Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Europeiska räntor sjunker på fredagsförmiddagen samtidigt som amerikanska räntor stiger efter att USA haft stängt för Thanksgiving på torsdagen.

Dollarn har tappat under förmiddagen mot både yen och euro. Pundet har stärkts något.

Storbritanniens BNP steg 0,5 procent under tredje kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal föregående år steg BNP med 2,3 procent.

Det visar preliminär statistik från det brittiska statistikkontoret. Utfallet var i linje med analytikernas förväntningar, och det första estimatet.

Privatkonsumtionen steg 0,7 procent under kvartalet och den offentliga konsumtionen steg 0,4 procent.

Indexsiffran över de franska konsumenternas förväntningar var oförändrade på 98 i november, jämfört med månaden före. Utfallet var i linje med vad analytikerna hade förväntat sig enligt Bloomberg News prognosenkät.

Greklands centralbankschef Yannis Stournaras sa i en intervju med Bloomberg TV på fredagen att "det värsta är bakom oss" och att han nu ser mer optimistiskt på framtiden.

Han sa att Grekland är väldigt nära att uppnå uthålliga skulder och åtgärderna som krävs för grekisk skuldlättnad är inte stränga.

Euroländernas räddningsfond ESM kommer till eurogruppens nästa möte den 5 december att föreslå kortsiktiga skuldlättnader för Grekland.

KPI-statistik för oktober visade att den japanska inflationstakten ökade till +0,1 procent i oktober, upp från -0,5 procent i september. En kraftig uppgång i priserna på färska livsmedel kompenserade för nedgångar i energikostnader.

Bank of Japans primära mått för inflationen, kärn-KPI, sjönk 0,4 procent, i linje med förväntningarna.

Fallet i underliggande priserna understryker kampen mot att bryta cykeln som förstärkts av små löneökningar, svagt sentiment bland konsumenter och detaljhandelsföretag som konkurrerar med prissänkningar.

Trots löften från BOJ-chefen Haruhiko Kuroda att låta inflationen skjuta över målet har svårt att få hushåll och företag att skaka av sig "deflationstankesättet".

               fredag 10.35 (torsdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 9:2293 (9:2225) Statsobl 2y -0,68 (-0,68)
EUR/SEK 9:7807 (9:7467) Statsobl 10y 0,52 (0,52)
EUR/USD 1:0598 (1:0568) Räntegap/ty 27 (27)
US obl 10 2,38 (2,35) Ty obl 10 0,25 (0,25)


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?