Räntor och valutor: Dollarn steg på USA-överenskommelse

USA-räntorna steg ett par punkter efter svensk stängning på tisdagen men har under natten fallit tillbaka och nettoförändringarna är små.

Senaten i USA röstade på måndagen igenom tillfällig finansiering av statsapparaten. Avtalet godkändes senare av representanthuset och ger politikerna till den 8 februari att komma överens om en ny utgiftsbudget.

Demokraterna gick med på att rösta igenom finansieringen och häva nedstängningen mot att Republikanerna lovade en framtida debatt om fortsatt skydd för unga illegala immigranter ("dreamers").

Marknaden har tagit det hela med ro och ekonomkåren var enig om att effekterna av en nedstängning på ekonomin skulle vara små.

"Inte heller nu väntas en nedstängning, som när allt kommer omkring inte är den första i ordningen, störa ekonomin. Det positiva sentimentet på grund av skattesänkningarna, och den starka inhemska och globala ekonomin bör kompensera för politiska problem", skrev Commerzbank i en analys som publicerades på måndagen.

Dollarn handlas vid 1:2255 mot euron på tisdagsmorgonen, efter att ha stärkts till 1:2224 i samband med nyheten att politikerna var överens.

Räntan på den amerikanska tioåringen handlas vid 2,64 procent, oförändrat jämfört med svensk stängning på måndagen.

Yenen stärktes en aning på tisdagsmorgonen till omkring 110:79 (jämfört med 111:22 efter nyheten om avtalet i senaten) efter att Bank of Japan som väntat lämnade penningpolitiken oförändrad. Ledamöterna gjorde samtidigt vissa justeringar i synen på inflationen, vilket handlare som Reuters pratat med menar pekar på en något mindre pessimistisk syn på priserna.

Centralbanken sade att riskerna för priserna fortfarande ligger på nedsidan, men justerade bedömningen av priserna till "stabila" från "svaga".

"Jag ser inte något i dagens uttalande som tyder på en ändring i BOJ:s hållning. Dagens prisutveckling är snarare ett tecken på hur marknaden är upptagen av idén att BOJ ska ändra sin penningpolitik någon gång i framtiden", sade Minori Uchida, chefsvalutaanalytiker vid Bank of Tokyo-Mitsubishi, till Reuters.

På tisdagens agenda står bland annat ZEW-index för januari från Tyskland. Klockan 9.00 håller Stefan Ingves anförande vid finansutskottets utfrågning om finansiell stabilitet och makrotillsyn (text publiceras klockan 9.20).

Stefan Ingves kommer sannolikt att få frågor om bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning av ledamöterna i finansutskottet.

Enligt protokollet från det senaste penningpolitiska mötet välkomnade Riksbanken att utbudet av bostäder har ökat och att bostadspriserna har dämpats.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MedicagoAnnons

De tillverkar lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef på Medicago.

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef. 

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag. 

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger: 

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal. 

Bidrar i arbetet med att bekämpa pandemin 

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling. 

Fakta

Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen. 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?