Räntor och valutor: Dollarn stärks mot exportvalutor

Dollarn handlas stabilt under tisdagsmorgonen efter att ha stärkts mot euron och exporttunga valutor efter att marknaden fortsatt smälta de ekonomiska effekterna av coronaviruset. 

Viruset har nu orsakat 2.004 dödsfall i Kina och infekterat 74.185 personer, enligt officiellstatistik. 

Tidigare i veckan varnade Apple för att bolaget inte kommer nå sin intäktsprognos för innevarande kvartal och flera biltillverkare har drabbats av brist på delar. 

”Marknaden försöker tolka coronaviruset och har svårt att komma fram till hur det ska gå vilket skjuter kapital till USA”, sade Chris Weston, analyschef vid Pepperstone, till Reuters. 

”USA är fortsatt den minst smutsiga t-shirten, det bästa huset i ett trist område. När det gäller en destination för kapital är det fortfarande ljuset du söker”, sade han.

Dollarn handlas vid 110:04 mot yenen och 1:08 mot euron. 

Räntan på den amerikanska tioåringen handlas vid 1,56 procent oförändrat jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Den Nya Zeeländska ekonomin har visat motståndskraft och penningpolitiken är i ett bra läge, med en sysselsättning vid eller något över bankens mått på maximal uthållig sysselsättning och en inflation i mitten av målet, sade Adrian Orr.

Det sade chefen för Reserve Bank of Australia Adrian Orr i en utfrågning i ett parlamentsutskott, enligt en sammanfattning som publicerades på centralbankens hemsida.

Han sade att RBNZ har kommit långt i att förstå hur det penningpolitiska mandatet ska nås när räntan närmar sig noll.

”Vi kommer publicera arbetet om dessa alternativa penningpolitiska tillvägagångssätt under kommande veckor även om vi inte räknar med att använda dem. Det är bäst att vara förberedd”, sade han.

Höjdpunkten på onsdagens makroagenda är svensk KPI klockan 9.30. 

Enligt Infronts prognossammanställning väntas KPIF-inflationen ha sjunkit till 1,6 procent i januari från 1,7 procent i december. Prognosen ligger därmed över Riksbankens nyligen sänkta inflationsbana. 

”Det stora nu i januari är fallande elpriser, som drar ned inflationen. Elpriserna har dessutom fortsatt ned i början av februari så de kan mycket väl sänka KPIF även då”, sade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Till detta kommer säsongsnormala prisnedgångar på kläder och skor, till följd av reor, liksom på utrikes resor, som också drar ned priserna just i januari.

I januari uppdaterar SCB dessutom varukorgens sammansättning i KPI, vilket enligt Nordea brukar dra ned inflationen med i snitt 0,15 procentenheter i januari. I år kan dessutom korgeffekten bli något större än normalt.

”Osäkerheten ökar med korgeffekten och dessutom sker ofta prisförändringar i början av året, vilket ökar osäkerheten ännu mer. Livsmedelspriserna är vidare en luring där det finns indikationer på att de kan ha varit lite högre än normalt i januari i år”, sade Torbjörn Isaksson.

Under förmiddagen kommer också brittisk KPI och i kväll kommer protokollet från Feds januarimöte.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?