1515

Räntor och valutor: Dollarrusning efter Fed-besked följdes av tapp

Dollarn stärktes kraftigt och USA-räntorna steg i samband med Feds räntebesked på onsdagen, men rörelserna gröptes ur under kvällen. 

Fed höjde som väntat styrräntan till ett intervall mellan 1,75 och 2,00 procent på onsdagskvällen. Samtidigt indikerade ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan att den kommer att höjas totalt fyra gånger, med 25 punkter, i år, inklusive onsdagens höjning och höjningen i mars. I mars var motsvarande prognos tre gånger.

"Hållningen i penningpolitiken är fortsatt ackommoderande och stöder därmed starka arbetsmarknadsförhållanden och en uthållig återgång till 2 procents inflation", framgår det av pressmeddelandet.

Att Fed tog bort budskapet om att styrräntan förväntas ligga på nivåer som anses vara lägre än normalt i onsdagens pressmeddelande är en spegling av att normaliseringen löper enligt plan, sade Fedchefen Jerome Powell.

Han konstaterade att ekonomin har stärkts sedan Fed började med denna framåtblickande guidning, och nu var tiden rätt för att slopa denna formulering. Han sade senare att räntenivån kommer att ligga i neutral zon "ganska snart".

Commerzbank skrev i en kommentar till beskedet att de flesta ledamöter ser en långsiktig neutral ränta vid 2,9 procent med det lägsta estimatet vid 2,3 procent. Med onsdagens steg och nästa, som sannolikt kommer i september, börjar Fed närma sig nedre delen av det neutrala området och det är "dags att stänga av autopiloten". 

"Nyckelfrågan blir när man slutar höja räntan, och svaret på den frågan bestäms av inkommande data. Det betyder att Fed kommer vara försiktigare när data kommer in svagt", skrev Commerzbank. 

Dollarn steg initialt i samband med beskedet, men kom tillbaka under Jerome Powells presskonferens och på torsdagsmorgonen handlas den svagare jämfört med svensk stängning på onsdagen. Mot yenen handlas den omkring 110:17 och mot euron omkring 1:18. Tioåringen uppvisade en liknande utveckling med en uppgång till som mest 3,01 procent på onsdagskvällen. På torsdagsmorgonen handlas den omkring 2,95 procent. 

Kinas industriproduktion ökade 6,8 procent under maj, jämfört med motsvarande månad föregående år.

Analytikerna hade väntat sig att industriproduktionen skulle ha ökat med 6,9 procent, enligt Reuters prognosenkät. 

Detaljhandeln i Kina ökade med 8,5 procent under maj, jämfört med motsvarande månad föregående år jämfört med en väntad uppgång med 9,6 procent.

Handelsbanken skrev i en kommentar att den svaga statistiken över aktiviteten i maj indikerar att Kinas ekonomi nu saktar ned.

Myndigheterna försöker begränsa de finansiella riskerna och dämpa skuggbanksystemet, kredittillväxten börjar dämpas och skadar tillväxten. 

På torsdagens agenda står både svensk KPI och räntebesked från ECB med efterföljande presskonferens. 

Enligt SME Direkts prognosenkät kan KPIF-inflationen ha stigit till 2,1% i maj, från 1,9% i april, i så fall över de 2,0% (1,95) som Riksbanken räknade med i april-prognosen. Mycket av uppgången antas dock bero på högre energipriser.

ECB väntas lämna såväl styrränta som QE-program oförändrat, men fokus ligger på om det blir något besked om QE-programmet ska avvecklas i slutet av året. Stalltipset är en gradvis nedtrappning från oktober till årsskiftet. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?