1515

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat marginella nettoförändringar efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn handlas samtidigt något svagare mot framför allt japanska yen.

USA-räntorna steg något tidigare på måndagen, tyngda av fortsatta börsuppgångar på Wall Street, men senare valde marknadsaktörer att rikta blickarna mot tisdagens kommentarer från Fedchefen Janet Yellen.

Fedchefen i Dallas, Robert Kaplan, sade för sin del under natten till tisdagen att han föredrar att nästa räntehöjning kommer förr snarare än senare.

"Framtida borttagning av ackommodationen kan sannolikt göras på ett gradvis och tålmodigt sätt. Men enligt min bedömning innebär ett agerande förr snarare än senare att det blir mer sannolikt att framtida avlägsnande av ackommodation kan göras gradvis", sade han.

Steven Mnuchin har nu svurits in som USA:s nye finansminister. Donald Trump sade vid ceremonin att Steven Mnuchin kommer att bli en "stor kämpe" för de amerikanska medborgarna.

"Han kommer att slåss för skattesänkningar för medelklassen, finansiella reformer som öppnar upp för nyutlåning och skapar miljontals jobb och kraftfullt försvara den amerikanska skattedollarn och er finansiella säkerhet", sade presidenten.

Steven Mnuchin var dock fåordig om detaljer:

"Jag åtar mig att använda ämbetets fulla kraft för att skapa fler jobb, att bekämpa terroraktiviteter och finansiering och till att göra Amerika stort igen", sade han.

Tidigt på tisdagsmorgonen kom också besked om att Michel Flynn lämnar posten som nationell säkerhetsrådgivare till president Donald Trump efter allt mer frågetecken om hans kontakter med Rysslands USA-ambassadör före det amerikanska presidentvalet.

Dollarn pressades något neråt mot framför allt japanska yen efter avgångsbeskedet, men amerikanska statspappersräntor reagerade inte märkbart.

Tisdagens USA-fokus riktas sannolik främst mot Fedchefen Janet Yellens penningpolitiska anförande och utfrågning i senatens bankutskott, klockan 16.00. Trump-administrationens ambitioner att lätta på bankregleringar lär stå i fokus, men eventuellt kan det också komma någon form av vägledning om utsikterna inför FOMC-mötet den 14-15 mars.

Det väntas även tal från Fedledamöterna Jeffrey Lacker, klockan 14.50, Robert Kaplan, klockan 19.00 och Dennis Lockhart, klockan 19.15.

På tisdagens USA-data-agenda märks NFIB:s småföretagarindex för januari, klockan 12.00, och PPI för januari, klockan 14.30.

Ledande Asienbörser noterar mestadels måttliga nedgångar hittills på tisdagen. Viss oro över läget i president Donald Trumps administration dämpade sentimentet något, men fokus riktas i första hand mot Fedchefen Janet Yellens framträdande i eftermiddag

Data från Kina visade att KPI-inflationen steg till 2,5 procent i januari från 2,1 procent i 2,1 procent i december. Det var högre än de 2,4 procent som väntades enligt Bloomberg News prognosenkät.

PPI-inflationen steg samtidigt till 6,9 procent från 5,5 procent i december. Det var över väntade 6,5 procent och den högsta nivån sedan augusti 2011 (7,3).

Från Japan rapporterades vidare att industriproduktionen steg 0,7 procent i december jämfört med i november enligt Definitiv statistik. Det var något över de +0,5 procent som rapporterades preliminärt.

I Europa väntas på tisdagen BNP-data för fjärde kvartalet från ett flertal länder, bland annat Tyskland, klockan 8.00, och en preliminär beräkning av utfallet för hela euroområdet (och EU) väntas klockan 11.00.

Klockan 11.00 redovisas också euroområdet industriproduktionsdata för december samt tyska ZEW-index för februari.

I Sverige inleder Riksbanken sitt penningpolitiska möte klockan 9.00, men räntebesked och penningpolitisk rapport publiceras som vanligt först dagen efter, klockan 9.30.

Vi får också besked om boprisutvecklingen i januari; enligt Mäklarstatistik, som publicerade redan klockan 6.00, steg bostadsrättspriserna 1 procent jämfört med i december medan villapriserna var oförändrade. På årsbasis steg bostadsrättspriserna 8 procent medan villapriserna steg 9 procent.

Valueguard redovisar sin januaristatistik klockan 9.00. Samtidigt kommer också Business Sweden redovisa sitt Exportchefsindex för det första kvartalet.

        tisdag 6.05 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:9222 (8:9348) EUR/USD 1:0611 (1:0600)
EUR/SEK 9:4675 (9:4708) USD/JPY 113:42 (113:97)
Jp obl 2 -0,22 (-0,20) Jp obl 10 0,10 (0,09)
Ty obl 2 -0,79 (-0,79) Ty obl 10 0,33 (0,33)
US obl 2 1,20 (1,21) US obl 10 2,44 (2,44)Innehåll från SalesforceAnnons

”Techbolagen visar vägen för tillverkningsindustrin”

Tillverkningsindustrin rymmer stora skillnader i fråga om digitaliseringsgrad, visar en ny rapport som avslöjar vad som kännetecknar vinnarna post-covid. ”Ser en tydlig klyfta”.

Pandemin har tvingat nio av tio tillverkningsföretag att ställa om radikalt och ta fram en ny strategi för att lyckas framöver. En ny studie som Salesforce genomfört globalt bland 750 beslutsfattare visar på stora skillnader inom teknikutveckling och digitalisering. Vissa lyckas bättre än andra. De företag som anser sig ha kommit längst har det gemensamt att de satsar på ökad tjänstefiering, flyttar verksamheter till molnet och anammar nya sätt att interagera med sina kunder. 

Ladda ned Trends in Manufacturing 

De som släpar efter riskerar att hamna ohjälpligt på efterkälken när samhällen gradvis öppnar upp igen, varnar experter.

– Vi ser en tydlig klyfta mellan de tillverkningsföretag som framtidssäkrat sin verksamhet och de som fortfarande kämpar med att förhålla sig till turbulenta marknader och hastigt skiftande förväntningar hos medarbetare, partners och kunder. Fler tillverkningsföretag borde låta sig inspireras av framgångsrika techföretag på områden som flytt till molnet, ökad automatisering och att skapa digitala kundupplevelser. Allt det ökar förutsättningarna att lyckas post-covid, säger Cindy Bolt, ansvarig för industriföretag vid Salesforce.

Rapporten visar entydigt att de förändringar som pandemin medfört är här för att stanna. Det gäller framför allt inom försäljning och kundservice, menar närmare sex av tio tillfrågade. Många pekar på att möjligheten att göra träffsäkra prognoser på snabbrörliga marknader hindras av bristande transparens och begränsad tillgång till data, men även av silotänkande. Hela åtta av tio menar att det är svårt att utvinna den data man verkligen skulle ha nytta av ur föråldrade legacy-system.

Bättre prognoser

De enskilt viktigaste prioriteringarna för de kommande två åren är enligt nio av tio svarande ökad processeffektivitet och förbättrade efterfrågeprognoser med hjälp av digitala redskap. Över hälften av ser migration av planeringsprocesser till molnet som en kritisk framgångsfaktor. De chefer som säger sig vara ”mycket väl förberedda” för framtiden har redan flyttat till molnet. 

Ökad tjänstefiering för att diversifiera och säkra sina intäkter från flera källor är den strategi som flertalet (86%) av de företag som ser sig som framtidssäkrade satsar på. Det handlar om att paketera produkt, support, mjukvara och kringtjänster i ett gemensamt erbjudande och en ny affärsmodell.

Den digitala klyftan av idag går mellan tillverkningsföretag som anser sig vara redo för framtiden och de som inte är det. De som anser sig vara bättre rustade har system och teknologi på plats för att hantera kommande år, konstaterar Salesforces Sverigechef Dan Bjurman:

– De svenska företag som redan var mer digitaliserade, eller som lyckades göra denna omställning fort, har stått emot pandemins effekter bättre och i vissa fall även lyckats bättre än förut. Användningen av kunddata i beslutsprocessen samt digitala verktyg för att hantera kundkontakten och den hemmajobbande personalen har haft en tydlig positiv effekt och belyser hur viktigt det är att ha en modern, digitaliserad verksamhet som fattar beslut baserat på data, samt att det är otroligt viktigt att vara flexibel och anpassningsbar.

Ta del av Salesforce senaste rapport Trends in Manufacturing eller läs mer om Manufacturing Cloud här. 

Är du intresserad av mer inom Salesforce Manufacturing, besök: 

IDC Report: Benefits of a Collaborative S&OP Process 

Future of the Manufacturing Industry 

Customer 360 Playbook for Manufacturers 

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?