Hoppa till innehållet

Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Dollarn stärktes mot andra valutor på onsdagen, även om euron höll ställningarna väl trots fortsatt osäkerhet om Kataloniens status. Internationella statspappersräntor steg samtidigt något med ledning från amerikanska treasuries.

Stöd till rörelserna kom av uppgifter om att senaten nu har majoritet för en budgetplan som är viktig för president Donald Trumps skattereform. Washington Post rapporterar att den tidigare sjuklige senatorn Thad Cochran nu har kommit tillbaka, och därtill har senatorn John McCain annonserat att han kommer att stödja budgetresolutionen för att ge stöd till skattesänkningarna.

"Jag stöder senatens budgetresolution eftersom den erbjuder en väg mot en skattereform", sade John McCain.

Enligt tidningen hoppas senatens republikaner nu kunna enas om en slutlig budgetresolution senare i veckan och senare kunna anta en skattereform utan att behöva förlita sig på stöd från demokraterna.

Spekulationerna fortsätter också om sannolikheten för att en eventuellt mer hökaktig kandidat kan komma att ta över chefsstolen på Federal Reserve. Enligt nya uppgifter på tisdagskvällen kan president Donald Trump nu väntas ge besked om vem han nominerar senast den 3 november, inför en elvadagarsresa till Asien.

Svenska statspappersräntor steg svagt över hela linjen på onsdagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,86 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 47 punkter (48).

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 9:59, medan dollarn försvagades 2 öre, till 8:15. TCW-index sjönk till 129,05 (129,20).

Sveriges Byggindustrier (BI) spår i en ny konjunkturprognos på morgonen att bygginvesteringarna ökar totalt 12 procent i år och 4 procent 2018. Det innebär en uppjustering jämfört med +8 respektive +1 i föregående prognos i mars.

Catharina Elmsäter-Svärd, nybliven vd för BI, konstaterar att investeringsökningen i år blir den högsta på mer än ett decennium, men hon ser samtidigt vissa problem för bostadsbyggandet framöver.

Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda. Ändå upplever många bostadsbrist", säger hon, och påpekar samtidigt brist på rätt utbildad och erfaren personal nu gör sig påmind.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter svensk stängning på tisdagen men vände därefter svagt uppåt i den europeiska handeln på onsdagen, och trenden fortsatt när USA-handeln kom i gång på eftermiddagen

USA-data på onsdagen visade att takten i bostadsbyggandet sjönk 4,7 procent i september, vilket var en betydligt större nedgång än väntade -0,4 procent.

Ekonomerna på RDQ Economics noterar i ett kundbrev att utfall på delstatsnivå ännu inte är tillgängligt, men de utgår ifrån att orkanerna Harvey och Irma var en faktor bakom nedgången. De ser också goda skäl att räkna med en återhämtning för byggproduktionen under fjärde kvartalet med stöd bland annat av återuppbyggnad efter orkanerna samt de bränder som nu rasar i Kalifornien.

Det svaga byggandet påverkade inte USA-räntorna nämnvärt, vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,34 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.

Under natten inledde Kinas president Xi Jinping det kinesiska kommunistpartiets 19:e partikongress och i sitt tal sade han bland annat att Kinas ekonomi har skiftat till en period då den söker hög kvalitet från en period av snabb tillväxt.

Reformerna på ränte- och valutamarknaderna kommer att fördjupas och Kina kommer att arbeta för skydd mot systemrisker.

Landet kommer också att utöka sin handel med utlandet, enligt presidenten. Vidare kommer hindren för utländska företag att sänkas.

"Kinas dörr kommer inte att stängas, den kommer bara att öppnas ytterligare" sade Xi Jinping.

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera