallat avgränsningssamråd, men det gjorde man inte”, säger Lars-Göran Bennmarker, chefsrådman på mark- och miljödomstolen som ledde förhandlingarna, till GD.

Mark- och miljödomstolen ger WPD rätt i sin dom och då man inte godkänt miljökonsekvensbeskrivningen har domstolen inte tagit ställning till ansökans innehåll avseende antal vindkraftverk, höjd på vindkraftverken, villkor för tillståndet.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera