1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn upp

Dollarn visade styrka på fredagen efter att euron stod under nedåttryck även dagen efter torsdagens ECB-möte.

Vid svensk stängning noterades dollarn till cirka 115:10 mot yenen och 1:0550 mot euron.

Europeiska statsobligationsräntor sjönk på fredagen efter rapporter om att ECB hade beslutat att inte ge den problemtyngda banken Monte dei Paschi respit för att få till en kapitalinjektion på 5 miljarder euro och därigenom förhindra framtvingade förluster för långivare till banken.

Banken hade begärt en förlängning med tre veckor till den 20 januari för att försöka sy ihop kapitalinjektionen.

Utan godkännande av förlängningen från ECB skulle Monte dei Paschi enligt det nya EU-reglementet tvingas till rekapitalisering från den italienska staten inom bara några dagar.

Enligt Financial Times skulle det innebära en skuldnedskrivning från vissa långivare till banken och en ökad osäkerhet kring både det italienska banksystemet och EU:s finansiella system som helhet.

Den tioåriga italienska statsobligationsräntan noterades vid svensk stängning till omkring 2,05 procent, 5 punkter upp under fredagen, samtidigt som den tyska var ned 8 punkter jämfört med torsdagens svenska stängning, till 0,34 procent.

Även den amerikanska tioåringen drogs med nedåt, även om rörelsen avtog relativt snabbt. Vid svensk stängning handlades den omkring 2,41 procent, upp 1 punkt jämfört med torsdagens svenska stängning.

Norska kronan tappade omkring 3 öre på fredagen efter inflationsstatistik som kom in svagare än väntat.

Kärn-KPI för november blev +2,6 procent i årstakt, lägre än både marknadens och Norges Banks prognoser om +2,9 procent respektive +3,2 procent.

Handelsbanken noterade i en kommentar till utfallet att det var en lägre importerad inflation som låg bakom det lägre än väntade utfallet, och att pristrycket sannolikt kommer vara svagt även framöver.

"Det finns inga tvivel om att Norges Bank kommer att behöva sänka sin inflationsprognos för 2017, och detta var ett av huvudskälen till varför vi tror på en lägre räntebana nästa vecka", skrev Handelsbanken i en kommentar.

Norges banks räntebesked väntas den 15 december.

De brittiska hushållens inflationsförväntningar på ett års sikt steg i november till den högsta nivån sedan augusti 2014, enligt en undersökning från Bank of England.

Samtidigt spådde 41 procent att banken kommer höja styrräntan inom ett år, upp från 21 procent i augusti.

Markit-ekonomen Howard Archer sade enligt Financial Times att ökningen i inflationsförväntningarna sannolikt inte kommer påverka penningpolitiska kommittén inför mötet den 15 december. Enligt honom är det så gott som säkert att BOE lämnar räntan oförändrad.

Pundet visade små nettoförändringar på fredagen.

Kinesisk inflationsstatistik som presenterades under natten mot fredagen visade att KPI steg 2,3 procent i årstakt i november, över väntade 2,2 procent. Samtidigt steg PPI 3,3 procent, vilket var klart över den väntade ökningen med 2,3 procent. Ökningen i PPI var också den största på fem år.

Tysk export steg mindre än väntat i oktober och dämpade därmed förhoppningar om att den skulle komma med något signifikant bidrag till den totala ekonomins expansion under fjärde kvartalet.

Reuters skrev på fredagen att den tyska exporten nästan har stagnerat under senaste året och i genomsnitt stigit med 0,1 procent per månad, jämfört med ett historiskt snitt på 0,3 procent.

"Framöver pekar svagheten i brittiska pundet och en möjlig protektionistisk hållning från den nya presidenten i USA inte på någon positiv utsikt för den tyska exporten", sade Carsten Brzenski, ekonom vid ING, enligt Reuters.

University of Michigans index över konsumentförtroendet i USA steg till 98,0 i december jämfört med 93,8 i november.

Utfallet var det högsta sedan januari 2015.

Andelen svar som "spontant nämnde" den positiva inverkan av nya politiska beslut var också på rekordnivå och fler människor väntade sig att ekonomin och arbetsmarknaden stärks.

"Tillträdande presidenten Trump måste ge tidiga bevis för positiv ekonomisk tillväxt", sade Richard Curtin, chef för Michigan-undersökningen.

Kronan tappade på fredagen mot dollarn och handlades vid svensk stäning omkring 9:19. Mot euron stärktes den 3 öre jämfört med torsdagens stängning till omkring 9:70.

Svenska räntor följde med övriga Europa nedåt i samband med nyheten om Monte dei Paschi och tioåringen sjönk 5 punkter till 0,60 procent.

 Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?