1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks mot yenen

Asienbörserna är överlag upp på måndagen, medan USA-räntorna gått sidledes, med den tioåriga statsobligationen på 2,39 procent. Dollarn har stärkts något mot yenen medan nettoförändringen mot euron är liten.

Fredagens amerikanska jobbrapport visade på fler sysselsatta än väntat i juni, men också högre arbetslöshet och löneökningar som kom in under prognos.

"Den svagare lönetillväxten köper mer tid för Fed att invänta att inflationssignaler ska tillta innan de höjer räntan vilket stödjer marknadens nuvarande syn att annonseringen om minskad balansräkning kommer att ske i september vilket följs av en räntehöjning i december. I slutändan är 'guldlocks'-jobbrapporten en win-win för dollarn och globala aktier", skrev Stephen Innes på Oanda i en kommentar enligt Bloomberg News.

Joachim Fels på Pimco tror att låg inflation kommer att få Fed att avvakta.

"Då tiden går och vi ser en inflation under målet då vi kommer närmare årsskiftet så tror vi att Fed i slutändan inte kommer att höja räntan en gång till i år", sade han till Bloomberg TV.

Han tror att den inflationsnedgång som noterats de senaste månaderna inte är ett tillfälligt fenomen, utan en rätt brett baserad dämpning i inflationen.

"Det är inflationsdatan som kommer att bli avgörande för Feds agerande", sade han.

Han tror dock att Fed-chefen Janet Yellen i veckan kommer att tona ned betydelsen av den lägre inflationen och upprepa att neddragningen av balansräkningen kommer att starta senare i år och att det är rätt sannolikt att vi får se en till räntehöjning i år.

Första delen av Janet Yellens halvårsvisa anförande inför kongressen hålls på onsdagen.

I Europa sade ECB-rådsledamoten Francois Villeroy de Galhau till Bloomberg News att ECB troligen kommer att fatta beslut om stimulansernas nivå under hösten, när de fortsätter att ta hänsyn till den pågående återhämtningen.

"Det vi måste göra, och det vi har börjat att göra, är att anpassa intensiteten i den ackommoderande penningpolitiken till framstegen mot vårt inflationsmål och mot den ekonomiska återhämtningen. I framtiden, och detta kommer att bli vårt beslut i höst, så kommer vi att anpassa denna intensitet", sade han.

Direktionsledamoten Benoit Coeure sade på fredagen att den tidigare neddragningen av de månatliga tillgångsköpen från 80 till 60 miljarder euro kan vara en guide för hur framtida justeringar kan ske.

ECB har sitt nästa policymöte den 20 juli.

Yenen har till viss del tyngts av kommentarer från BOJ-chefen Haruhiko Kuroda på måndagen, där han upprepade hållningen att de är redo att agera vid behov. I förra veckan agerade BOJ för att hålla ned långräntorna, där målet är 0 procent för tioåringen, vilket sågs som en "linje i sanden".

"Det visar på deras åtagande om avkastningskurvan samtidigt som en rad andra globala centralbanker blir alltmer neutrala, och belyser återigen att yenen är beroende av räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen", sade Daniel Been på Australia & New Zealand Banking Group till Bloomberg News.

Data på måndagen visade att Kinas KPI-inflation var något lägre än väntat medan PPI-inflationen kom in i linje med prognos.

Capital Economics noterade att även om pristrycket ser ut att ha stabiliserats i juni efter några månaders dämpning, så kommer en inbromsande kredittillväxt troligen att tynga den ekonomiska aktiviteten framöver, och (bortsett volatila livsmedelspriser) gör att inflationen börjar falla igen inom kort.

"Detta kommer att vara en besvikelse för de som hoppas att en uthållig period av reflation ska hjälpa till att minska företagens skuldbörda", skriver Capital Economics.

På måndagens agenda står norsk KPI och tysk handelsbalans, och i Bryssel är det eurogruppsmöte.

Under veckan som kommer väntas för svensk del främst TNS Prosperas enkät över inflationsförväntningarna (onsdag) och KPI (torsdag). I USA inväntas även KPI samt detaljhandel (fredag).


Innehåll från MetenovaAnnons

Deras mixer är en trygg och central del i sterila läkemedelsprocesser

Metenova, ledande tillverkare av magnetiska mixrar för läkemedelstillverkning, bidrar till en bättre och säkrare läkemedelsprocess. Bolagets innovativa och väl beprövade mixer har varit av stor betydelse under pandemin där stora krav ställts på vaccintillverkarnas produktionskapacitet.

Metenova har stora tillväxtmöjligheter då de är en central del av en säker läkemedelsutveckling och tillverkningsprocess. Bolaget grundades 2009 av entreprenörer med en gedigen historik av att göra processutrustning för läkemedelsbranschen.

– Vi är en erfaren företagsledning som har jobbat med läkemedelstillverkning och processutrustning i 40 år. Med vår unika kompetens har vi kunnat utveckla en magnetkopplad, bättre och mer robust version av den omrörare som fanns på marknaden tidigare. Samtidigt förstår vi kundens utmaningar och behov vilket gör oss till en trygg och tillika innovativ partner för läkemedelsbranschen, säger Johan Westman, CEO.

Trygg partner i konservativ bransch

Läkemedelsbranschen är en konservativ bransch, som ibland är ovillig att överväga nyheter. För att ta in nya saker i tillverkningsprocessen krävs både en tekniskt sett högkvalitativ produkt men kanske framför allt tillit till att produkten över en längre tid visat sig pålitlig. Mixern bygger på en patenterad lösning som även minimerar risken för att den ska gå sönder.

– Under Covid-19 har det gått otroligt fort att ställa om vaccinproduktionen och kraven på oss underleverantörer har varit stora. Vår omrörare, som sitter i botten på tanken, är en central del vid tillverkning av sterila, flytande läkemedel som säkerställer en jämn koncentration och kontroll på omrörningsprocessen. En av produkterna är direkt anpassad för väldigt värmekänsliga produkter och omrörning av stora molekyler. Enheten har inga lager utan svävar fritt i luften på en aktiv elektromagnetisk motor, berättar Johan Westman.

Fabriker med engångssystem

I stället för att ha rostfria tankar och omrörare så kan samma process göras med engångssystem. Engångssystemen innebär en högre flexibilitet och snabbare omställning mellan tillverkningsbatcher. Vikten av dessa system har aldrig varit tydligare då de under pandemin lett till att vaccin mot Covid-19 snabbt tagits fram på ett sätt som världen aldrig tidigare sett.

– Det finns rapporter som pekar på att det är mer hållbart att använda engångssystem eftersom permanenta anläggningar kostar otroligt mycket mer energi och vatten. Här ser vi också stora möjligheter att lyfta in vår kunskap om omrörning, säger Johan Westman. 

Om Metenova
Metenova är en ledande innovatör och tillverkare av magnetiska mixrar för farmaceutisk och bioteknisk användning. Företaget tillhandahåller banbrytande teknologi för aseptiska och sterila mixningsapplikationer.

Metenova är ett Di Gasellföretag.

Läs mer på metenova.com 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Metenova och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?