1515

Räntor och valutor: Dollarn svagare

Asienbörserna är överlag ned på måndagen i spåren av det misslyckade försöket att driva igenom en hälsovårdsreform i USA på fredagen, vilket reser frågor om Trumpadministrationens handlingskraft framöver.

USA-räntorna handlas på lägre nivåer, med den tioåriga statsobligationen 5 punkter ned till 2,36 procent. Dollarn har tappat till 110,30 mot yenen och 1,0850 mot euron, och dollarindex har backat 0,5 procent.

"Trumpflation"-handeln, med förväntningar om ökad tillväxt i USA och stigande tillgångspriser, har kommit under säljtryck.

"Marknaderna har haft en bra resa på senare tid och detta är ett bra tillfälle att ta hem vinster över hela linjen", sa Alex Wong på Ample Capital till Reuters.

Vita huset och Donald Trump uppgav i helgen att de ska försöka gå vidare med hälsovårdsreformen men öppnade också för samarbete med mer "moderata" demokrater för att komma vidare med en skattereform, som nu står högst på agendan.

Hälsovårdsreformen misslyckades på grund av motstånd från bland annat konservativa grupper som Freedom Caucus, som fått kritik och som nu kan komma att rundas.

Talman Paul Ryan är också under tryck och det har kommit blandade signaler från Vita huset om förtroendet för honom, även om inga uttryckliga avgångskrav uttalats.

Samtidigt pekar fredagens misslyckande på svårigheterna att ena republikanerna i kongressen, trots att de har majoritet i båda kamrarna, vilket inte bådar gott för möjligheten att få igenom kommande reformer, som skatteförändringar och infrastrukturprojekt.

"Oron för Trumpadministrationen har återuppväckts efter misslyckandet med hälsovårdsreformen. Detta leder till förnyad riskaversion vilket tynger dollarn. Det är inte mycket som talar för dollarn nu och marknaden kommer att förvänta sig en fortsatt nedgång", sade Shin Kadota på Barclays till Ruters.

Samtidigt tonar en del investerare ned riskerna för en brantare nedgång och talar om stora mängder likviditet hos investerare som avvaktar och är redo att köpa igen. Förutom Tokyobörsen har avsäljningen i Asien varit relativt måttlig.

Dennis Lockhart, tidigare chef för Federal Reserve i Atlanta, sade på söndagen att Fed har utrymme för två höjningar till i år då ekonomin tar fart och förefaller att vara rimligt nära full sysselsättning.

"FOMC är rätt optimistisk om utsikterna på medellång sikt och det skulle innebära en fortsättning av en dämpad tillväxttakt. Det är lämpligt att börja ta bort lite av den ultralätta penningpolitiken", sade han enligt Bloomberg News.

Pundet har stärkts något mot euro och dollar på måndagen. I veckan utlöser den brittiska regeringen utträdesparagrafen i EU-fördraget, men sedan ska EU-länderna anta riktlinjer för brexitförhandlingarna vid ett möte i slutet av april. Först därefter kan förhandlingarna starta.

Handelsminister Ann Linde varnar i en intervju med Bloomberg News Storbritannien för att inta en hårdför inställning i förhandlingarna.

"Det är en position de har valt, men det gör det inte lättare att ha en konstruktiv diskussion när avsikten är att nå en överenskommelse", sa hon.

Storbritannien kan inte vänta sig att vara i en bättre position än kvarvarande EU-medlemmar.

"De kommer inte att få lika bra villkor när de är utanför som när de är kvar. EU kommer aldrig att acceptera att de bara betalar för de bra delarna, men undviker saker där vi har ett gemensamt ansvar", sa hon.

Angela Merkels CDU vann delstatsvalet i Saarland, men tuffare delstater väntar på vägen till parlamentsvalet den 24 september. Närmast för EU, som firade Romfördragets 60 år i helgen, ligger det franska presidentvalet den 23 april.

På måndagen kommer hushållsutlåning i Sverige och IFO-index i Tyskland, det senare väntas visa en liten uppgång till 111,1.

Senare i veckan väntas för svensk del detaljhandel och KI-barometer. Dessutom löper löneavtalen inom industrin ut på fredag.

Från Tyskland och euroområdet kommer preliminärt KPI för mars. Från USA kommer bland annat hushållens konfidensindikator och privatkonsumtion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?