ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn svagare efter Fed-besked

Amerikanska räntor har sjunkit 2-3 punkter efter räntebeskedet från Fed på onsdagskvällen och dollarn har försvagats något. 

Fed beslutade som väntat att lämna räntan oförändrad. 

Kommittén bedömer att den nuvarande penningpolitiska hållningen är lämplig för att stödja en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga utfallet.

FOMC valde också att slopa den tidigare formuleringen om osäkerhet kring utsikterna. 

”Fed var inte så optimistiska som folk hade trott, och det är i linje med en lägre dollar och nedgången i räntor som vi såg”, sade Joe Capurso, analytiker vid Commonwealth Bank of Australia, till Reuters. 

Fed-ledamöterna justerade ner sina prognoser för styrräntan och enligt dot plot väntas den ligga på 1,6 procent i slutet av 2020, 1,9 procent i slutet av 2021 och 2,1 procent i slutet av 2022. På längre sikt väntas styrräntan ligga på 2,5 procent

I motsvarande prognoser i september var medianprognosen 1,9 procent i slutet av 2020, 2,1 procent i slutet av 2021, 2,4 procent i slutet av 2022 och 2,5 procent på längre sikt.

SEB skrev att Feds formuleringar om den globala utvecklingen och dämpad inflation tolkas som en signal att Fed inte har stängt dörren för fortsatta lättnader. 

”Men det finns inga tecken på att Fed överväger några ändringar”, skrev SEB. 

Dagens makroagenda bjuder på räntebesked från SNB och ECB samt ett brittiskt val. 

ECB väntas hålla räntan oförändrad. Ett stimulanspaket sjösattes i september och ECB väntas låta detta börja verka innan det kan bli aktuellt med nya åtgärder.

Det blir Christine Lagardes första möte som ny chef. Hon talade utförligt inför EU-parlamentet tidigare i veckan, och tycktes då inte i någon mer påtaglig fråga avvika från företrädaren, utan betonade åter att de är beredda att använda tillgängliga verktyg vid behov.

I det brittiska valet har Boris Johnson och hans Tories har haft en stabil ledning i opinionen under en tid, vilket drivit upp pundet på förväntningar om att det ska landa i en stabil majoritet i parlamentet och därmed lite mindre osäkerhet om brexit. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer