ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Dollarn handlades nära högsta nivåerna på fem månader medan räntan på den amerikanska tioåringen på tisdagen återigen ledade sig upp över 3 procent.

"Dollarn bör stärkas, särskilt mot euron, med högre räntor. Men mot yenen kan förstärkningen stanna upp om de negativa effekterna på börsen av högre räntor blir utdragna", sade Junichi Ishikawa, senior valutastrateg vid IG Securities till Reuters. 

Risksentimentet fick sig en törn efter nyheten att Nordkorea ställde in ett ministermöte med Sydkorea som skulle ägt rum på onsdagen och samtidigt sade att de kan ställa in mötet mellan Kim Jong Un och Donald Trump i Singapore. 

Anledningen bakom beskedet är en militärövning där USA och Sydkorea deltar som Nordkorea anser är en provokation.

Amerikanska utrikesdepartementets talesperson Heather Nauert sade vid en pressbriefing att Kim Jong Un tidigare hade sagt att han förstår att USA och Sydkorea behövde gå vidare med militärövningarna.

"Vi har inte hört något från regeringen eller sydkoreanska regeringen som indikerar att vi inte kan fortsätta med övningarna eller att vi inte skulle fortsätta planera mötet med president Trump och Kim Jong Un nästa månad", sade hon.

I en intervju med statliga nyhetsbyrån KCNA sade nordkoreanske vice utrikesministern Kim Kye Gwan i en intervju att Nordkorea är besvikna över "irriterande" uttalanden från amerikanska företrädare.

Han sade att Nordkorea inte är intresserade av ett "ensidigt" krav på att ge upp sina kärnvapen. Kim tog upp amerikanska företrädares kommentarer om kärnvapennedrustning i stil med Libyen.

Kronan stärktes 9 öre mot euron på tisdagseftermiddagen till omkring 10:27 efter att vice riksbankschefen Cecilia Skingsley sagt att en räntehöjning i oktober är i linje med policy banan som riksbanken lagt fram. 

"Om du tittar på räntebanan tillåter den oktober eller december", sade hon i en intervju med Bloomberg News. 

Hon sade att vi nu har kommit förbi en återhämtning och är inne i en expansionsfas. Inflationen är nära 2 procent och inflationsförväntningarna är förankrade gen, men Riksbanken kommer gå försiktigt fram. 

På onsdagsmorgonen handlas kronan vid 10:28 mot euron och 8:68 mot dollarn.

Statistik från Svensk Mäklarstatistik som publicerades på onsdagsmorgonen visade att bostadsrättspriserna i riket sjönk 1 procent i april jämfört med mars medan villapriserna var oförändrade. 

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit 7 procent samtidigt som villapriserna varit oförändrade.

Svensk Mäklarstatistik noterade att det är en fortsatt avvaktande bostadsmarknad, där antalet försäljningar fortsatte att sjunka och i april var 9 procent lägre än i april förra året.

Per-Arne Sandegren, analyschef vid Svensk Mäklarstatistik, sade i en kommentar att prisnedgångarna som skedde under andra halvåret 2017 har stannat av och nått en platå.

"Men platån ser olika ut för de olika bostadsslagen, villor uppvisar positiva tendenser medan trenden för bostadsrätter är fortsatt svagt negativ", sade han.

Under förmiddagen kommer statistik över bostadspriserna från Valueguard.

På onsdagens makroagenda står förutom bostadspriser också definitiv KPI för euroområdet och amerikansk industriproduktion för april. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies