Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks mot yenen

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat mindre nettorörelser efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt högre mot japanska yen men mer oregelbundet mot euron.

En viss rekyl från översålda nivåer inleddes på måndagen/tisdagsmorgonen, men senare stabiliserades nivåerna åtminstone tillfälligt för USA-räntorna när marknadsaktörer fortsatte dryfta utsikterna för tillträdande presidenten Donald Trumps vallöften om omfattande infrastruktursatsningar.

Fortsatt säljtryck på amerikanska statspapper kan dock komma från signaler från antal Trump-allierade om krav på att Fed ska minska sin balansräkning.

David Malpass, senior ekonomisk rådgivare i Donald Trumps övergångsteam, hävdar i ett e-postat meddelande att Feds obligationsköp "har varit mycket skadliga", och han anser att Fed "måste kommunicera en plan för att minska balansräkningen".

Den av terminsmarknadens prissatta sannolikheten för att Federal Reserve ska höja räntan i december fortsatte uppåt på tisdagen och noteras nu till 94 procent, upp från 92 procent på måndagen. Marknadsaktörer talar också om ökad sannolikhet för snabbare räntehöjningar från Fed framöver om Donald Trump får igenom sin politik.

"Det är svårt att inte tro att detta är otroligt reflationistiskt för den globala ekonomin. Vi tror att fler höjningar bör prisas in och att obligationsräntorna bör stiga", sade mark Nash, chef för globala räntor vid Old Mutual Investors, i en intervju med Bloomberg TV.

Onsdagens USA-agenda bjuder på PPI-data för oktober, klockan 14.30, industriproduktion för samma månad, klockan 15.15, och NAHB:s husmarknadsindex för november, klockan 16.00.

På dagens Fedagenda märks vidare tal från James Bullard, klockan 9.45. Neel Kashkari, klockan 13.45, samt Patrick Harker, klockan 23.30.

Asiatiska börser noterar nästan överlag stigande nivåer hittills på onsdagen. En dollar över 109 mot japanska yen (för första gången sedan början av juni) gav stöd för goda uppgångar i Tokyo, men enligt vissa marknadsbedömare kan rallyt nu har gått lite väl långt.

Japanska obligationsräntor fortsätter dock uppåt, främst i korta och medellånga löptider, på onsdagen i takt med den fortsatt svagare japanska valutan.

"Det mesta av den kraftiga anpassningen ligger nu bakom oss och härifrån behöver du se påtagliga bevis för några av (Donald Trumps) policyåtgärder", sade Mark Lister, analyscheff vid Craigs Investment Partners i Wellington, till Bloomberg News.

På onsdagens europeiska dataagenda riktas blickarna främst mot brittisk arbetsmarknadsdata för oktober, klockan 10.30.

I Sverige ska TNS/Sifo/Prospera redovisa en ny mätning av inflationsförväntningar bland penningmarknadsaktörer klockan 8.00, och vice riksbankschefen Cecilia Skingsley ska tala under rubriken: "Borde Riksbanken ge ut e-kronor?", klockan 10.35.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EdmoLiftAnnons

De lyfter fordonsindustrins produktivitet till nästa nivå

EdmoLift levererar smarta materialhanteringslösningar till Volvo, senast i ett projekt för Volvo Cars i Olofström.
EdmoLift levererar smarta materialhanteringslösningar till Volvo, senast i ett projekt för Volvo Cars i Olofström.

När alla överflödiga moment, rörelser och andra slöserier kan skalas bort från produktionslinorna ökar produktiviteten markant – och på köpet kan man även skapa en bättre ergonomi för sina anställda. Detta menar företaget EdmoLift som erbjuder konkreta lösningar för att aktörer inom industrin ska uppnå just detta. 

Fordonsindustrin har länge varit föregångare när det kommer till effektiv produktion och internlogistik. Målet har varit att maximera produktiviteten med hjälp av Lean Production, en utvecklingsstrategi med ursprung i Toyotas produktionssystem (TPS). Lean Production har från fordonsindustrin sedan spridit sig till övriga segment inom industrisektorn, men det finns fortfarande förbättringar att göra när det gäller materialhantering. Här kan EdmoLifts produkter hjälpa till att göra stor skillnad. 

I över 50 år har EdmoLift levererat lyftbord till industriföretag både i Sverige och utomlands. Ett lyftbord är ett bord eller en plattform som kan höjas och sänkas, och används som ett hjälpmedel för materialhantering inomhus eller vid lastkaj. I dag har EdmoLift en bred portfölj av materialhanteringsutrustning – allt från lyftbord, lyftvagnar till elektriska dragare. Den elektriska dragaren är ett intressant alternativ till gaffeltrucken då den är både är betydligt mer effektiv och billigare, men även säkrare.

– Här handlar det om lösningar för internlogistiken som sparar på tid och människor samtidigt. Ökad produktivitet leder i det här fallet till bättre ergonomi, säger Mikael Fernlund, försäljningschef för den nordiska marknaden på EdmoLift.

Fler företag investerar i produktionshöjande åtgärder

Nyckeln till framgång, förutom effektiva produktionslinor, är att implementera rätt lyfthjälpmedel som till exempel armlyftar eller lyftbord i de delar av verksamheten där medarbetare ska hantera material. Detta för att minimera onödiga lyft och rörelser, och därmed skapa en så bra ergonomiskt anpassad arbetsplats som möjligt.  

– Vi ser en ökande trend där allt fler företag förutom att investera i produktivitetshöjande åtgärder lägger ett ökat fokus på personalens hälsa, säger Mikael Fernlund. 

I juni levererade EdmoLift de sista av 48 specialdesignade armlyftar till Volvo Cars fabrik i Olofström i Blekinge. Ett stort och utmanade projekt där EdmoLifts helhetslösningslösning förbättrade materialhanteringsprocessen markant. En extra stor utmaning här var att hela produktionslinan och alla maskiner redan var på plats och i drift, och att den ergonomiska lösningen fick anpassas till detta. 

Lyckad speciallösning till Volvo Cars

– Vanligtvis kopplas vi in i uppstarten av ett projekt och kan då bidra med vår expertis redan i planeringen av fabrikens layout och flöden. Men även som i fallet med Volvo Cars där vi kom in sent i processen kunde vi vara med och ta fram en speciallösning helt anpassad till deras produktionslina, vilket visar på vår styrka i större projekt, säger Mikael Fernlund.

En investering i en materialhanteringslösning från EdmoLift är enkel att räkna hem, menar Mikael Fernlund. För att en investering på exempelvis 25 000 kronor ska bli lönsam, krävs det bara en effektivitetsökning med 10 kronor per dag. Detta räknat med en normal kalkylmässig livslängd på lyftbordet.

Fakta om EdmoLift

EdmoLift är en av Europas största tillverkare och leverantörer av saxlyftbord, pallhanteringsprodukter och hjälpmedel för materialhantering. EdmoLift har med framgång installerat utrustning i företag av alla storlekar och industrisektorer som verkstad, tillverkning, förpackning, förädling, sjukvård och forskning i över 50 år.

Vill du veta mer om hur EdmoLift kan öka produktiviteten och förbättra ergonomin på ditt företag? Läs vidare här: https://www.edmolift.se/sv/hem 

 

Mer från EdmoLift

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EdmoLift och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?