1515

Räntor och valutor: Draghi drog upp euron

Europaräntorna steg överlag och euron stärktes på torsdagen, med stöd av lägre KPI-utfall än väntat i USA och kommentarer från ECB-chefen Mario Draghi.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 3 punkter upp till 0,44 procent, medan den svenska tioåringen slutade 2 punkter högre på 0,57 procent.

Här hemma visade SCB-statistik på förmiddagen att BNP-utvecklingen de senaste kvartalen och två åren varit svagare än vad som tidigare rapporterats.

Den andra beräkningen för andra kvartalets BNP-tillväxt justerades ned till 0,8 procent från kvartalet före och till 2,5 procent jämfört med ett år tidigare. I den första beräkningen ökade BNP med 1,0 respektive 3,3 procent.

BNP-tillväxten för första kvartalet reviderades samtidigt ned med 0,3 procentenheter till 0,5 procent, helåret 2017 till 2,1 procent från 2,3 procent och helåret 2016 med hela 0,5 procentenheter till 2,7 procent.

Bland poster som justerats ned för andra kvartalet finns bland annat fasta bruttoinvesteringar, som minskade med 0,5 procent (tidigare -0,2), vilket berodde på minskade investeringar i byggnader och anläggningar.

Lagerinvesteringarna drog upp BNP med 0,6 procentenheter (+0,3), medan importen ökade med 0,8 procent (-0,1) och tyngde nettoexporten.

Produktionen i näringslivet var inte lika stark som tidigare rapporterats, utan steg med 0,9 procent (+1,2). Varuproducerande branscher ökade med 0,2 procent (+0,7), medan tjänsteproducerande ökade 1,3 procent (+1,5).

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson skrev i en kommentar att BNP-tillväxten för första halvåret reviderades ned mer än de räknat med och att tredje kvartalet dessutom har inletts svagt.

"Med andra ord, dåliga nyheter för Riksbanken", enligt Isaksson.

Bilförsäljningen drog upp hushållens konsumtion under andra kvartalet på grund av bonus malus-systemet, men försäljningen har sedan rasat, vilket kommer att tynga under tredje kvartalet.

Isaksson noterade att inflationen fortsatt är det viktigaste för Riksbanken, men att avmattningen i BNP-tillväxten är en faktor som, enligt Nordea, gör att Riksbanken kommer att vänta till sent 2019 innan de börjar höja reporäntan.

"Men notera att den ganska svaga BNP-tillväxten står i kontrast till den mycket starka utvecklingen på arbetsmarknaden de senaste åren. Därför kommer Riksbanken fortsatt att se resursutnyttjandet som högt, vilket är viktigare än BNP-trenden", enligt chefsanalytikern.

Michael Grahn, Danske Bank, konstaterade i ett Twitter-inlägg att utfallet för andra kvartalet var "mycket svagt" eftersom av tillväxten på 0,8 procent utgjordes hela 0,6 procentenheter av lagerinvesteringar.

"I detta skede av konjunkturcykeln kan det signalera en avmattning i utgifter och försäljning", skrev han.

Swedbank tolkade det högre bidraget från lagerinvesteringar som "något" negativt och delvis påverkat av vädret, men seniorekonom Knut Hallberg betonade att bilden samtidigt kvarstår av en god tillväxt där ekonomin växer med 2,5 procent i årstakt.

Europaräntorna var stabila efter räntebeskeden från Bank of England och ECB. Ingen av de två centralbankerna bjöd på några större överraskningar utan lämnade båda sina styrräntor oförändrade.

Räntorna vände sedan uppåt och euron fick lite skjuts uppåt efter att ECB-chefen Mario Draghi sagt att tillväxten i euroområdet fortsatt är solid och att ECB håller fast vid att tillgångsköpen avslutas vid årsskiftet trots att tillväxtprognoserna reviderats ned något.

Draghi noterade vid presskonferensen samtidigt att riskerna från protektionism och tillväxtmarknaderna har ökat den senaste tiden. Spridningseffekterna från Turkiet och Argentina har dock inte varit betydande och från Italien har det inte märkts några sådana effekter alls.

"Vi ser en underliggande styrka i ekonomin som får oss att tro att nedåtriskerna kommer att mildras av förbättringarna på arbetsmarknaden och stigande löner", sade ECB-chefen.

Osäkerheten kring utsikterna för den underliggande inflationen har dämpats och ECB räknar med att inflationen kommer att stiga mot målet, sade han vidare.

Turkiets centralbank höjde som väntat styrräntan i ett försök att dämpa den rusande inflationen och stötta landets valuta, liran. Styrräntan höjdes från 17,75 till 24,00 procent, vilket fick liran att stärkas till 6:18 mot dollarn, från 6:46 före beskedet.

Strax före räntebeskedet sade Turkiets president Erdogan att styrräntan borde sänkas, vilket då fick liran att tappa. Netto var det ändå en klar förstärkning.

Amerikanska räntor sjönk först på eftermiddagen, efter KPI-statistik som kom in lägre än väntat, men senare steg de åter, med tioårsräntan 1 punkt högre på 2,97 procent

KPI ökade med 0,2 procent och kärn-KPI med 0,1 procent, i stället för väntade uppgångar med 0,3 respektive 0,2 procent, enligt, enligt Reuters enkät bland analytiker. På onsdagen kom PPI in oväntat svagt.

Enligt Capital Economics kommer inte den modesta uppgången i kärn-KPI avhålla Fed från planerna att höja styrräntorna en gång i kvartalet, men en höjning till senare i september.

"Det finns inga skäl att misstänka att den svagare uppgången i konsumentpriserna i augusti är inledningen till en ny dipp liknande den vi såg i början av 2017. Med strama arbetsmarknadsförhållanden, lönetillväxt och inputpriser som pressas uppåt av kapacitetsbrist och nyligen införda tullar så finns det massor med uppåttryck på priserna", skrev Captial Economics i ett kundbrev.

Antalet nya arbetslösa sjönk med 1.000 personer till 204.000 förra veckan, vilket var en större nedgång än väntat. Även fyraveckorssnittet sjönk förra veckan.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:17-nivån mot dollarn, jämfört med 1:1616 vid svensk stängning på onsdagen, medan dollarn i sin tur hade stärkts till 111:80 mot yenen, från 111:23 dagen före.

Kronan har stärkts ett halvt öre till 10:45 mot euron och med 6 öre till 8:94 mot dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?