1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europaräntorna handlas överlag högre på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Även USA-räntorna stiger när handeln kommer i gång efter Labor Day, och dollarn har stärkts relativt kraftigt till 111:50 mot yenen och 1:1560 mot euron under förmiddagen. Dollarindex är upp 0,4 procent.

I eftermiddag kommer från USA Markits och ISM:s inköpschefsindex för augusti, där det senare väntas ha sjunkit något till 57,7 från 58,1 föregående månad.

Under veckan finns också fortsatt fokus på Nafta-förhandlingarna och Donald Trumps hot om att införa tullar mot Kina om 200 miljarder dollar när "remisstiden" löper ut på torsdagen.

"Det generella sentimentet är att dollarn inte har gjort så dåligt ifrån sig under oron för handelskrig, med utsikterna för att USA kommer att signalera en ny eskalering i konflikten", sade Kenneth Broux på Societe Generale till Reuters.

Den turkiska liran tappar åter på tisdagen, trots måndagens signaler om kommande räntehöjning. Pundet tappar fortsatt mot dollarn.

Italienska räntor går mot strömmen och sjunker 8-10 punkter på tisdagen, och sammantaget har den tioåriga statsobligationen sjunkit 16 punkter till 3,08 procent. Spreaden mot Tyskland har därmed krympt efter uppåtpress den senaste månaden.

Den italienska regeringen väntas inleda sina interna budgetsamtal på tisdagen, där investerare är intresserade av hur långt de kommer att gå vad gäller att tänja på EU:s regler.

I EU-prognosen i maj spåddes ett underskott på 1,7 procent av BNP nästa år, men den nya regeringen har indikerat att underskottet kan komma att nudda EU:s gräns på 3 procent.

Retoriken har dock tonats ned på senare tid. Vice premiärminister Matteo Salvini, som är ledare för Lega, sade på måndagen att budgeten för 2019 kommer att "respektera alla lagar" även om de sänker skatterna.

"Rallyt återspeglar en mer stöttande ton i Salvinis kommentarer under de senaste dagarna, i grunden att underskottet 2019 kommer att förbli inom 3-procentsgränsen", sade Antoine Bouvet på Mizuho International till Bloomberg News.

Citi skriver i ett marknadsbrev att den italienska regeringen kanske väljer att vara mindre konfrontativ än investerare befarat inför EU-valen 2019, med fokus på åtgärder utan kostnader snarare än utmanande reformer. Men även om budgeten kan visa sig bli ett "non-event" kommer rädslan hos investerare att dröja kvar med betydande volatilitet.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan har tappat 3 öre mot dollarn men stärkts 1 öre mot euron från nivåerna vid måndagens stängning.

Data från Mäklarstatistik på tisdagen visade att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i augusti, medan villapriserna var oförändrade jämfört med månaden före. Prisutvecklingen är trevande i upptakten till en höst med väntat klart större utbud.

Fokus i veckan för svensk del ligger på Riksbanken (torsdag) och riksdagsvalet (söndag). Vad gäller Riksbanken har det som alltid en stor potential att driva kronan, och möjligen denna gång extra potential på uppsidan om Riksbanken inte darrar på manschetten vad gäller vägen mot en första höjning på sju år.

Kronan tappade i augusti totalt 40 öre mot euron till cirka 10:73 som svagast den 29 augusti, men har därefter återhämtat sig till 10:55 på tisdagen.

SEB:s handlarenkät visar att en knapp majoritet tror att Riksbanken lämnar sin räntebana oförändrad vid veckans möte, och därmed fortsatt signalerar en räntehöjning med 10 punkter i oktober eller sammanlagt 19 punkter i december.

En knapp majoritet tror också att kommunikationen förblir oförändrad där Riksbanken talar om att "långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året", medan 31 procent tror de signalerar en större osäkerhet om en höjning i år.

Nästan lika många tror att de sänker räntebanan, med i snitt 8 punkter totalt i oktober och december.

Vad gäller marknadsreaktionen är snittprognosen vid en oförändrad räntebana 12 öre starkare krona mot euro, i stort oförändrad EUR/SEK vid något lägre bana medan en bana som signalerar en första höjning först under första kvartalet 2019 kan leda till 25 öre svagare krona.

Martin Enlund på Nordea skriver i ett kundbrev att Riksbankens oro för en låg tjänsteprisinflation kan ha varit överdriven. Den förändrade valutakommunikationen i april hade också troligen som syfte att gå i lite hökaktig riktning. De ville inte försvaga kronan ytterligare, och även om det leder till högre inflation bör Riksbanken bry sig om kvaliteten i inflationen.

"Även om timingen för den första räntehöjningen skulle senareläggas något i den nya räntebana, så bör det ligga i Riksbankens intresse att stärka sin valutaguidning, och uttryckligen bjuda in till lite kronstyrka", skriver Nordea.

De konstaterar att marknaden nu är så pass negativt positionerad i kronan att det kan tala för uppsidespotential efter Riksbanksbeskedet.

Danske Bank tror att Riksbanken signalerar en senareläggning, men mot bakgrund av att prissättningen på Riksbanken redan är relativt mjuk och positioneringen i valutamarknaden för en hökaktig Riksbank av allt att döma är närmast obefintlig, så borde kronrörelsen inte bli så stor.

Om de däremot håller fast vid sin strategi (räntebana), så kommer det sannolikt att bli en tydligare reaktion i EUR/SEK, och kunna leda till att kronan stärks 10 öre. Det beror dock på den samlade kommunikationen och om de väljer att flacka räntebanan eller inte, enligt Danske Bank.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?