1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europaräntorna handlas överlag högre på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp. Även USA-räntorna stiger när handeln kommer i gång efter Labor Day, och dollarn har stärkts relativt kraftigt till 111:50 mot yenen och 1:1560 mot euron under förmiddagen. Dollarindex är upp 0,4 procent.

I eftermiddag kommer från USA Markits och ISM:s inköpschefsindex för augusti, där det senare väntas ha sjunkit något till 57,7 från 58,1 föregående månad.

Under veckan finns också fortsatt fokus på Nafta-förhandlingarna och Donald Trumps hot om att införa tullar mot Kina om 200 miljarder dollar när "remisstiden" löper ut på torsdagen.

"Det generella sentimentet är att dollarn inte har gjort så dåligt ifrån sig under oron för handelskrig, med utsikterna för att USA kommer att signalera en ny eskalering i konflikten", sade Kenneth Broux på Societe Generale till Reuters.

Den turkiska liran tappar åter på tisdagen, trots måndagens signaler om kommande räntehöjning. Pundet tappar fortsatt mot dollarn.

Italienska räntor går mot strömmen och sjunker 8-10 punkter på tisdagen, och sammantaget har den tioåriga statsobligationen sjunkit 16 punkter till 3,08 procent. Spreaden mot Tyskland har därmed krympt efter uppåtpress den senaste månaden.

Den italienska regeringen väntas inleda sina interna budgetsamtal på tisdagen, där investerare är intresserade av hur långt de kommer att gå vad gäller att tänja på EU:s regler.

I EU-prognosen i maj spåddes ett underskott på 1,7 procent av BNP nästa år, men den nya regeringen har indikerat att underskottet kan komma att nudda EU:s gräns på 3 procent.

Retoriken har dock tonats ned på senare tid. Vice premiärminister Matteo Salvini, som är ledare för Lega, sade på måndagen att budgeten för 2019 kommer att "respektera alla lagar" även om de sänker skatterna.

"Rallyt återspeglar en mer stöttande ton i Salvinis kommentarer under de senaste dagarna, i grunden att underskottet 2019 kommer att förbli inom 3-procentsgränsen", sade Antoine Bouvet på Mizuho International till Bloomberg News.

Citi skriver i ett marknadsbrev att den italienska regeringen kanske väljer att vara mindre konfrontativ än investerare befarat inför EU-valen 2019, med fokus på åtgärder utan kostnader snarare än utmanande reformer. Men även om budgeten kan visa sig bli ett "non-event" kommer rädslan hos investerare att dröja kvar med betydande volatilitet.

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp medan kronan har tappat 3 öre mot dollarn men stärkts 1 öre mot euron från nivåerna vid måndagens stängning.

Data från Mäklarstatistik på tisdagen visade att bostadsrättspriserna i riket som helhet steg 1 procent i augusti, medan villapriserna var oförändrade jämfört med månaden före. Prisutvecklingen är trevande i upptakten till en höst med väntat klart större utbud.

Fokus i veckan för svensk del ligger på Riksbanken (torsdag) och riksdagsvalet (söndag). Vad gäller Riksbanken har det som alltid en stor potential att driva kronan, och möjligen denna gång extra potential på uppsidan om Riksbanken inte darrar på manschetten vad gäller vägen mot en första höjning på sju år.

Kronan tappade i augusti totalt 40 öre mot euron till cirka 10:73 som svagast den 29 augusti, men har därefter återhämtat sig till 10:55 på tisdagen.

SEB:s handlarenkät visar att en knapp majoritet tror att Riksbanken lämnar sin räntebana oförändrad vid veckans möte, och därmed fortsatt signalerar en räntehöjning med 10 punkter i oktober eller sammanlagt 19 punkter i december.

En knapp majoritet tror också att kommunikationen förblir oförändrad där Riksbanken talar om att "långsamma höjningar av reporäntan inleds mot slutet av året", medan 31 procent tror de signalerar en större osäkerhet om en höjning i år.

Nästan lika många tror att de sänker räntebanan, med i snitt 8 punkter totalt i oktober och december.

Vad gäller marknadsreaktionen är snittprognosen vid en oförändrad räntebana 12 öre starkare krona mot euro, i stort oförändrad EUR/SEK vid något lägre bana medan en bana som signalerar en första höjning först under första kvartalet 2019 kan leda till 25 öre svagare krona.

Martin Enlund på Nordea skriver i ett kundbrev att Riksbankens oro för en låg tjänsteprisinflation kan ha varit överdriven. Den förändrade valutakommunikationen i april hade också troligen som syfte att gå i lite hökaktig riktning. De ville inte försvaga kronan ytterligare, och även om det leder till högre inflation bör Riksbanken bry sig om kvaliteten i inflationen.

"Även om timingen för den första räntehöjningen skulle senareläggas något i den nya räntebana, så bör det ligga i Riksbankens intresse att stärka sin valutaguidning, och uttryckligen bjuda in till lite kronstyrka", skriver Nordea.

De konstaterar att marknaden nu är så pass negativt positionerad i kronan att det kan tala för uppsidespotential efter Riksbanksbeskedet.

Danske Bank tror att Riksbanken signalerar en senareläggning, men mot bakgrund av att prissättningen på Riksbanken redan är relativt mjuk och positioneringen i valutamarknaden för en hökaktig Riksbank av allt att döma är närmast obefintlig, så borde kronrörelsen inte bli så stor.

Om de däremot håller fast vid sin strategi (räntebana), så kommer det sannolikt att bli en tydligare reaktion i EUR/SEK, och kunna leda till att kronan stärks 10 öre. Det beror dock på den samlade kommunikationen och om de väljer att flacka räntebanan eller inte, enligt Danske Bank.

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion 

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Kärnkraftsuppstickare siktar högt: ”Intresset är stort”

Intresset för ny kärnkraft i Sverige är stort och just nu förbereds förstudier för ett tiotal nya reaktorer. Det hävdar den nystartade kärnkraftsprojektören Kärnfull Next som laddar för en snabb utbyggnad, något som kräver lagändringar från den tillträdande regeringen.

Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.
Christian Sjölander och John Ahlberg är grundare och huvudägare i Kärnfull Next. Till höger: Rendering som visar hur den nya reaktortyp, som GE Hitachi utvecklar, kan komma att se ut. Det är denna sorts reaktor som Kärnfull Next vill bygga i många exemplar runtom i Sverige.Foto:Julia Sjöberg

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera