1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarstyrka

Dollarn handlas generellt starkare på tisdagsmorgonen i spåren av viss geopolitisk oro och optimistiska ord om den amerikanska arbetsmarknaden från Federal Reserves ordförande Janet Yellen på måndagskvällen. EUR/USD har tagit sig under 1,04-nivån.

Japans centralbank lämnade penningpolitiken oförändrad och fortsätter därmed med de kvantitativa lättnader som ska hålla tioårsräntan vid nollstrecket. Den japanska valutan handlas svagare mot den amerikanska.

Samtidigt höjde den japanska centralbanken sin bedömning av ekonomin för första gången sedan maj 2015, noterar Nordea-ekonomerna Amy Yuan Zhuang och Johnny Bo Jakobsen i en analyskommentar.

USA:s centralbankschef Janet Yellen höll på måndagskvällen ett tal kring arbetsmarknaden. Hon sade att den förbättrade ekonomin äntligen har höjt levnadsstandarden för de flesta amerikaner i takt med att en sund arbetsmarknad leder till högre löner. Efter år av långsam ekonomisk återhämtning kommer ungdomar nu ut på den starkaste arbetsmarknaden på nästan ett decennium, sade Janet Yellen.

I förra veckan höjde Federal Reserve styrräntan för första gången på ett år. Samtidigt signalerade centralbanken att styrräntan väntas höjas tre gånger under 2017.

En lastbil körde på måndagskvällen in i en folkmassa på en julmarknad i Berlin. Tolv personer har hittills rapporterats döda och många är skadade. Polisen vill inte spekulera om huruvida det rör sig om ett terrorbrott, men händelsen påminner om terrorattacken i Nice i fjol då 80 personer dog.

En annan geopolitiskt oroande nyhet under måndagen var att Rysslands Turkiet-ambassadör mördades i Ankara. De båda länderna uppger dock att dådet inte ska få påverka relationen mellan länderna negativt.

På valutamarknaden har dollarn stärkts till 117:78 mot yenen, från 116:95 i måndags. Kronan är drygt 4 öre svagare mot dollarn, men ett öre starkare mot euron.

Konjunkturinstitutet släpper under tisdagen sin konjunkturbarometer för december. Efter tre månader med starkare utveckling än väntat spår analytiker nu mindre nedåtrekyler för tillverkningsindustrin och hushållen.

Här hemma blir det under veckan även nya prognoser från i tur och ordning KI, regeringen och Riksbanken, som också lämnar årets sista räntebesked. Ingen ränteförändring, men förlängda QE-köp för minskat månadsbelopp väntas, enligt SME Direkt enkät bland analytiker.

Senare i veckan väntas bland annat USA-statistik över bostadsförsäljningen, reviderad BNP-statistik, orderingången på varaktiga varor samt privata inkomster och privatkonsumtion.

 

        tisdag 7.15 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:4076 (9:3679) EUR/USD 1:0381 (1:0441)
EUR/SEK 9:7664 (9:7803) USD/JPY 117:78 (116:95)
Jp obl 2 -0,19 (-0,17) Jp obl 10 0,07 (0,09)
Ty obl 2 -0,80 (-0,80) Ty obl 10 0,25 (0,28)
US obl 2 1,23 (1,22) US obl 10 2,56 (2,55)Innehåll från Lunds universitetAnnons

De tog sin cancerforskning från idé till verklighet

Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.
Lao Saal, en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB.Foto:André de Loisted

På Lunds universitet är cancerforskningen ett av akademins flaggskepp. I nära samarbete med vården och andra aktörer är målet att ta universitetets innovationer ut i den verkliga världen där den kan göra verklig skillnad. Ett lyckat exempel är SAGA Diagnostics AB – ett spinoff-företag som nu arbetar med bland annat AstraZeneca.  

Allt började 2009 när Lao Saal, idag universitetslektor på Lunds universitet, flyttade till Lund och startade en cancerforskargrupp. Forskargruppen fick finansiellt stöd av bland annat Cancerfonden och Vetenskapsrådet och studerade flera olika typer av behandlingssätt för cancersjukdomar. Men, ett område som fick dem att höja på ögonbrynen lite extra var vätskebiopsi.  

– Istället för att behöva göra ett större ingrepp på patienten där man tar ett vävnadsprov, som man vanligtvis gör, kan man genom vätskebiopsi ta ett prov baserat på vätska. Antingen blod, urin eller i vissa fall saliv, säger Lao Saal. 

Här kan du läsa mer om vätskebiopsi

Genom vätskebiopsi kan man mäta hur många cancerceller en patient har i kroppen och hur den förändras. Teknologin mäter nämligen en specifik biomarkör, så kallad cirkulerande tumör-DNA (ctDNA). 

– Det finns idag ett stort behov av förbättrade biomarkörer för att diagnostisera cancer, välja bäst behandling och övervaka hur patienten svarar. Genom ctDNA kan vi lösa de problemen på ett minimalt invasivt sätt, förklarar han. 

Från forskargrupp till spinoff-företag

Åren gick och cancerforskningen fortsatte att blomstra. Forskargruppen hade något stort på gång och en organisation på universitetet såg potential i att ta forskningen ett steg längre. Som en avknoppning bildades cancergenomikföretaget SAGA Diagnostics under 2015, som idag utvecklar ultrakänsliga flytande biopsitester för tidig upptäckt av canceråterfall och precisionsmedicin vid cancerbehandling.

– Vi hade egentligen inga planer på att starta ett företag, utan vi fokuserade bara på forskningen. Men när idén presenterades och chansen kom så tog vi den. Lunds universitet och Lunds universitets cancercentrum (LUCC) har spelat en stor roll för att kunna ta det här betydande steget, säger Lao Saal som är en av de två grundarna av SAGA Diagnostics AB. 

Läs mer om SAGA Diagnostics här 

Lunds universitet en möjliggörare

Sex år har passerat sedan företaget startades och idag har bolaget 20 anställda som strävar efter att förbättra vården med deras ultrakänsliga tjänster och produkter. Företaget finansieras av stora investerare såsom Segulah Medical Acceleration och samarbetar bland annat med läkemedelsjätten AstraZeneca och svenska Alligator Bioscience. 

– Jag är oerhört stolt att vår teknik har nått till vården och kan användas i praktiken. Vi är ett ungt företag som kommit långt på kort tid. Den utveckling och kommersialisering vi har gjort från Lund universitet till att faktiskt kunna göra skillnad för patient och samhälle betyder otroligt mycket, säger Lao Saal. 

Om Lunds universitet cancercentrum
LUCC samordnar cancerforskning vid Lunds universitet och startade under 2019. LUCC ska ge stöd till universitetsledning, fakultetsledning och Region Skånes ledning till att fatta välinformerade och strategiska beslut som rör cancerområdet inom verksamheterna forskning, utbildning, innovation och samverkan. Läs mer om LUCC här.

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?