Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar inför Trump-tal

Yenen och euron stärktes på tisdagen medan dollarn handlades svagare inför Donald Trumps första anförande till kongressen sent på kvällen amerikansk tid. I övrigt var BNP-besked från båda sidor Atlanten i fokus.

De svenska och tyska räntorna uppvisade små förändringar medan de amerikanska steg något med stöd av delvis positiv makrodata. Från USA kom positiva sentimentsindikatorer kring amerikanska hushåll och inköpschefer i Chicago samt huspriser som steg oväntat mycket. Det amerikanska BNP-utfallet var dock aningen svagare än väntat.

"Medan hushållens konsumtion reviderades upp betydligt i kvartalet till +3,0 procent lämnades BNP-tillväxten oförändrad eftersom företagens investeringstillväxt reviderades ned med 1,0 procentenhet, samt att delstaternas och kommunernas utgifter inte växte lika snabbt som ursprungligen rapporterades", kommenterar RDQ Economics.

USA:s BNP ökade med 1,9 procent i beräknad årstakt under det fjärde kvartalet, enligt det reviderade utfallet som var i linje med det första. Marknaden hade snarare trott på en förbättring till 2,1 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Den svenska BNP-tillväxten på 2,3 procent i årstakt var ungefär i linje med marknadens förväntan enligt SME Direkts analytikerenkät, och var samtidigt något över Riksbankens prognos.

Exporten överraskade positivt i kvartalet, konstaterar Magnus Alvesson, prognosansvarig vid Swedbank.

"Sammantaget pekar siffrorna på ett starkare momentum i svensk ekonomi vilket stöder Riksbankens förhoppningar om ett växande efterfrågetryck och stigande inflation. Vår uppfattning är dock att Riksbanken förblir avvaktande", uppgav han i en analyskommentar.

Helårets BNP-tillväxt kunde summeras till 3,3 procent.

"En mycket stark tillväxttakt även om den som väntat var betydligt lägre än den exceptionella utvecklingen 2015", uppgav Länsförsäkringars chefekonom Anna Öster.

Befolkningen i Sverige ökade med 1,6 procent under det fjärde kvartalet jämfört med ett år tidigare. Att BNP samtidigt steg med 2,3 procent innebär att BNP per capita steg med 0,7 procent. SCB noterar att BNP-tillväxten per capita därmed var något lägre än genomsnittet under de tio senaste åren.

Sveriges januari-data för både handelsbalans och detaljhandel lutade samtidigt aningen åt det starkare hållet.

Handelsbalansen hade ett överskott på 1,5 miljarder kronor, jämfört med väntade 0,9 miljarder enligt SME Direkt.

Vidare meddelade SCB att försäljningsvolymen i detaljhandeln steg 2,2 procent under årets första månad, jämfört med samma månad i fjol. Det var marginellt högre än marknadens förväntan om 2,1 procent enligt SME Direkt. Sällanköpsvaruhandeln växte med 3,7 procent medan dagligvaruhandeln bara ökade 0,4 procent.

Det svaga detaljhandelsutfallet för december på +0,6 procent i årstakt reviderades upp till +1,0 procent.

"Detaljhandelns årstakter har bromsat under det senaste året. Dagens BNP-data rapporterar också bromsande tillväxt för hushållens konsumtion totalt sett. Uppgången i realinkomsterna i hushållssektorn har dock varit hyfsat stark och utsikterna förefaller solida", kommenterar Handelsbanken-ekonomen Anders Brunstedt.

SCB kommunicerade även att producentpriserna var upp 8,2 procent i januari jämfört med ett år tidigare. Högre pris på råolja bidrog till uppgången.

Från statistikfronten rapporterades även att de amerikanska huspriserna steg mer än väntat i december, enligt Standard & Poors index. Uppgången på 5,6 procent kan jämföras med väntade 5,4 procent.

Tisdagsförmiddagens franska siffror innehöll ett oväntat svag KPI. Italiens konsumentprisinflation var däremot överraskande hög.

Euron slutade tisdagen starkare. Greklands finansminister Euclid Tsakalotos sade att han räknar med att en överenskommelse med långivarna på tjänstemannanivå kommer att nås till nästa möte för euroländernas finansministrar i mars.

Den europeiska valutan stärktes till 1:0619 mot dollarn. Den tyska tioårsräntan var oförändrad vid 0,20 procent medan den svenska var oförändrad vid 0,53 procent.

Marknaderna fokuserade i övrigt på president Donald Trumps anförande inför kongressen natten till onsdagen svensk tid. Det är inte formellt ett "State of the Union"-tal, men ändå ett tillfälle att dra upp riktlinjerna för den nya administrationen.

På onsdagen vänds blickarna mot protokollet från Riksbankens senaste räntemöte när penningpolitiken lämnades oförändrad.

 Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?