Annons

Räntor och valutor: Dollarn steg på USA-överenskommelse

USA-räntorna steg ett par punkter efter svensk stängning på tisdagen men har under natten fallit tillbaka och nettoförändringarna är små.

Senaten i USA röstade på måndagen igenom tillfällig finansiering av statsapparaten. Avtalet godkändes senare av representanthuset och ger politikerna till den 8 februari att komma överens om en ny utgiftsbudget.

Demokraterna gick med på att rösta igenom finansieringen och häva nedstängningen mot att Republikanerna lovade en framtida debatt om fortsatt skydd för unga illegala immigranter ("dreamers").

Marknaden har tagit det hela med ro och ekonomkåren var enig om att effekterna av en nedstängning på ekonomin skulle vara små.

"Inte heller nu väntas en nedstängning, som när allt kommer omkring inte är den första i ordningen, störa ekonomin. Det positiva sentimentet på grund av skattesänkningarna, och den starka inhemska och globala ekonomin bör kompensera för politiska problem", skrev Commerzbank i en analys som publicerades på måndagen.

Dollarn handlas vid 1:2255 mot euron på tisdagsmorgonen, efter att ha stärkts till 1:2224 i samband med nyheten att politikerna var överens.

Räntan på den amerikanska tioåringen handlas vid 2,64 procent, oförändrat jämfört med svensk stängning på måndagen.

Yenen stärktes en aning på tisdagsmorgonen till omkring 110:79 (jämfört med 111:22 efter nyheten om avtalet i senaten) efter att Bank of Japan som väntat lämnade penningpolitiken oförändrad. Ledamöterna gjorde samtidigt vissa justeringar i synen på inflationen, vilket handlare som Reuters pratat med menar pekar på en något mindre pessimistisk syn på priserna.

Centralbanken sade att riskerna för priserna fortfarande ligger på nedsidan, men justerade bedömningen av priserna till "stabila" från "svaga".

"Jag ser inte något i dagens uttalande som tyder på en ändring i BOJ:s hållning. Dagens prisutveckling är snarare ett tecken på hur marknaden är upptagen av idén att BOJ ska ändra sin penningpolitik någon gång i framtiden", sade Minori Uchida, chefsvalutaanalytiker vid Bank of Tokyo-Mitsubishi, till Reuters.

På tisdagens agenda står bland annat ZEW-index för januari från Tyskland. Klockan 9.00 håller Stefan Ingves anförande vid finansutskottets utfrågning om finansiell stabilitet och makrotillsyn (text publiceras klockan 9.20).

Stefan Ingves kommer sannolikt att få frågor om bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning av ledamöterna i finansutskottet.

Enligt protokollet från det senaste penningpolitiska mötet välkomnade Riksbanken att utbudet av bostäder har ökat och att bostadspriserna har dämpats.

Innehåll från EKNAnnons

Ny EKN-undersökning om exporten: ”Trenden har vänt för små och medelstora företag”

Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.
Carl-Johan Karlsson är EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Sedan svackan i början av pandemin har små och medelstora företag kraftigt ökat sin export.

Nu visar Exportkreditnämndens senaste undersökning att trenden vänder tillsammans med framtidsförväntningarna.

Läs mer om hur du kan säkra exportfinansiering i tuffa tider

Under tiden som följt efter Covid 19-pandemin har svensk export studsat tillbaka med råge. I EKN:s återkommande Demoskopundersökning om små och medelstora exportföretags utveckling och framtidsförväntningar såg man i februari 2022 att hela 45 procent av bolagen hade ökat sin export jämfört med samma kvartal året innan.

I den senaste undersökningen har trenden dock vänt och motsvarande andel har sjunkit till 34 procent. Samtidigt har 19 procent minskat sin export jämfört med samma period förra år – i februari var motsvarande andel bara nio procent.

– Efter pandemin var exportökningen brant för små och medelstora företag, men nu ser vi en försiktighet från företagen. De här bolagen är enormt duktiga på att känna av marknaden. De har hela tiden örat mot marknaden och kan nästa lukta sig till en marknadsförändring. Nu är de avvaktande, säger Carl-Johan Karlsson, EKN:s affärsområdeschef för SME och Midcorp.

Högre kostnader påverkar

En bidragande faktor till exportbolagens ökade försiktighet är högre kostnader. Priset på insatsvaror har ökat med 20 procent och fyra av tio tillfrågade bolag anser att de höga energipriserna påverkar verksamheten i mycket eller ganska hög grad.

Även bolagens framtidsförväntningar på exporten har vänt nedåt i EKN:s senaste undersökning. 29 procent förväntar sig nu att deras export kommer att öka det närmaste kvartalet och 44 procent väntar sig en ökning de kommande 12 månaderna. Motsvarande andelar i februari var 47 respektive 63 procent.

Trots den nedåtgående kurvan vill dock Carl-Johan Karlsson inte dra på för stora växlar.

– Vi verkar befinna oss i lejonets gap och än vet vi inte om lejonet ska svälja oss hela eller spotta ut oss, säger han och fortsätter:

– Visst kan det gå fort när det väl går nedför, men undersökningen visar tydligt att vi inte är där nu. Som jämförelse kan vi titta på februari 2020 – då var bolagens förväntningar på exportökningar lägre än förväntningarna på exportminskningar. Vi är långt därifrån idag.

Dollarn som stötdämpare

Något annat som blir tydligt i den senaste undersökningen är enligt Carl-Johan Karlsson att små och medelstora exportföretag i större utsträckning har kunnat kompensera för sina ökade kostnader än bolag som inte exporterar.

– Sedan årsskiftet har värdet på dollarn stigit med 25 procent. Med en sådan valutautveckling kan du sälja mindre men ändå öka dina exportintäkter – bara det visar vikten av att finnas på exportmarknaden.

Så här kan EKN stötta din satsning som direkt eller indirekt är kopplad till export 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera