ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Dollarn var en aning svagare på fredagen efter att valutan tappat på torsdagen efter en inflationssiffra för augusti som var svagare än väntat och positiva tecken i handelskonflikten mellan USA och Kina. 

Dollarn tappade också i samband med ECB-chefen Mario Draghis presskonferens efter torsdagens räntebesked där han antydde att den låga inflationen var mindre oroande. 

"Dollarn har tappat framför allt till följd av mjuk KPI. Eurons studs tyngde också dollarn, men Draghis syn kan inte beskrivas som hökaktig sett till helheten. Det verkar ha varit lite hastiga reaktioner på hans kommentarer om inflationen", sade Masafumi Yamamoto, chefsvalutastrateg vid Mizuho Securities, till Reuters. 

På fredagsmorgonen handlas dollarn vid 1:17 mot euron och 111:83 mot yenen. Räntan på den amerikanska tioåringen är oförändrad vid 2,97 procent. 

Efterfrågan på dollar som säker hamn har också minskat under senaste dagarna efter rapporterna om att Vita huset har bjudit in företrädare för Kina för nya handelssamtal.

I en ledarartikel i statliga kinesiska tidningen Global Times varnades det för att en snabb lösning på handelskonflikten med USA inte är att vänta, då president Donald Trump inte har visat några tecken på att ändra sig.

USA kommer bara föra seriösa samtal om landet tror att ytterligare tullar inte ger mer fördelar eller om det skadar Donald Trumps opinionssiffror, hette det i artikeln.

Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta sade på torsdagen att fortsatt gradvisa räntehöjningar är att föredra mot bakgrund av i princip full sysselsättning och en inflation nära målet. 

"När ekonomin mår bra och står på egna ben, så som fallet är nu, tycker jag att penningpolitiken borde röra sig mot en neutral hållning", fortsatte Raphael Bostic, som lade till att han förespråkar gradvisa höjningar under "en handfull kvartal."

Han sade också att tullarna haft svagt negativ påverkan på företagens investeringar. Han påpekade också att det finns skäl för oro då 30 procent av företagen i tillverkningsindustrin rapporterar att de omprövar sina investeringsplaner. 

"De negativa effekterna på amerikanska investeringar på grund av långvarig oro för tullar kan enkelt växa", sade Raphael Bostic.

Klockan 9.30 kommer augusti-KPI. Inflationen de närmaste månaderna blir avgörande för om Riksbanken gör slag i saken och börjar höja reporäntan i december eller februari, som de flaggade för vid det senaste räntemötet i september.

I augusti väntas KPIF-inflationen ha stigit till 2,3 procent enligt SME Direkts prognosenkät, drivet bland annat av högre elpriser. KPIF-inflationen exklusive energi, det kanske viktigaste måttet för Riksbanken för närvarande, väntas ha stigit till 1,4 procent.  

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies