Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks igen

USA-dollarn vände upp mot andra valutor på torsdagen efter en försvagning på onsdagskvällen. Internationella statspappersräntor steg samtidigt i den tidiga handeln, men uppgångarna gröptes ur efterhand.

Dollarn vände ner i den sena handeln på onsdagen, trots nya rekordnoteringar på New York-börsen och stigande USA-räntor. På torsdagen vände dollartrenden uppåt, och när dollar-index (DXY, dollarns kurs mot en handelsviktad korg av valutor) åter vände upp över 100 förstärktes uppgången.

I Sverige stärktes kronan i förmiddagens handel efter ett batteri med SCB-data som kan ge Riksbanken visst hopp om att den senaste tidens positiva inflationstrend kan fortsätta ytterligare en tid.

Arbetslösheten i Sverige var visserligen något högre än väntat i december, 6,9 procent säsongsjusterat (väntat 6,8), men sysselsättningen ökade ändå med goda 72.000 personer jämfört med i december 2015. Swedbanks-ekonomen Åke Gustafsson noterade att korttidsindikatorer pekar mot en fortsatt god utveckling på den svenska arbetsmarknaden, men han befarar samtidigt ökade matchningsproblem.

Producentpriserna fortsatte att stiga i allt högre takt i december, +2,1 procent jämfört med i november och +6,5 procent jämfört med december 2015. Det var den högsta ökningen på årsbasis sedan januari 2006.

Importpriserna steg samtidigt 7,8 procent på årsbasis och exportpriserna steg med hela 8,1 procent, och prisindex för inhemska konsumtionsvaror, som i åtminstone någon mån kan kopplas till KPI, steg 0,7 procent på månadsbasis och 3,2 procent på årsbasis.

SEB-ekonomen Olle Holmgren noterade i ett kundbrev att en svag krona och högre råvarupriser har bidragit till högre PPI och det väntas ge visst uppåttryck på KPI under 2017. Delar av uppgången lär dock vara temporära, inte minst eftersom kronan redan har återhämtat mycket av den tidigare försvagningen och väntas fortsätta att stärkas under året.

Utrikeshandelsdata visade vidare att varuexporten steg med 11 procent i december jämfört med december 2015 medan importen steg 15 procent. Jämförelsen störs dock av att antalet vardagar var en mer i december 2016 jämfört med december 2015. Handelsnettot visade ett överskott på 1,0 miljarder kronor i december men för helåret 2016 blev det ett underskott på 6,8 miljarder kronor

Andreas Wallström, chefsanalytiker på Nordea, konstaterade i ett kundbrev att torsdagens statistikutfall sammantaget stöder Riksbankens bild av att ekonomin fortsätter att gå bra och att resursutnyttjandet stiger.

Euron handlades som lägst till strax över 9:44 mot kronan, den lägsta nivån sedan mitten av augusti och drygt 3 öre lägre än på onsdagseftermiddagen. Vid svensk stängning noterades euron till 9:45. Dollarn handlades samtidigt oförändrat på torsdagen, till 8:84, och TCW-index sjönk till 130,65 (130,99).

Svenska statsobligationsräntor steg med upp till 2 punkter i längre löptider. Tioårsräntan upp just 2 punkter, till 0,76 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 28 punkter (29).

Brittisk BNP fortsatte att överträffa förväntningarna i slutet av förra året; BNP steg 0,6 procent jämfört med tredje kvartalet enligt ett första estimat på torsdagen, vilket var samma tillväxttakt som under de två föregående kvartalen och bättre än väntade +0,5 procent.

Tillväxten drevs fortsatt främst av hushållskonsumtion och tjänstesektorn, och statistiken visar ännu inga negativa effekter av resultatet i brexit-omröstningen i juni. Många ekonomer, inklusive Bank of Englands chef Mark Carney, varnar dock för att det kommer att bli tyngre förr hushållen framöver när effekterna av det svagare pundet börjar märkas i form av en betydlig högre prisökningstakt

"Dagens data var bra, men det finns fickor av möjlig ohållbarhet i hushållens konsumtion som kan driva en inbromsning", sade Chris Hare, ekonom vid Investec Securities och tidigare BOE-tjänsteman, till Bloomberg News.

Han tillade att den "rebalansering" av ekonomin mot ökad export hittills inte har materialiserats.

Det brittiska pundet stärktes inför BNP-statistiken, men vände ner efter publiceringen. Brittiska statspappersräntor steg däremot något ytterligare efter BNP-beskedet men backade senare tillbaka något i takt med att ränteuppgången även i övriga Europa dämpades.

Angående Storbritannien lämnade också regeringen på torsdagen en proposition till parlamentet där man söker mandat att inleda brexit-förhandlingar. Avsikten är att parlamentet ska börja förhandla förslaget den 31 januari och ytterligare överläggningar väntas den 6-8 februari.

USA-data på torsdagen visade bland annat att antalet nyanmälda arbetslösa ökade till 259.000 förra veckan, från 237.000 veckan före, vilket var högre än väntade 247.000.

Tjänste-PMI steg preliminärt till 55,1 i januari från 53,9 i december, vilket var högre än väntade 54,4 och den högsta noteringen sedan november 2015.

Försäljningstakten för nya bostäder föll vidare 10,4 procent i december, till en årstakt på 536.000 bostäder. Det var en betydligt större nedgång än de -0,7 som väntade, och det var i mellanvästern och södra USA som försäljningstakten rasade medan den ökade i nordväxt och var i stort stabil i väst.

Amerikanska statspappersräntor steg efter den svenska marknadens stängning på onsdagen men sjönk senare tillbaka något efterhand på torsdagen, även om inkommande USA-data inte gav några tydliga avtryck. Vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,54 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på onsdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?