Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar på ökad oro

Amerikanska räntor steg efter svensk stängning på onsdagen när Dow Jones nådde över 20.000 för första gången någonsin.

Dollarn sjönk samtidigt något efter ökad oro om amerikansk protektionism. Detta efter att Donald Trump har givit order om att bygga en mur längs gränsen mellan USA och Mexiko och har inlett arbetet med att begränsa invandringen.

Samtidigt väcker vissa analytiker tvivel om i vilken grad Trump är villig att följa upp sin protektionistiska retorik med beslut.

"Det är högst tvivelaktigt om Trump skulle fortsätta med ett storskaligt förbud mot immigration i en utsträckning som skulle påverka marknaden på lång sikt", sade Masashi Murata, senior valutastrateg vid Brown Brothers Harriman till Reuters.

"Trump skulle hålla fast vid sin starka retorik från kampanjen för att försäkra sina följare, men han har inte presenterat några detaljer om de faktiska planerna. Hans politik kommer inte vara fullskalig protektionism, med tanke på hans positiva kommentarer om den starka mexikanska ekonomin", sade Masashi Murata.

Dollarn handlas på torsdagsmorgonen omkring 113:32 mot yenen och 1:08 mot euron. Den amerikanska tioåringen handlas omkring 2 punkter högre än vid svensk stängning på torsdagen, omkring 52 procent.

Den mexikanska peson stärktes något efter Donald Trumps kommentarer om att landets ekonomiska framtid var viktiga för USA.

Den kinesiska centralbanken PBOC uppges ha beordrat landets låneinstitut att strikt kontrollera beviljandet av nya lån under första kvartalet.

Det rapporterade Bloomberg News och hänvisade till källor med insyn i frågan.

Ordern från centralbanken lägger särskild vikt vid utlåning till bostadskö, i ett försök från myndigheternas sida att tackla de stigande bostadspriserna.

I samband med sitt årliga ekonomiska möte (Central Economic work Conference) i december, pekade Kinas ledarskap ut förhindrandet av en fastighetsbubbla som en nyckelfråga.

"Hys byggs för att bebos, inte för spekulation", sade ledarskapet i ett uttalande i samband med mötet.

I dag presenteras arbetslösheten för december från SCB. Den väntas ha stigit svagt till 6,3 procent från 6,2 procent månaden före, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Swedbank konstaterade i ett veckobrev att sysselsättningen fortsätter öka i god takt och det är en utveckling de tror består i december.

Knäckfrågan är enligt Swedbank är snarast om arbetsgivarna kan hitta den kompetens de söker och detta samtidigt som arbetskraften ökar nästan lika mycket.

I övrigt bjuder torsdagen på BNP-estimat från Storbritannien som väntas ha ökat med 0,5 procent jämfört med föregående kvartal, efter att ha ökat med 0,6 procent under andra och tredje kvartalet. I årstakt väntas en uppgång med 2,1 procent.

        torsdag 6.25 (onsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8152 (8:8351) EUR/USD 1:0759 (1:0735)
EUR/SEK 9:0759 (9:4846) USD/JPY 112:32 (113:65)
Jp obl 2 -0,19 (-0,22) Jp obl 10 0,09 (0,07)
Ty obl 2 -0,66 (-0,65) Ty obl 10 0,46 (0,45)
US obl 2 1,24 (1,23) US obl 10 2,52 (2,50)Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?