Annons

Räntor och valutor: Dollarn svagare efter G20

USA-räntorna handlades sidledes efter svensk stängning i fredags sedan Federal Reserve tidigare i veckan misslyckats med att signalera en mer hökaktig bild om framtida räntehöjningar. Under natten mot måndagen har dollarn försvagats något mot andra valutor.

Dollarförsvagningen kom efter att G20-mötet i tyska Baden-Baden inte lyckats få med den sedvanliga formuleringen att motarbeta protektionism i slutkommunikén. Detta fick fonder att köpa yen, men handeln var mindre än vanligt eftersom den japanska marknaden håller helgstängt på måndagen.

I sin kommuniké skrev G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer att den globala ekonomin återhämtar sig, men tillväxttakten är fortfarande svagare än önskvärt och nedåtriskerna för den globala ekonomin kvarstår. De bekräftade också sitt åtagande för internationellt ekonomiskt och finansiellt samarbete.

"Vi upprepar vår övertygelse att använda alla policyverktyg - penningpolitiska, finanspolitiska och strukturella - individuellt och kollektivt för att uppnå vårt mål och stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt, samtidigt som vi ökat den ekonomiska och finansiella motståndskraften", skriver de.

Enligt kommunikén kommer G20-länderna penningpolitiken fortsätta att stötta den ekonomiska aktiviteten och försäkra prisstabilitet, i enligt med centralbankernas mandat, men penningpolitiken kan inte ensamt leda till balanserad tillväxt.

G20-länderna bekräftar också sitt tidigare åtagande om växelkurserna, som att de kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och inte kommer att sätta mål för sina växelkurser för konkurrensskäl.

Vidare står det att de ska "arbeta för att stärka bidraget till handel i våra ekonomier" och de kommer även att försöka minska överdrivna globala obalanser.

Däremot finns inte löftet att försöka undvika protektionism med, vilket bedömare ser som en eftergift till USA:s president Donald Trumps administration som vill se på den globala ordningen för handel på ett annat sätt eftersom de anser att de missgynnats av den nuvarande ordningen.

I eftermiddag publiceras ingen amerikansk statistik, men senare i veckan väntar bland annat bostadsstatistik och orderingången på varaktiga varor.

Dessutom talar Fed-chefen Janet Yellen på torsdag och hon har då möjlighet att förtydliga budskapet från räntebeskedet härförleden, om hon tycker det behövs.

Även flera andra Fed-ledamöter håller anföranden under veckan.

Den japanska marknaden håller helgstängt på måndagen.

Under veckan publicerar Bank of Japan protokollet från räntemötet i januari och det blir även japansk handelsbalans och preliminär industriproduktion.

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 112:5 mot yenen, från 112:8 i fredags, medan euron i sin tur har stärkts till 1:076 mot dollarn (1:074).

Kronan är ett halvt öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

På måndagens europeiska makroagenda finns tysk PPI samt arbetskraftskostnader och vakanser från euroområdet.

I eftermiddag håller eurogruppen möte, men någon överenskommelse om Grekland väntas inte heller denna gång.

Under veckan blir det brittisk KPI och PPI, fransk BNP och preliminära PMI från en rad länder.

Här hemma är det en lugn vecka på makrofronten. HUI publicerar en uppdaterad konjunkturbedömning och SCB finansräkenskaperna.

                måndag 6.50 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8117 (8:8067) EUR/USD 1:0763 (1:0741)
EUR/SEK 9:4833 (9:4604) USD/JPY 112:54 (112:75)
Jp obl 2 -0,26 (-0,26) Jp obl 10 0,08 (0,08)
Ty obl 2 -0,77 (-0,78) Ty obl 10 0,44 (0,43)
US obl 2 1,31 (1,31) US obl 10 2,50 (2,49)


Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera