Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks på Fed-prognos

USA-räntorna steg och dollarn stärktes efter svensk stängning på onsdagen efter att protokollet från Feds januarimöte visat att ledamöterna spådde fortsatt behov av fortsatta räntehöjningar medan de flesta trodde att inflationen skulle komma upp. 

Den starkare tron på en högre inflation cementerar förväntningarna på en höjning vid marsmötet.

"De flesta" ledamöterna såg något starkare utsikter i närtid medan flera bedömde att riskerna på uppsidan hade ökat och menade att skattereformen kan lyfta ekonomin mer än man tidigare trott. 

SEB skrev i en kommentar att protokollet stärker deras syn att det blir sammanlagt fyra räntehöjningar i år. 

"Nyckelformuleringen är att en majoritet ansåg att starkare utsikter för ekonomiska aktivitet 'ökade sannolikheten att fortsatt gradvis policyåtstramning är lämplig'", skrev SEB. 

Sedan januarimötet har det enligt SEB kommit ytterligare tecken på att inflationstryck börjar byggas upp. Tillsammans med uppgången i ISM-undersökningens delindex för priser och en svagare dollar bör det utgöra tillräckliga bevis för att övertyga de flesta FOMC-ledamöter om att inflationen har vänt. 

Även Paul Ashworth vid Capital Economics tror på fyra räntehöjningar i år, och även om Fed fortfarande spår tre så indikerade protokollet att ledamöterna nu tydligt var mer fokuserade på risker på uppsidan. 

Dollarn tappade initialt när protokollet publicerades men stärktes efterhand och handlas på morgonen vid 1:2278 mot euron. 

Räntan på den amerikanska tioåringen har stigit 5 punkter till 2,94 procent. 

Fed-guvernören Randal Quarles höll på torsdagen sitt första tal om penningpolitik sedan han tillträdde i oktober förra året. 

Han sade att den amerikanska ekonomin går starkt och fortsatt gradvisa räntehöjningar kommer vara lämpliga för att upprätthålla en hälsosam arbetsmarknad och stabilisera inflationen vid 2-procentsmålet. 

"Med en stark arbetsmarknad och sannolikt bara tillfällig svaghet i inflation ser jag det som lämpligt att penningpolitiken fortsatt gradvis normaliseras", sade han.

Randal Quarles sade att skattereformen och blocköverskridande budgetuppgörelser kan bidra till att hålla liv i expansionen genom att öka efterfrågan och stimulera investeringar.

Torsdagens makroagenda bjuder på IFO-index för februari. Liksom PMI väntas IFO-index, ett index över klimatet inom tyska näringslivet, sjunka tillbaka något i februari. 

På eftermiddagen publiceras protokollet från ECB:s policymöte den 25/1. Vid mötet lämnade ECB räntan, QE-programmet och den framåtblickande guidningen oförändrade. ECB-chefen Mario Draghi tonade samtidigt ned förväntningar om förändringar i språkbruket i närtid. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Sund AffärsbyråAnnons

Sund Affärsbyrå erbjuder affärsjuridiska tjänster med långsiktighet och trygghet i fokus

Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.
Fr.v: Tomas Öberg, Peter Rangemo, Bo Svensson.

Med 40 års spetskompetens inom såväl skatterätt, arvsfrågor och bolagsbildning som förvaltning, likvidationer och fusioner är Sund Affärsbyrå den självklara partnern och rådgivaren inom affärsjuridik och affärsutveckling. I sina affärsområden stöttar byrån kunderna med trygga och långsiktiga helhetslösningar.

När Stockholmsbaserade Sund Affärsbyrå startades 1980 var det med huvudsaklig inriktning på skatterätt, men under de gångna decennierna har företaget både haft en kraftig tillväxt och vidareutvecklat sin verksamhet. Bo Svensson, VD, är övertygad om att den tydliga framgången har sin grund i att man i alla situationer utgår från vilka möjligheter som finns, snarare än vilka problem som kunden står inför. 

– Vi är proaktiva och inleder med att granska kundens förutsättningar utifrån deras synvinkel och potential. Utifrån den granskningen drar vi slutsatser om hur vi kan skapa bästa möjliga lösning för kunden. Detta arbetssätt skiljer oss från många andra affärsjuridiska byråer som fokuserar på problemen.

”Den digitala affärsbyrån”

Ett digitalt förhållningssätt fordrar flexibla och progressiva arbetsmetoder för att hålla sig uppdaterad på den tekniska och digitala utvecklingen. Sund Affärsbyrå excellerar redan inom detta område, något som den rådande Coronakrisen har gett ett tydligt kvitto på. 

– Vi har länge arbetat digitalt och vi kallar oss till och med för ”den digitala affärsbyrån”. Inte nog med att det förenklar för kunden, utan det innebär snabbare och effektivare processer även för oss.  I nuläget sköter vi exempelvis nästintill alla våra kunders deklarationer och årsredovisningar digitalt, berättar skattekonsulten Peter Rangemo.

Trygghet genom hela resan

Det som i synnerhet utmärker Sund Affärsbyrå är dock deras höga kompetens. Byråns ekonomitjänster underlättar både i det dagliga ekonomiarbetet och i redovisnings- och bokslutssammanhang. Tack vare djupa kunskaper om sekretessen i kombination med flera decenniers expertis inom skatteområdet är byrån van vid att upprätta och kontrollera deklarationer och skatteupplägg. Bo Svensson konstaterar att det i förlängningen handlar om konstruktiv samverkan och om att vara en pålitlig affärspartner som kunderna kan känna sig trygga med genom hela sin affärsresa. 

– Många av de kunder vi började samarbeta med för 40 år sedan har vi med oss än idag. Vi utvecklas sida vid sida, tack vare vår förståelse för deras verksamhet. Det innebär att vi kontinuerligt bidrar till att stärka deras tillväxt och lönsamhet.

Unika affärslösningar

Under åren har Sund Affärsbyrå hanterat allt från att upprätta bouppteckningar och förvalta bolag till hundratals likvidationer och fusioner. Planerna för framtiden är att växa med tio till femton procent per år för att fortsätta vara en given samarbetspartner till, i synnerhet, små och mellanstora företag. 

– Många unga företag saknar kompetensen som krävs för att med rätt förutsättningar driva sin affärsutveckling. Varje bolag är unikt och våra affärslösningar utgår från dessa specifika förutsättningar för att bidra till att skapa eller vidareutveckla produkter och tjänster. Sund Affärsbyrå är en helhetslösning, avslutar redovisningsansvarig Tomas Öberg.

Läs mer om Sund Affärsbyrå

Fakta om Sund Affärsbyrå

Sund Affärsbyrå är en pålitlig affärspartner som ser kundens möjligheter och har deras långsiktiga affärsutveckling i fokus. Genom kompetent och anpassad rådgivning inom ekonomi och affärsjuridik skapar byrån trygghet för uppdragsgivarna i deras affärsutveckling. 

 

Mer från Sund Affärsbyrå

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sund Affärsbyrå och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?