Räntor och valutor: Dollarn tappar

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka något i den avslutande USA-handeln på fredagen, samtidigt fortsatte uppgången för euron mot dollarn, och USA-valutan tappade även mot andra valutor.

Tidigare på fredagen steg framför allt korta USA-räntor stigit i spåren på data som visade en högre kärn-KPI-inflation än väntat, och en överlag stark detaljhandelsrapport, för december.

Tvåårsräntan noterades till 2,02 procent som högst, och det var första gången sedan finanskrisen som den noterades över 2 procent. Uppgången drevs av stärkta förväntningar om att Federal Reserve kommer att höja räntan på nytt i mars, och att det kanske kan bli fler än tre räntehöjningar under året.

På torsdagskvällen antydde Fedchefen i New York, William Dudley, att han inte är främmande för att det kan bli fler än tre räntehöjningar i år (vilket är FOMC-ledamöternas konsensusprognos), och på fredagskvällen kom liknande, men starkare, budskap från Eric Rosengren, Fedchef i Boston.

I en intervju med Wall Street Journal sade han att starkare ekonomisk tillväxt och en sjunkande arbetslöshet, delvis till följd av ett kortsiktigt lyft från skattesänkningarna, motiverar att räntan höjs minst fyra gånger i år.

Eric Rosengren ville visserligen inte säga hur många räntehöjningar han vill se i år, men sade att det var "fler än tre".

Starka USA-data, och stärkta förväntningar om fler Fedräntehöjningar, kunde dock inte bromsa dollarns försvagning mot framför allt euron. Den europeiska valutan noterades till nära 1:2220 som högst i den sena USA-handeln, den högsta nivån på tre år och upp från knappt 1:1940 på torsdagen.

På torsdagen publicerades protokollet från ECB-mötet i december, och marknaden tog till sig ett budskap om att rådet kan komma att justera sin kommunikation i något mer hökaktig riktning i början av 2018. Euron fick sedan ytterligare stöd på fredagen av beskedet om att Tysklands förbundskansler Angela Merkel har kommit närmare att bilda en ny storkoalition, vilket dämpade oron för politiskt vakuum i euroområdets största ekonomi.

Asiatiska börser noterar mestadels fortsatt stigande nivåer så här långt på måndagen, flera index närmar sig rekordnivåer när marknadsaktörernas optimism om den globala ekonomin driver marknaderna.

Dollarn fortsätter samtidigt att försvagas mot japanska yen, medan euron handlas relativt stabilt på höga nivåer mot dollarn.

BOJ-chefen Harihiko Kuroda talade på måndagen om att den japanska ekonomin expanderar måttligt och sade att han räknar med att KPI-inflationen ska stiga mot 2 procent. Det är bekanta budskap från BOJ-chefen, men vissa valutamarknadsaktörer tog kommentarerna som intäkt för att ytterligare minska något på korta yen-positioner.

Sean Callow, senior valutastrateg vid Westpac Banking Corp I Sydney, sade dock till Bloomberg News att det snarare handlar om fortsatt brett baserad dollarsvaghet.

"Det kan ha blivit vissa reflexmässiga försäljningar på Kuroda-rubrikerna, men definitivt ingen avsiktlig uppmuntran från BOJ", sade han.

Biträdande IMF-chefen David Lipton talade vid Asian Financial Forum i Hongkong på måndagen, han sade att den cykliska återhämtningen blir allt starkare men påpekade också att den nu är i ett sent skede. Med minskande lediga resurser i de utvecklade ekonomierna är det oklart hur länge de goda nyheterna kommer att fortsätta.

"Vårt budskap är tydligt: det är nu dags att hantera bräckligheter och strukturella frågor som kan hämma en uthållig tillväxt, och att vidta åtgärder som möjliggör starkare tillväxt när väl den cykliska återhämtningen inte längre driver ekonomin", sade David Lipton.

USA håller helgstängt på måndagen med anledning av Martin Luther King Day. Europaagendan är samtidigt tunn medan Sverigeagendan bjuder boprisdata för december från Mäklarstatistik, klockan 6.00, och Valueguard, klockan 9.00. Dessutom publicerar SEB Boprisindikatorn för januari klockan 8.30.
Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?