Räntor och valutor: Dollarn vände upp

Europaräntorna sjönk på onsdagen samtidigt som dollarn stärktes efter fem dagar av försvagningar. Oväntat stark statistik gav visst stöd åt dollarn.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan 2 punkter ned på 0,44 procent, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter lägre på 0,78 procent.

En av få makropunkter på förmiddagen var tysk arbetslöshet, som visade att arbetsmarknaden i Tyskland var starkare än väntat i december. Antalet arbetslösa minskade med 29.000 personer, mer än dubbelt så mycket som den väntade nedgången med 13.000 personer, enligt Bloomberg News enkät.

Samtidigt sjönk arbetslösheten till väntade, och rekordlåga, 5,5 procent. Novemberarbetslösheten reviderades ned till 5,5 procent, från 5,6 procent.

Capital Economics skrev i ett kundbrev att statistiken tyder på att lönetillväxten bör ta åtminstone lite fart under det kommande året, vilket bör hjälpa till och stötta hushållskonsumtionen och den bredare ekonomiska uppgången.

De noterade vidare att den övergripande återhämtningen på den spanska arbetsmarknaden inte verkar ha påverkats på något betydande sätt i december av den pågående krisen i Katalonien.

Inhemsk konsumtion och stark världshandel gynnar den tyska arbetsmarknaden och på tisdagen visade statistik att tyska industri-PMI steg till en rekordhög nivå i december. Men samtidigt har optimismen i näringslivet dämpats något den senaste tiden eftersom företagsledare oroar sig för att svårigheter att hitta kvalificerad personal ska leda till högre kostnader.

Här hemma visade SCB-statistik att nybilsregistreringen sjönk med 6,6 procent i december, vilket kan förklaras med kalendereffekten, då december 2017 hade två färre registreringsdagar än december 2016.

Geopolitiska samtalsämnen var Nordkorea och protesterna i Iran, men inget av dem uppgavs i nuläget påverka finansmarknaderna.

En oidentifierad talesperson för Nordkorea sade i ett tv-sänt uttalande att Nordkorea under morgonen skulle öppna en kommunikationskanal mellan Nord- och Sydkorea under onsdagen.

Enligt uppgifter från den sydkoreanska myndigheten för återförening, som den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap refererade, ringde den nordkoreanska sidan först upp den sydkoreanska och båda sidor talade i 20 minuter för att pröva förbindelsen. Kommunikationslinjen har varit avbruten i två år.

Samtalen sker med målet att inleda formell dialog om att skicka en nordkoreansk delegation till vinter-OS i Pyeongchang i Sydkorea i februari.

I ett nyårstal sade nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un att han var redo för dialog med Sydkorea.

USA-räntorna visade små rörelser, med tioårsräntan oförändrad 2,45 procent, jämfört med vid svensk stängning dagen före. En tidigare nedgång gröptes ur efter att ISM:s industri-PMI publicerats.

Den visade en oväntad uppgång till 59,7 i december. Väntat var en marginell nedgång till 58,1 från 58,2 i november. 2017 blev därmed det starkaste året för industri-PMI sedan 2004.

Delindex för nya order steg till den högsta nivån sedan 2003, vilket indikerar en starkare BNP-tillväxt framöver.

I kväll, svensk tid, riktas blickarna mot protokollet från Fed-mötet i december då centralbanken höjde räntan för tredje gången 2017.

Enligt SEB blir det mest intressanta kommentarer kring ledamöternas syn på de finanspolitiska effekterna av Trumps skattereform och hur detta påverkat Feds prognos-revideringar respektive synen på räntehöjningar framöver.

De noterade samtidigt att protokollet speglar 2017 års lag-uppställning i Fed och att deras egen bedömning är att de nya regionala ledamöterna har en hökaktig bias, medan duvorna Evans och Kashkari som röstade nej till att höja i december nu lämnar.

På valutamarknaden handlades euron kring 1:2010 mot dollarn, jämfört med 1:2038 vid samma tid på tisdagen, medan dollarn samtidigt stärktes något till 112:34 mot yenen, från 112:22.

Boris Schlossberg på BK Asset Management konstaterade i ett kundbrev att tisdagens starka uppgång i både euron och pundet tog stopp på onsdagen då båda valutorna "sprang in i en vägg med säljare".

Kronan försvagades 1 öre till 8:18 mot dollarn och med stärktes 1 öre till 9:82 mot euron.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?