1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Dollarn stärktes mot andra valutor på onsdagen, även om euron höll ställningarna väl trots fortsatt osäkerhet om Kataloniens status. Internationella statspappersräntor steg samtidigt något med ledning från amerikanska treasuries.

Stöd till rörelserna kom av uppgifter om att senaten nu har majoritet för en budgetplan som är viktig för president Donald Trumps skattereform. Washington Post rapporterar att den tidigare sjuklige senatorn Thad Cochran nu har kommit tillbaka, och därtill har senatorn John McCain annonserat att han kommer att stödja budgetresolutionen för att ge stöd till skattesänkningarna.

"Jag stöder senatens budgetresolution eftersom den erbjuder en väg mot en skattereform", sade John McCain.

Enligt tidningen hoppas senatens republikaner nu kunna enas om en slutlig budgetresolution senare i veckan och senare kunna anta en skattereform utan att behöva förlita sig på stöd från demokraterna.

Spekulationerna fortsätter också om sannolikheten för att en eventuellt mer hökaktig kandidat kan komma att ta över chefsstolen på Federal Reserve. Enligt nya uppgifter på tisdagskvällen kan president Donald Trump nu väntas ge besked om vem han nominerar senast den 3 november, inför en elvadagarsresa till Asien.

Svenska statspappersräntor steg svagt över hela linjen på onsdagen, tioårsräntan upp 1 punkt, till 0,86 procent, medan räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 47 punkter (48).

Euron handlades nära oförändrat mot kronan, till 9:59, medan dollarn försvagades 2 öre, till 8:15. TCW-index sjönk till 129,05 (129,20).

Sveriges Byggindustrier (BI) spår i en ny konjunkturprognos på morgonen att bygginvesteringarna ökar totalt 12 procent i år och 4 procent 2018. Det innebär en uppjustering jämfört med +8 respektive +1 i föregående prognos i mars.

Catharina Elmsäter-Svärd, nybliven vd för BI, konstaterar att investeringsökningen i år blir den högsta på mer än ett decennium, men hon ser samtidigt vissa problem för bostadsbyggandet framöver.

Med skärpta krav på amortering, minskade ränteavdrag och höjda räntor blir hushållen osäkra och avvaktande. Det blir dyrare att låna och då minskar efterfrågan på det redan byggda. Ändå upplever många bostadsbrist", säger hon, och påpekar samtidigt brist på rätt utbildad och erfaren personal nu gör sig påmind.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter svensk stängning på tisdagen men vände därefter svagt uppåt i den europeiska handeln på onsdagen, och trenden fortsatt när USA-handeln kom i gång på eftermiddagen

USA-data på onsdagen visade att takten i bostadsbyggandet sjönk 4,7 procent i september, vilket var en betydligt större nedgång än väntade -0,4 procent.

Ekonomerna på RDQ Economics noterar i ett kundbrev att utfall på delstatsnivå ännu inte är tillgängligt, men de utgår ifrån att orkanerna Harvey och Irma var en faktor bakom nedgången. De ser också goda skäl att räkna med en återhämtning för byggproduktionen under fjärde kvartalet med stöd bland annat av återuppbyggnad efter orkanerna samt de bränder som nu rasar i Kalifornien.

Det svaga byggandet påverkade inte USA-räntorna nämnvärt, vid svensk stängning noterades tioårsräntan till 2,34 procent, 4 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.

Under natten inledde Kinas president Xi Jinping det kinesiska kommunistpartiets 19:e partikongress och i sitt tal sade han bland annat att Kinas ekonomi har skiftat till en period då den söker hög kvalitet från en period av snabb tillväxt.

Reformerna på ränte- och valutamarknaderna kommer att fördjupas och Kina kommer att arbeta för skydd mot systemrisker.

Landet kommer också att utöka sin handel med utlandet, enligt presidenten. Vidare kommer hindren för utländska företag att sänkas.

"Kinas dörr kommer inte att stängas, den kommer bara att öppnas ytterligare" sade Xi Jinping.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?