1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar på jobbsiffror

USA-räntorna vände nedåt och dollarn försvagades efter november månads amerikanska jobbrapport. Europaräntorna sjönk också på fredagen, med störst nedgångar i italienska räntor inför söndagens italienska folkomröstning.

Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan ned med 3 punkter till 1,11 procent, medan tioåringen var 7 punkter lägre till 2,38 procent, jämfört med noteringarna vid svensk stängning dagen före.

Jobbrapporten gav blandade signaler om den amerikanska arbetsmarknaden. Å ena sidan ökade sysselsättningen ungefär som väntat, 178.000 personer, och arbetslösheten sjönk till nioårslägsta på 4,6 procent då antalet personer i arbetskraften minskade, medan timlönerna oväntat sjönk med 0,1 procent. Det var första gången sedan i december 2014 som timlönerna sjönk.

Prognoserna pekade mot att antalet sysselsatta skulle ha ökat med 180.000 personer i november, i linje med den genomsnittliga ökningstakten i år. Arbetslösheten antogs samtidigt ha legat kvar på 4,9 procent medan löneökningstakten väntades ha dämpats till +0,2 procent efter överraskande höga +0,4 procent i oktober.

En stabil arbetsmarknad tyder på att företagen var villiga att fortsätta anställa under dagarna före och efter presidentvalet den 8 november, men samtidigt skulle en ihållande svaghet för lönerna eller arbetskraftsdeltagandet tynga de ekonomiska utsikterna.

RDQ Economics noterade att momentum i jobbskapandet de senaste tre månaderna knappast har dämpats från takten det senaste året och även utan nedgången i arbetslösheten skulle detta räcka för att "låsa in" en räntehöjning i december.

Samtidigt tror de att det vid decembermötet sannolikt kommer att finnas ett antal av FOMC-ledamöterna som oroas alltmer över hur mycket lediga resurser det egentligen finns i ekonomin när arbetskraftsdeltagandet sjunkit de senaste två månaderna.

"Med oljepriser som troligtvis pressar inflationen högre de kommande två månaderna och med momentum på arbetsmarknaden som antagligen pressar ned arbetslösheten under 2017 tror vi att FOMC måste lyfta sin framåtblickande guidning för fed-fundsräntan vid någon tidpunkt "även om decembermötet kan vara för tidigt att göra det", skrev RDQ Economics i ett kundbrev.

SEB:s Mattias Bruer tyckte att jobbrapporten "definitivt" var tillräckligt bra för att Federal Reserve ska kunna höja styrräntan i december. Han konstaterade att det var nio år sedan arbetslöshetsnivån var så låg som den är i dag, i augusti 2007.

"Vad som var mest överraskande var nedgången med 0,1 procent i timlönerna i november, trots den låga arbetslöshetsnivån", skrev han i ett kundbrev och tillade att det starka oktoberutfallet antagligen till en del behövde "betalas tillbaka", men var ändå överraskande. I oktober ökade timlönerna med 0,4 procent, delvis en effekt av övertidsarbete i samband med reparationer efter orkanen Matthew.

På söndag väntar tunga politiska "stresstester" för euroområdet och EU, framförallt den italienska folkomröstningen om författningen, men även presidentvalet i Österrike.

Vid den svenska marknadens stängning handlades den tyska tioåriga benchmarkräntan till 0,29 procent, 4 punkter ned från samma tid dagen före (efter en uppgång på torsdagskvällen), medan den svenska tioåringen stängde 1 punkt ned till 0,57 procent.

Italienska tioårsräntor sjönk drygt 10 punkter trots den stundande folkomröstningen, klart mer än i övriga Europa.

Ett nej till den italienske premiärministern Matteo Renzis förslag om att reformera den tungrodda författningen riskerar att kosta premiärministern jobbet, följt av en period med turbulens i politiken och på marknaderna samtidigt som bankerna kämpar med att vinna tillbaka investerarnas.

Italiens finansminister varnade på torsdagskvällen för att ett nej i folkomröstningen skulle kunna göra det svårare för italienska banker att få finansiering.

Financial Times skrev tidigare i veckan att åtta italienska banker riskerar att falla om det blir ett nej i söndagens folkomröstning, med hänvisning till kommentarer från anonyma seniora bankmän och politiker.

Enligt uppgiftslämnarna vore det värsta tänkbara scenariot att Monte dei Paschis återkapitalisering om 5 miljarder euro misslyckas. Detta skulle kunna innebära att förtroendet för Italien minskar på bredare front och att en privat lösning för övriga problemfyllda banker hotas.

Ett litet ljus i mörkret för ECB inför nästa veckas rådmöte kan vara att producentpriserna ökade betydligt mer än väntat i oktober. Jämfört med i september steg PPI med 0,8 procent, väntat +0,4 procent, och jämfört med ett år tidigare sjönk PPI 0,4 procent, i stället för med väntade -1,0 procent.

Energipriserna steg med 2,6 procent i oktober.

Craig Beaumont, ansvarig för IMF:s analys av Sverige, varnade vid ett SNS-seminarium på fredagen för prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden och efterlyste reformer för den dysfunktionella bostadsmarknaden.

På valutamarknaden tappade dollarn till 1:067 mot euron efter jobbstatistiken, ned från strax under 1:06 vid svensk stängning dagen före. Mot yenen försvagades dollarn till 113:40 (114:56).

Turkiska liran försvagades mot dollarn efter att president Recep Tayyip Erdogan sagt att det "inte finns något annat alternativ" än att sänka räntorna, men hämtades sig något då dollarn tappade efter jobbrapporten.

Kronan stärktes drygt 4 öre till 9:20 mot dollarn, men tappade 1 öre till 9:81 mot euron.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?