1515

Räntor och valutor: Dollarn upp på Fed-besked

USA-räntorna steg och dollarn stärktes på onsdagen efter beskedet att Fed lämnade räntan oförändrad.

Kommittén noterade att den penningpolitiska hållningen ännu är ackommoderande och stöder därmed viss ytterligare förbättring i arbetsmarknadsförhållandena och en återgång till 2 procents inflation.

Fed upprepade att man antar att den ekonomiska utvecklingen kommer att ske på ett sätt som talar för "gradvisa höjningar" i Fed fundsräntan, och räntenivån under en tid antas förbli under nivåer som antas gälla på längre sikt.

Flera analytiker menade att uttalandet andades optimism trots svagheter i en del ekonomiska data senaste tiden, vilket borde innebära att dörren står öppen för en ny räntehöjning i juni.

Capital Economics konstaterade att räntebeskedet var helt enligt förväntningarna, men att tonen i uttalandet som helhet var en aning med hökaktigt än väntat.

"Som helhet tror vi ännu att Fed kommer att höja igen i juni, även om det förutsätter att sysselsättningstillväxten kommer tillbaka i april och maj. Nedgången i kärninflationen är ett bekymmer, men den globala ekonomiska bakgrunden är mycket starkare än den var förra året", skrev Capital Economics i ett kundbrev.

SEB skrev att det var uppenbart att Fed ville klargöra att svag BNP under första kvartalet inte påverkar planen på fortsatta räntehöjningar.

SEB håller än så länge fast vid sin tidigare prognos om att räntan kommer höjas i september, men fredagens jobbdata för april och en rad Fed-anföranden inom kort kan ändra den prognosen.

"Så länge vi kan undvika ytterligare en svag sysselsättningsökning, och talen inte indikerar att Fed är missnöjda med nuvarande marknadsprissättning räknar vi med att ändra vår prognos till en juni-höjning när Nordic Outlook (bankens konjunkturprognos) publiceras den 9 maj", skriver SEB.

Dollarn stärktes efter beskedet och handlas på torsdagsmorgonen omkring 112:77 mot yenen och 1:09 mot euron.

Den amerikanska tioåriga räntan steg omkring 2 punkter till 2,32 procent efter beskedet.

På onsdagen hölls den sista tv-debatten inför söndagens andra omgång i det franska presidentvalet. I en rörig debatt attackerade Marine Le Pen sin motståndare för hans bakgrund som investmentbankir och ekonomiminister och tryckte på hans kopplingar till den nuvarande impopulära socialistregeringen och som globaliseringens kandidat.

Emmanuel Macron menade å sin sida att Marine Le Pen saknade lösningar på de problem som tynger den franska ekonomin.

Enligt en undersökning som gjordes efter debatten av Elabe ansåg omkring 60 procent av tittarna att Emmanuel Macron var mest övertygande.

Under dagen kommer tjänste-PMI från Sverige, EMU och Storbritannien, samt räntebesked från Norges Bank.

Vid föregående räntemöte, den 15 mars, lämnade Norges Bank styrräntan oförändrad på 0,50 procent, och budskapet från banken var att utsikterna talar för att styrräntan ska ligga nära den nivån de närmaste åren (även om sannolikheten är något större att den sänks än att den höjs).

Prognoserna pekar nu, följaktligen, mot att räntan lämnas oförändrad.

 

        torsdag 6.20 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8425 (8:8202) EUR/USD 1:0895 (1:0910)
EUR/SEK 9:6340 (9:6226) USD/JPY 112:77 (112:42)
Jp obl 2 -0,20 (-0,20) Jp obl 10 0,02 (0,02)
Ty obl 2 -0,72 (-0,72) Ty obl 10 0,33 (0,33)
US obl 2 1,29 (1,28) US obl 10 2,32 (2,30)Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?