1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare efter G20

USA-räntorna handlades sidledes efter svensk stängning i fredags sedan Federal Reserve tidigare i veckan misslyckats med att signalera en mer hökaktig bild om framtida räntehöjningar. Under natten mot måndagen har dollarn försvagats något mot andra valutor.

Dollarförsvagningen kom efter att G20-mötet i tyska Baden-Baden inte lyckats få med den sedvanliga formuleringen att motarbeta protektionism i slutkommunikén. Detta fick fonder att köpa yen, men handeln var mindre än vanligt eftersom den japanska marknaden håller helgstängt på måndagen.

I sin kommuniké skrev G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer att den globala ekonomin återhämtar sig, men tillväxttakten är fortfarande svagare än önskvärt och nedåtriskerna för den globala ekonomin kvarstår. De bekräftade också sitt åtagande för internationellt ekonomiskt och finansiellt samarbete.

"Vi upprepar vår övertygelse att använda alla policyverktyg - penningpolitiska, finanspolitiska och strukturella - individuellt och kollektivt för att uppnå vårt mål och stark, uthållig, balanserad och inkluderande tillväxt, samtidigt som vi ökat den ekonomiska och finansiella motståndskraften", skriver de.

Enligt kommunikén kommer G20-länderna penningpolitiken fortsätta att stötta den ekonomiska aktiviteten och försäkra prisstabilitet, i enligt med centralbankernas mandat, men penningpolitiken kan inte ensamt leda till balanserad tillväxt.

G20-länderna bekräftar också sitt tidigare åtagande om växelkurserna, som att de kommer att avstå från konkurrensdevalveringar och inte kommer att sätta mål för sina växelkurser för konkurrensskäl.

Vidare står det att de ska "arbeta för att stärka bidraget till handel i våra ekonomier" och de kommer även att försöka minska överdrivna globala obalanser.

Däremot finns inte löftet att försöka undvika protektionism med, vilket bedömare ser som en eftergift till USA:s president Donald Trumps administration som vill se på den globala ordningen för handel på ett annat sätt eftersom de anser att de missgynnats av den nuvarande ordningen.

I eftermiddag publiceras ingen amerikansk statistik, men senare i veckan väntar bland annat bostadsstatistik och orderingången på varaktiga varor.

Dessutom talar Fed-chefen Janet Yellen på torsdag och hon har då möjlighet att förtydliga budskapet från räntebeskedet härförleden, om hon tycker det behövs.

Även flera andra Fed-ledamöter håller anföranden under veckan.

Den japanska marknaden håller helgstängt på måndagen.

Under veckan publicerar Bank of Japan protokollet från räntemötet i januari och det blir även japansk handelsbalans och preliminär industriproduktion.

På valutamarknaden har dollarn försvagats till 112:5 mot yenen, från 112:8 i fredags, medan euron i sin tur har stärkts till 1:076 mot dollarn (1:074).

Kronan är ett halvt öre svagare mot dollarn och 2 öre svagare mot euron.

På måndagens europeiska makroagenda finns tysk PPI samt arbetskraftskostnader och vakanser från euroområdet.

I eftermiddag håller eurogruppen möte, men någon överenskommelse om Grekland väntas inte heller denna gång.

Under veckan blir det brittisk KPI och PPI, fransk BNP och preliminära PMI från en rad länder.

Här hemma är det en lugn vecka på makrofronten. HUI publicerar en uppdaterad konjunkturbedömning och SCB finansräkenskaperna.

        måndag 6.50 (fredag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:8117 (8:8067) EUR/USD 1:0763 (1:0741)
EUR/SEK 9:4833 (9:4604) USD/JPY 112:54 (112:75)
Jp obl 2 -0,26 (-0,26) Jp obl 10 0,08 (0,08)
Ty obl 2 -0,77 (-0,78) Ty obl 10 0,44 (0,43)
US obl 2 1,31 (1,31) US obl 10 2,50 (2,49)Innehåll från RiksbyggenAnnons

Bygg för framtiden: Bygg för de äldre

”Vi vill motverka ensamhet”, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen.
”Vi vill motverka ensamhet”, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen.

Behovet av särskilda boenden och trygghetsboenden för äldre är fortsatt stort men att investera i dessa boenden kräver resurser som kommunerna inte alltid har. Här har Riksbyggen, som långsiktig samhällsbyggare, en lösning med deras koncept för kooperativ hyresrättsförening.

– Vi vill vara med och motverka ensamhet och se till att de sista åren i ens liv är så bra de kan bli. Därför krävs både boenden där man får en gemenskap, med gemensamma middagar och ett aktivt liv, och särskilda boenden dit man kommer en senare tid i livet om man behöver vård dygnet runt, säger Yvonne Westerlund, affärsutvecklare Boende för äldre hos Riksbyggen. 

I Boverkets Bostadsmarknadsenkät 2021, uppgav 68 kommuner att det finns ett underskott på särskilda boenden, 145 att de saknar trygghetsboenden och 55 önskar fler biståndsbedömda trygghetsboenden. 

Så kan Riksbyggens KHF-modell möta kommunernas behov

Trots det uttryckta behovet räcker många gånger inte kommunens resurser till. För att slippa investera kan kommuner i stället upphandla samarbetspartner som har kompetens och erfarenhet av att tillsammans med kommunen beskriva behoven, bygga och förvalta.  Med Riksbyggens koncept för en kooperativ hyresrättsförening (KHF) stiftas en förening gemensamt av kommunen och Riksbyggen. Föreningen finansierar bygget och hyran täcker kostnaderna. 

– Förenklat är KHF ett mellanting mellan att kommunen äger fastigheten själv och att de hyr lokaler av en privat fastighetsägare.  Föreningen har inget vinstintresse och Riksbyggen jobbar långsiktigt med kommunen för att möta behoven. Samma förening kan växa med fler boenden inom kommungränsen och kan därmed över tid tillgodose en förändrad behovsbild, säger Yvonne Westerlund. 

Riksbyggen har arbetat med samverkan i KHF-form sedan 1992 och samarbetar i dag med 35 kommuner. Bland annat med Lysekils kommun där Fiskebäck äldreboende utsågs till årets vård- och omsorgsboende 2021. 

Flaggskeppet: Innovationsprojekt för välfärdsteknik

Tillsammans med forskningsinstitutet RISE samt Haparanda- och Hudiksvall kommun har Riksbyggen nu inlett ett två-årigt projekt om framtidens boende för äldre. 

– Det här är ett strategiskt innovationsprogram inom ramen för IoT Sverige; en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten. Syftet är att se hur vi kan använda fastigheter som nav för att samla in data som skapar värde utifrån såväl resursoptimering som bättre hälsa. Med äldreboendet Flaggskeppet vill vi fördjupa oss i hur man kan bygga framtidens äldreboende för att bidra till en ökad livskvalitet för de boende, avslutar Yvonne Westerlund.

Om Riksbyggen
Riksbyggen startades 1940 och har sedan 1992 arbetat med sin KHF-modell. Idag samarbetar Riksbyggen med 35 kommuner i hela Sverige med totalt 4000 bostäder. De erbjuder en unik helhetslösning och arbetar från behov till väl underhållna fastigheter med fokus på livet i huset. 

Läs mer på riksbyggen.se/kommun/bostader-for-aldre/

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?