Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Amerikanska räntor och dollarn backade på måndagen efter en stigande oro kring Donald Trumps möjligheter att genomföra de politiska förslag som lyft marknaden senaste månaderna.

"En flodvåg av riskaversion har svämmat över finansiella marknader … med globala aktier under intensivt säljtryck efter att Donald Trumps misslyckande med hälsovårdsreform ifrågasatt hans förmåga att gå vidare med skattesänkningar och finansiella stimulanser", sade Lukman Otunuga, analytiker vid FXTM, till Reuters.

Oron kommer efter presidentens förlust i samband med hälsovårdsreformen i fredags.

Misslyckandet ses som en förlust för presidenten då hans eget parti innehar majoriteten i båda kongressens kammare.

"Det är inte mycket som talar för dollarn just nu och marknaden förbereder sig för ytterligare nedgång", sade Shin Kadota, senior strateg vid Barclays, till Reuters.

Vissa analytiker menar däremot att Donald Trumps oförmåga att driva igenom hälsovårdsreformen inte har någon effekt på hans möjligheter att genomföra förändringar på andra områden.

"Vi tror det är felaktigt att koppla denna svåra uppgift till resten av agendan", sade Tom Porcelli vid RBC Capital Markets till Reuters.

"Det ger oss faktiskt ett scenario där skattereformen möjligtvis kan skyndas på", sade han

Dollarn backade till 110:33 mot japanska yen och 1:09 mot euron.

Dollarindex sjönk på måndagen under 99 för första gången sedan 11 november till som lägst 98:87. Vid stängning handlades indexet omkring 99:05.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen sjönk 4 punkter till 2,36 procent.

Osäkerheten kring Donald Trump ledde också till att fler lockades till europeiska statsobligationer och europeiska räntor backade brett på måndagen, med den tyska tioåringen ned 2 punkter till 0,39 procent.

"Besvikelsen kring Donald Trumps tillväxtvänliga politik får investerare att omvärdera framtiden", sade Martin van Vliet, senior räntestrateg vid ING, till Reuters

ECB-ledamoten Peter Praet sade i ett tal i Madrid på måndagen att eurozonens ekonomiska återhämtning kommer fortsätta breddas men att ökningen i inflationen bara är tillfällig och driven av högre energipriser.

"Vi måste se igenom den senaste tidens ökning i inflationen, som drivs av övergående faktorer som sannolikt kommer avta inom en snar framtid", sade Peter Praet.

"Vår slutsats är att en väldigt betydande grad av penningpolitisk ackommodering fortfarande behövs för att underliggande inflationstryck ska byggas upp och stötta huvudinflationen på medellång sikt fortfarande håller", sade han.

Jan Smets, chef för belgiska centralbanken och medlem i ECB-rådet sade i en intervju med Reuters som publicerades på måndagen att ECB ska stå fast vid sin guidning även om ekonomin stärks. Detta trots att en "minoritet" ifrågasätter bankens utsikter för räntor och tillgångsköp.

När den senaste tidens inflationsökning blir ihållig kan ECB se på och lära av amerikanska Federal Reserve kring hur man normaliserar policy och kommunicerar vid avslut av stimulanser, sade han.

"Vår guidning är tydlig och vi måste stå fast vid den", sade Jan smets.

"Vi har varit tydliga med vad vi ska göra fram till årsslutet … 'stadig hand' betyder att vi förväntar oss att penningpolitiken står fast som vi beslutat, inklusive räntor, köpprogrammet och prognosen", sade han.

IFO-index över klimatet inom näringslivet i Tyskland steg till 112,3 i mars, jämfört med 111,1 i februari. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha stigit till 111,1, enligt Bloomberg News prognosenkät.

"Uppsvinget i den tyska ekonomin samlar kraft", sade IFO-chefen Clemens Füst i ett uttalande.

Han tillade att uppåttrenden i bedömningen av nuläget i näringslivet fortsatte och att index över förväntningarna om framtiden också förbättrades.

"De politiska osäkerheterna påverkar inte den tyska ekonomin", sade IFO-ekonomen Klaus Wohlrabe till Reuters, och tillade att tillverkare i nästan alla nyckelsegment var påtagligt mer optimistiska om utsikterna för sina företag.

Kronan stärktes på måndagen 4 öre mot dollarn jämfört med fredagens stängning till 8:78, mot euron tappade den 4 öre till 9:56.

Räntan på den svenska tioåriga statsobligationen sjönk 3 punkter till 0,65 procent.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera