Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

USA-räntorna avslutade förra veckan svagt upp efter jobbrapporten, med den tioåriga statsobligationen på 0,57 procent. Dollarn har tappat något mot såväl euro som yen under måndagen, medan Asienbörserna är blandade med små nettorörelser. Handeln är tunnare då Japan och Singapore har helgstängt. 

Fokus ligger på de misslyckade förhandlingarna i USA:s kongress, där Donald Trump nu gått vidare med egna åtgärder från Vita huset. Det gäller bland annat ett förnyat extra arbetslöshetsstöd om totalt 400 dollar per vecka och uppskjutna löneskatter. 

Osäkerhet råder bland om finansieringen och Demokraterna har kritisterat åtgärderna som svaga och inte förenliga med konstitutionen, men är samtidigt redo att åter förhandla. Även Vita huset indikerar beredskap till nya samtal om det finns kompromissvilja.

Vissa ser Trumps åtgärder som just ett steg i förhandlingarna, men med en okänd tidslinje.

”Om vi ser att Vita huset har inställningen att de inte vill förhandla förrän efter valet, då tror jag vi kommer att få se en rad nedreviderade BNP-prognoser i spåren av minskad konsumtion och uppgång i arbetslösheten från september och året ut”, skrev Andrew Tyler på JP Morgan i en kommentar enligt Reuters.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade på söndagen att det är olyckligt att samtalen i kongressen har kollapsat, och betonade att ett det är avgörande att ett nytt stimulanspaket kommer på plats. Finanspolitiken har varit betydelsefull för att stötta ekonomin under krisen.

”Den fortsätter att vara viktig eftersom vi inte fått kontroll över virusets spridning… Allmänhetens förtroende är verkligen viktigt och ytterligare ett stimulanspaket är otroligt viktigt”, sade han till CBS News.

Antalet smittade i USA ligger nu över 5 miljoner. 

Ett annat osäkerhetsmoment är relationerna mellan USA och Kina, där Donald Trump flaggat för åtgärder mot WeChat och TikTok, och dess ägare. Trump vill se framgångar för sitt ”fas ett”-handelsavtal med Kina men har samtidigt skärpt tonläget mot landet inför presidenvalet. 

En uppdatering av hur avtalet fortlöper sker i slutet på veckan.

”Den stora frågan för marknaderna är huruvida detta agerande äventyrar handelssamtalen mellan USA och Kina den 15 augusti och marknaderna kommer att noga bevaka kinesiska svar”, sade Tapas Strickland på National Australia Bank till Reuters.

Australiendollarn har stärkts något mot USA-dollarn medan yuanen gått sidledes. Kina-data visade en något högre inflationstakt än väntat, 2,7 procent i juli, medan producentpriserna sjönk lite mindre än antagits, -2,4 procent i årstakt.

Goldman Sachs noterade enligt Dow Jones att översvämningar stört jordbruket vilket bidragit till högre livsmedelspriser, och kärninflationen (exklusive livsmedel och energi) sjönk till 0,5 procent från 0,9 procent i juni i spåren av svag konsumentefterfrågan. Även den totala KPI-inflationen antas sjunka framöver när grönsaks- och fläskpriserna dämpas. 

På måndagens agenda står KPI från Danmark och Norge (svensk KPI kommer på onsdag), samt hushållens konsumtion från SCB. I USA väntas arbetsmarknadsdata i form av JOLTS.

Senare i veckan kommer bland annat tyska ZEW-index, svenska inflationsförväntningar, USA-KPI och Kina-data över industriproduktion och detaljhandel. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?