1515

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Kronan tappar cirka 2 öre mot dollarn och 3 öre mot euron under förmiddagen, samtidigt som svenska räntor stiger 1-2 punkter. 

Konjunkturinstitutets barometerindikator, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, sjönk till 109,5 i februari från 110,1 föregående månad. Enligt SME Direkts prognosenkät väntades barometerindikatorn ha varit 110,1.

Tillverkningsindustrins konfidensindikator steg till 114,0 i februari jämfört med 113,9 föregående månad. Väntat var en konfidensindikator på 113,9. 

Hushållens konfidensindikator sjönk till 104,7 i februari jämfört med 106,7 föregående månad. Enligt SME Direkts enkät väntades 106,8.

Nedgången i barometerindikatorn förklaras enligt KI av något mer dämpade signaler från byggföretagen och hushållen. Det är tredje månaden i rad som indikatorn går ned, men februarivärdet visar fortfarande på ett klart ljusare stämningsläge än normalt i svensk ekonomi.

"Hushållen och bygg drog ned hela bilden, medan industrin är fortsatt stark. Bygg gick ned ganska mycket i februari och har nu sjunkit rätt många månader i rad, med totalt 8 enheter sedan i oktober", sade Maria Billstam, chef för konjunkturbarometern på KI, till Nyhetsbyrån Direkt.

Vad gäller nedgången i hushållens konfidensindikator sade Maria Billstam att nedgången inte beror på något "jättedramatiskt".

"Förra månaden hoppade hushållens köp av kapitalvaror på 12 månaders sikt upp rejält och nu sjunker den igen. Det är bara brus som gör att det ser ut som en kraftig nedgång", sade hon.

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, skrev i en kommentar att det finns vissa tecken på en delad ekonomi med stark tillverkningsindustri och en inhemsk ekonomi som börjar mattas av. 

"Industriföretag är fortsatt positiva och huvudindikatorn steg faktiskt något från en förhöjd nivå. Sektorn gynnas av globala uppgången i industrin och den svaga kronan", skrev han. 

Kronan handlas vid 10:07 mot euron och 8:16 mot dollarn. 

Räntan på den svenska tioåringen handlas 2 punkter högre vid i 0,85 procent, i linje med övriga Europa.

Dollarn tappar en aning inför nye Fedchefen Jerome Powells anförande och utfrågning i representanthusets finansutskott senare på tisdagen.

"Marknaden är lite försiktig inför talet, men vi tror att han sannolikt kommer betona kontinuiteten i penningpolitiken… eftersom det inte skulle vara i hans intresse att ha större marknadsreaktioner - det skulle göra hans jobb svårare", sade Antje Praefcke, valutastrateg vid Commerzbank, till Reuters. 

Brett Ryan, ekonom på Deutsche Bank i New York, noterade i ett kundbrev att Jerome Powell kommer att behöva bekräfta att skattesänkningarna och nya finanspolitiska stimulanser utgör uppåtrisker mot Feds prognoser.

"Men det är sannolikt för tidigt att signalera ett skifte i Fedledamöternas medianprognos för normaliseringen av policyn", skriver han.

I den senaste bedömningen i december visade Feds räntebana, "dot plot", en medianprognos på tre höjningar i år, men förutom den ekonomiska utvecklingen har det skett vissa skiften i FOMC:s sammansättning sedan dess. 

Dollarn handlas på tisdagsförmiddagen vid 107:02 mot yenen och 1:23 mot euron.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?