Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Amerikanska statspappersräntor har endast noterat blygsamma nettorörelser efter svensk stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt något starkare mot andra valutor, men inte mot brittiska pund.

USA-räntorna rörde sig något blandat i USA när rekordstarka noteringar för Richmond Feds index och hushållens konfidensindikator ställdes mot förhållandevis mjuka tongångar från tillträdande Fedchefen Jerome Powell i ett kongressutskott på tisdagseftermiddagen.

Jerome Powell sade att en räntehöjning i december är sannolik, men antydde också att han är beredd att låta arbetsmarknaden stärkas ytterligare.

"Det finns ingen känsla av en överhettning i ekonomin eller på en särskilt stram arbetsmarknad", sade han, och tillade att han kan se en arbetslöshet under 4 procent.

Brittiska pund stärktes på tisdagskvällen efter rapporter om att Storbritannien och EU nu har enats om en skilsmässonota inför ett brexitavtal. Enligt Financial Times ska Storbritannien stå för EU-åtaganden för upp till 100 miljarder euro, men nettobetalningen för britterna, som ska tas ut under flera år, kan bli mindre än hälften av detta belopp.

Premiärminister Theresa May väntas presentera genombrottsavtalet formellt nästa vecka som en del av ett paketavtal, om andra uppgörelser kan nås i frågor om medborgarrättigheter och frågan om gränsen mellan Nordirland och Irland.

Republikanerna i senatens budgetutskott röstade på tisdagskvällen att skicka vidare sitt skatteförslag till hela senaten för omröstning senare i veckan. Förslaget gick vidare efter att två republikanska senatorer som tidigare hotat att opponera sig, Bob Corker och Ron Johnson, nu valde att stödja det.

Beskedet att Nordkorea provsköt en ny långdistansmissil på tisdagskvällen möttes av begränsad oro i USA-handeln, där fokus senare främst riktades mot de senaste beskeden om utsikterna för skattereformen.

I eftermiddag, klockan 14.30, publiceras en andra beräkning av USA:s BNP-tillväxt under tredje kvartalet, och klockan 16.00 talar Fedchefen Janet Yellen inför kongressens gemensamma ekonomiska utskott. Klockan 20.00 publiceras också Federal Reserves regionala konjunkturrapport Beige Book.

Asiatiska börser rör sig blandat så här långt på onsdagen när optimism om det amerikanska skatteförslaget ställs mot viss oro för det nordkoreanska missiltestet.

Enligt ett meddelande från Nordkorea på onsdagsmorgonen var det en ny typ av missil som testades, som benämns Hwasong 15, och uppskjutningen beskrivs som en framgång. Missilen flög på en höjd av 4.475 kilometer och färdades 950 kilometer under 53 minuter innan den slog ner i havet på avsedd plats.

Nordkorea kan nu, enligt meddelandet, nå hela USA:s fastland med missiler, men missilprogrammet hotar inte något land så länge Nordkoreas suveräna framsteg kränks.

Nordkoreas ledare Kim Jong Un deklarerade att Nordkorea "slutligen uppfyllt den stora historiska saken att komplettera statens kärnvapenstyrka".

Dollarn noterar endast mindre rörelser i Asien så här långt, amerikanska och japanska statspappersräntor är i stort sett stabila. Däremot har bitcoin nu brutit igenom 10.000-dollarsvallen och handlas i skrivande stund till strax under 10.600 dollar.

På onsdagens Europaagenda märks bland annat preliminära inflationsdata för november från Spanien, klockan 9.00, och Tyskland, klockan 14.00, samt EU-kommissionens konjunkturbarometer för november, klockan 11.00.

I Sverige startar onsdagen med Finansinspektionens stabilitetsrapport, klockan 8.00, följt av Konjunkturinstitutets novemberbarometer, klockan 9.00, och SCB:s redovisning av BNP för tredje kvartalet, klockan 9.30.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?