1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn vände upp

Europaräntorna sjönk på onsdagen samtidigt som dollarn stärktes efter fem dagar av försvagningar. Oväntat stark statistik gav visst stöd åt dollarn.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned på 0,44 procent, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter lägre på 0,78 procent.

En av få makropunkter på förmiddagen var tysk arbetslöshet, som visade att arbetsmarknaden i Tyskland var starkare än väntat i december. Antalet arbetslösa minskade med 29.000 personer, mer än dubbelt så mycket som den väntade nedgången med 13.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Samtidigt sjönk arbetslösheten till väntade, och rekordlåga, 5,5 procent. Novemberarbetslösheten reviderades ned till 5,5 procent, från 5,6 procent.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att statistiken tyder på att lönetillväxten bör ta åtminstone lite fart under det kommande året, vilket bör hjälpa till och stötta hushållskonsumtionen och den bredare ekonomiska uppgången.

De noterade vidare att den övergripande återhämtningen på den spanska arbetsmarknaden inte verkar ha påverkats på något betydande sätt i december av den pågående krisen i Katalonien.

Inhemsk konsumtion och stark världshandel gynnar den tyska arbetsmarknaden och på tisdagen visade statistik att tyska industri-PMI steg till en rekordhög nivå i december. Men samtidigt har optimismen i näringslivet dämpats något den senaste tiden eftersom företagsledare oroar sig för att svårigheter att hitta kvalificerad personal ska leda till högre kostnader.

Här hemma visade SCB-statistik att nybilsregistreringen sjönk med 6,6 procent i december, vilket kan förklaras med kalendereffekten, då december 2017 hade två färre registreringsdagar än december 2016.

Geopolitiska samtalsämnen var Nordkorea och protesterna i Iran, men inget av dem uppgavs i nuläget påverka finansmarknaderna.

En oidentifierad talesperson för Nordkorea sade i ett tv-sänt uttalande att Nordkorea under morgonen skulle öppna en kommunikationskanal mellan Nord- och Sydkorea under onsdagen.

Enligt uppgifter från den sydkoreanska myndigheten för återförening, som den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap refererade, ringde den nordkoreanska sidan först upp den sydkoreanska och båda sidor talade i 20 minuter för att pröva förbindelsen. Kommunikationslinjen har varit avbruten i två år.

Samtalen sker med målet att inleda formell dialog om att skicka en nordkoreansk delegation till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea i februari.

I ett nyårstal sade nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un att han var redo för dialog med Sydkorea.

USA-räntorna visade små rörelser, med tioårsräntan oförändrad 2,45 procent, jämfört med vid svensk stängning dagen före. En tidigare nedgång gröptes ur efter att ISM:s industri-PMI publicerats.

Den visade en oväntad uppgång till 59,7 i december. Väntat var en marginell nedgång till 58,1 från 58,2 i november. 2017 blev därmed det starkaste året för industri-PMI sedan 2004.

Delindex för nya order steg till den högsta nivån sedan 2003, vilket indikerar en starkare BNP-tillväxt framöver.

I kväll, svensk tid, riktas blickarna mot protokollet från Fed-mötet i december då centralbanken höjde räntan för tredje gången 2017.

Enligt SEB blir det mest intressanta kommentarer kring ledamöternas syn på de finanspolitiska effekterna av Trumps skattereform och hur detta påverkat Feds prognos-revideringar respektive synen på räntehöjningar framöver.

De noterade samtidigt att protokollet speglar 2017 års lag-uppställning i Fed och att deras egen bedömning är att de nya regionala ledamöterna har en hökaktig bias, medan duvorna Evans och Kashkari som röstade nej till att höja i december nu lämnar.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:2010 mot dollarn, jämfört med 1:2038 vid samma tid på tisdagen, medan dollarn samtidigt stärktes något till 112:34 mot yenen, från 112:22.

Boris Schlossberg på BK Asset Management konstaterade i ett kundbrev att tisdagens starka uppgång i både euron och pundet tog stopp på onsdagen då båda valutorna "sprang in i en vägg med säljare".

Kronan försvagades 1 öre till 8:18 mot dollarn och med stärktes 1 öre till 9:82 mot euron.


Flygplatschefen: Inget kaos på Arlanda i höst

Swedavia har fått mycket kritik för sommarens långa köer till säkerhetskontrollen på Arlanda. Bemanningen har nu förbättrats och resenärer kan förvänta sig kortade kötider, enligt det statliga bolaget. Flygplatsen väljer även att ta bort regeln att komma tidigast tre timmar före avresa.  

Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.
Charlotte Ljunggren, marknads- och försäljningschef och tillförordnad flygplatschef. Till vänster: Köer på Arlanda i juni.Foto:Ali Lorestani/TT/Anna Bredberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera