Räntor och valutor: Dollarn tappar

Amerikanska räntor rörde sig sidledes efter svenska stängningen på fredagen. Jobbrapporten visade att sysselsättningen i USA ökade med 235.000 personer i februari, jämfört med väntade 200.000 enligt Bloomberg News.

Jobbrapporten sågs som sista hindret för att FOMC ska höja räntan vid marsmötet som äger rum tisdag-onsdag denna vecka och det starka utfallet eliminerade enligt flera bedömare eventuella tvivel om en höjning vid mötet som äger rum tisdag-onsdag denna vecka.

"Sammantaget stödjer den starka sysselsättningstillväxten i februari, nedgången i arbetslösheten till under Feds bedömning av jämviktsarbetslösheten och något starkare lönetryck centralbankens syn att arbetsmarknaden är redo för ännu en styrräntehöjning vid mötet i nästa vecka", sade Nordea-ekonomen Johnny Bo Jakobsen i en kommentar efter jobbrapporten i fredags.

I den tidiga asiatiska handeln har dollarn backat till 114:66 mot japanska yen och 1:07 mot euron.

Amerikanska tioåringen har handlas sidledes jämfört med fredagens svenska stängning omkring vid 2,58 procent.

Maskinorderingången i Japan sjönk 3,2 procent i november jämfört med månaden före, och sjönk med 8,2 procent jämfört med motsvarande månad föregående år.

Tappet spär på oron för att senaste tidens tecken på en återhämtning i ekonomin är hållbara.

Japanska beslutsfattare hoppas att en återhämtning i investeringar ska hjälpa till att öka tillväxten och dra ekonomin ur deflation och stagnation.

Statistiken kan fluktuera och ses som en ledande indikator för investeringar under kommande sex till nio månader.

"Resultaten var svaga. Jag är lite oroad, men maskinorder är volatila så det är viktigt att hålla koll under en lite längre tid", sade Hidenobu Tokuda, seniorekonom vid Mizuho Research Institute, till Reuters.

På måndagens agenda står bland annat arbetslöshet för februari från Arbetsförmedlingen, och ett tal av Kerstin af Jochnick om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik.

Senare under dagen kommer också LMCI arbetsmarknadsindex för februari från USA.

Den kommande veckan domineras annars av räntebeslut från flera centralbanken, med fokus på Fed-beskedet på onsdag.

Enligt Bloombergs beräkningar har sannolikheten för en höjning legat på 100 procent sedan mitten av förra veckan.

På torsdagen kommer sedan räntebesked från BOJ, SNB, BOE och Norges Bank.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?