Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Europaräntorna visade små förändringar utan tydlig riktning på tisdagen, med tyska räntor svagt upp. Dollarn tappade något medan den norska kronan tyngdes av ett svagt KPI-utfall.

Fransk industriproduktion överraskade positivt, +2,2 procent i november mot väntade +0,6 procent. Tidigare har den tyska produktionsökningen varit i linje med prognos.

I Kina kom KPI-inflationen in på 2,1 procent, snäppet under väntade 2,2 procent, medan PPI ökade 5,5 procent, den snabbaste ökningen på mer än fem år. Livsmedelspriserna håller ned KPI-inflationen medan råvarupriserna drar upp PPI.

Börserna var blandade med tendens på rött samtidigt som oljan var under fortsatt nedåtpress. USA-räntorna var stabila med den tioåriga statsobligationen ned 1 punkt till 2,37 procent.

Installationen av Donald Trump närmar sig och marknaden får börja göra nya positioneringar för vad detta kommer att innebära. På onsdagen väntar en "generell" presskonferens.

NFIB:s småföretagsindex steg till 105,8 i december från 98,4 föregående månad, den högsta nivån sedan december 2004. Väntat var 99,5. Optimismen i USA har fått en skjuts efter att Donald Trump valts till president, med förväntningar om ökade stimulanser och avregleringar. Högre nettoandel räknar med att höja lönerna, nyanställa och investera, och framtidsoptimismen är den högsta sedan mars 2002.

"Småföretagen är redo för ett lyft, och det kan bara innebära bra saker för den amerikanska ekonomin. Företagen är mer redo att ta risker och göra investeringar", sade NFIB-chefen Juanita Duggan i en kommentar enligt Bloomberg News.

Wells Fargo tycker inte att Trump-effekten på indexet är förvånande, då småföretagen länge indikerat missnöje med skatter och regelbörda.

"Inkomsterna beskattas för många småföretag som vanliga inkomster, vilket göra utsikterna för en skattereform viktiga för dem. Dessutom är företagen för många inte bara den främsta källan för inkomst utan även deras livsverk och främsta tillgång", skrev Wells Fargo i en kommentar.

Esther Reichelt på Commerzbank konstaterade att marknaderna är alltmer nervösa inför Donald Trumps pressträff, och vad han kan tänkas säga om handelspoltiken, relationerna med Kina och så vidare.

"Fed har betonat denna enorma osäkerhet, så den främsta drivkraften nu (för dollarn) är inte penningpolitiken, eftersom penningpolitiken kommer att reagera på vad vi hör från Donald Trump de kommande veckorna", sade Esther Reichelt.

Dollarn tappade något till under 116-nivån mot yenen och strax under 1:06-nivån mot euron. Pundet var fortsatt nedtryckt i spåren av premiärminister Theresa Mays Brexit-uttalanden i helgen som tolkades som en hårdför inställning.

Den mexikanska peson tappade till nya rekordsvaga nivåer mot USA-dollarn på tisdagen, samtidigt som centralbanken uppgav att de sålt 2 miljarder dollar för att stötta valutan förra veckan. Valutareserven uppgår totalt till 174 miljarder dollar.

Den norska kronan tappade 4 öre till 9:08 mot euron i spåren av ett lägre KPI-utfall än väntat i december. KPI sjönk 0,5 procent under månaden med inflationstakten kvar på 3,5 procent, väntat var 3,9 procent. Kärninflationen sjönk till 2,5 från 2,6 procent, väntat 2,8 procent. Norges Banks prognos var här 2,9 procent från decemberrapporten.

Bakom nedgången i KPI låg bland annat fortsatt fall i matpriserna samt lägre el- och flygpriser. Analytiker noterade att även om inflationen sjunker snabbare än vad de och Norges Bank väntat sig, så har det inte så mycket bäring på penningpolitiken just nu då bostadspriserna väger tyngre.

På torsdagen kommer svensk KPI, där förväntningarna enligt SME Direkts enkät är att KPI stiger 0,4 procent under månaden och 1,6 procent i årstakt. KPIF-inflationen väntas gå upp till 1,8 procent från 1,6 procent i november, det vill säga inte så långt från inflationsmålet.

Olle Holmgren på SEB sade att de håller fast vid sin prognos om en KPIF-inflation på 1,9 procent. Även om livsmedelspriserna sjönk i Norge så har de en annan marknad där. Utvecklingen för växelkursen har varit annorlunda och korrelationen mellan Norge och Sverige har generellt varit låg.

Det kan också ha varit upplagt för en korrektion i flygpriserna på ett annat sätt än i Sverige, resonerar SEB-ekonomen.

Danska KPI-inflationen steg till 0,5 från 0,4 procent, väntat var 0,6 procent för december, och Danske Bank ser totalt sett en viss nedåtrisk för sin inflationsprognos för Sverige på torsdag (KPIF +1,9% i årstakt) med paketresorna som joker.

För svensk del visade industrin en fortsatt relativt trög utveckling, åtminstone jämfört med vad barometerdata indikerar. Orderingången var oförändrad under november jämfört med oktober medan produktionen steg 1,2 procent, väntat 1,7.

Riksgälden rapporterade fortsatt högre skatteinkomster än väntat i december, vilket bidrog till ett överskott i statens finanser på 85,3 miljarder kronor för helåret 2016, 5,6 miljarder mer än Riksgälden antog i oktober.

Den svenska kronan stärktes sammantaget 3 öre till 9:04 mot dollarn men tappade marginellt till 9:58 mot euron. Räntorna sjönk 1-2 punkter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?