Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

USA-räntorna handlas på något högre nivåer på tisdagen, med den tioåriga statsobligationen upp 1 punkt till 2,38 procent från svensk stängning på måndagen. Asienbörserna är överlag något ned medan oljan stigit med Brent över 65 dollar per fat.

Dollarn har stärkts till 113,50 mot yenen och 1:1770 mot euron.

"Förutom FOMC så har vi KPI, detaljhandel och senatsvalet i Alabama att hålla koll på, samtidigt som skattereformen tickar på, så det är svårt att ta positioner innan vi har detta ur vägen. Om resultaten av dessa händelser blir positiva så kan dollar/yen testa 115", sade Hideo Watanabe på Aozora Bank till Bloomberg News.

På tisdagens agenda står brittisk KPI och tyska ZEW-enkäten över investerarnas förtroende. Från USA kommer NFIB småbolagsindex och PPI.

I USA riktas även intresse mot valet av ny senator i Alabama, som ses som en temperaturmätare inför kongressvalet 2018. Republikanen Ray Moore, som är anklagad för sexuella trakasserier, står mot Demokraternas kandidat Doug Jones.

Alabama har traditionellt varit ett starkt republikanskt fäste men Ray Moore är kontroversiell inom det egna partiet, även om han har stöd från president Donald Trump.

Enligt en sammanställning av opinionsmätningar från Realclearpolitics leder Moore med 2,2 procentenheter, men vissa mätningar som en av Fox News i förra veckan ger Jones en klar seger.

Om Jones vinner skulle Republikanernas marginal i senaten minska till 51-49 och det skulle ge Demokraterna momentum inför kongressvalet nästa år, där kontrollen över såväl senaten som representanthuset står på spel.

JP Morgan skriver i ett marknadsbrev att fokus i veckan främst ligger på centralbanksmöten, med Fed och ECB i främsta rummet.

Fed väntas höja styrräntan med 25 punkter, vilket skulle göra att de vid fem möten i rad med pressträff agerat trots en fortsatt dämpad kärninflation.

Det visar på den betydelse som FOMC lägger vid nedgången i arbetslöshetsnivån, som nu ligger på 4,1 procent. Fed väntas dra ned prognosen för arbetslösheten något och dra upp BNP-prognosen lite för 2018.

"Dot plot (räntebanan) har tidigare indikerat tre höjningar för 2018, och det står och väger huruvida detta dras upp till fyra höjningar", skriver JP Morgan.

ECB väntas å sin sida betona sin hållning av "low-for-long" och fortsätta att distansera sig från Fed.

De väntas dra upp sin BNP-prognos för 2018, medan prognosen för kärninflationen väntas visa en än långsammare återhämtning än tidigare där inflationen väntas nå endast 1,7 procent till år 2020, det nya året i prognoshorisonten, enligt JP Morgan.

Såväl australiendollarn som den nyzeeländska dollarn visar små förändringar på tisdagen och handeln i pundet är avvaktande efter en försvagning på måndagen.

Den svenska kronan har parkerat över 10-nivån mot euron.

Fokus för svensk del på tisdagen ligger på inflationsutfallet för november. Efter några månader med utfall över prognos, och KPIF klart över 2-procentsmålet, dämpades KPIF-inflationen till 1,8 procent i oktober.

Nu väntas en liten uppgång till 1,9 procent enligt SME Direkts prognosenkät, vilket skulle vara 0,2 procentenheter över Riksbankens prognos. Den främsta förklaringen till den avvikelsen är högre energipriserna.

Även SEB ser en KPIF-inflation på 1,9 procent. KPIF-inflationen exklusive energi väntas däremot falla tillbaka till 1,7 procent från 1,8 procent, i linje med Riksbankens prognos.

"Utsikterna för inflationen under det närmaste året är splittrade och kombinationen av högre energipriser och indirekta skatter och en svagare kronkurs talar för att KPIF kommer att fortsätta vara ganska nära målet", skriver SEB.

Det är dock osäkert hur uthållig det senaste årets uppgång i tjänsteinflation är. Trots att den är ganska bredbaserad ser den ut att ha fått extra kraft från ett antal tillfälliga faktorer.

"Vi räknar med att KPIF exklusive energi faller under 1,5 procent i mitten av nästa år drivet av långsammare ökningstakt för tjänster och livsmedel", skriver SEB.

Noteras kan också att såväl norsk som dansk KPI överraskade på nedsidan för november, för norsk del bland annat på grund av en större nedgång i flygpriserna än väntat.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Törngren Magnell & Partners AdvokatfirmaAnnons

Advokatfirman som fortsätter att växa trots kristider

Törngren Magnell & Partners Advokatfirma (TM & Partners) växlar upp trots att världen befinner sig i en osäker ekonomisk verklighet. En expansion som bland annat yttrar sig i namnbytet till TM & Partners, nya större lokaler och ny senior kompetens inom bland annat obeståndsrådgivning vilket gör erbjudandet inom kristidsrådgivning både relevant och komplett. 

TM & Partners startades 2006 och var då en transaktionsinriktad byrå med M&A, Bank & Finans och Kapitalmarknad som kärnområden. Nu är byrån bra mycket mer än en ”transaktionsboutique”. 

– Vi har växt kontinuerligt genom att addera det vi bedömer ger mervärde till våra klienter. Alltid med fokus på att individerna vi knyter till oss är lagspelare. Sedan starten har vi lagt till specialistgrupper inom Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad, Tvistlösning och Arbetsrätt. Under det senaste året har vi dessutom kompletterat med delägarkompetens inom Obestånd & Rekonstruktion och Tech, två sektorer med stor framtidspotential, säger Kristoffer Stråth, Managing Partner.

Byråkultur som skapar framgång 

Många av byråns aktuella uppdrag är i nuläget kopplade till den rådande konjunkturomställningen, vilket har ställt krav på att kunna stötta i transaktioner som kräver en bredare kompetens än normalt. Likviditetsproblem och risk för obestånd är en verklighet för många företag just nu.

– Vår satsning på Rekonstruktion & Obestånd, tillsammans med vår tidigare kompetens inom M&A samt Bank & Finans, har gjort att vi har kunnat förena kärnverksamheten med den specialistkunskap som krävs idag. Vi erbjuder nu hela kedjan i vår obeståndsrådgivning inklusive konkursförvaltarskap genom rekryteringen av den erfarne obeståndsadvokaten Bill Kronqvist som leder Rekonstruktion & Obeståndsgruppen tillsammans med Peter Törngren. Satsningen har under våren resulterat i att vi verkligen kunnat vara behjälpliga vid förvärv med obeståndsproblematik som en särskild utmaning. Ett sådant exempel är vår medverkan i den omtalade räddningsaktionen av Ving-gruppen där bl.a. Peter Törngren och jag själv arbetade tillsammans med Vaiva Eriksson, som ledde transaktionsteamet, säger Sten Hedbäck, Partner (M&A).  

Natalie Bretz, Partner (Fastighetsrätt, Infrastruktur & Entreprenad), framhåller att den väletablerade ”true partnership”-strukturen, som innebär att delägarnas ersättning inte är kopplad till individuell intjäning, medfört att firman jämförelsevis enkelt har kunnat strukturera om och förstärka där behov uppstått. 

– Vi tror starkt på att true partnership resulterar i bästa möjliga rådgivning för våra klienter, eftersom intern konkurrens minimeras. Ett lyckligt utflöde av detta är också att vi som firma kan vara snabbfotad när det gäller investeringar och anpassningar för framtiden. Som exempel står vi mitt i pandemin och lanserar en satsning på Fintech-området, där två av våra nya delägare Fredrik Gustafsson (Tech) och Eva Sundling (Bank & Finans) leder det arbetet, fyller Kristoffer Stråth i.  

– Den stora satsning byrån gjort de senaste åren på fastighetssidan har varit lyckosam. Fastighetsmarknaden är alltjämt likvid, fastigheter är på lång sikt alltid ett bra investeringsslag, och vi ser positivt på resten av året, säger Natalie Bretz.

Spetsad kärnverksamhet i fokus

TM & Partners har haft ett särskilt högt tryck i sin Bank- och Finansverksamhet under våren och sommaren, och det tycks inte ske någon avmattning inför hösten. Är det osäkra tider behöver både banker och låntagare se över hur de kan hantera situationen på kort- och lång sikt. 

– Vår verksamhetsbredd, med ett mycket starkt erbjudande inom Bank- och Finansområdet, samt att vi levererar relevant och senior rådgivning gör oss till en trygg partner i transaktioner och kan ge klienterna ett försteg oavsett bransch och komplexitet i transaktionen, säger Cecilia Rudels, Partner (Bank & Finans). Dessutom har vi relevant erfarenhet sedan finanskrisen 2008-2009 och är väl positionerade inte bara för att hantera nya transaktioner, utan även för att hantera insolvenssituationer genom pantrealisationer eller andra proaktiva åtgärder. 

Läs mer på www.tmpartners.se 

Om TM & Partners

TM & Partners har de senaste åren expanderat kraftigt med nya delägare och verksamhetsområden samtidigt som man har lyckats vinna både klienters och andra ledande advokatbyråers respekt och förtroende. TM & Partners har idag fler än 65 anställda och 17 delägare, som alla arbetar vid byråns kontor på Jakobs Torg 3. 

Kontakt: Kristoffer Stråth, Managing Partner
kristoffer.strath@tmpartners.se
08-400 283 00

 

Mer från Törngren Magnell & Partners Advokatfirma

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Törngren Magnell & Partners Advokatfirma och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?