ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Dollarn stärktes på måndagen efter kommentarer från Fed-chefen i New York, William Dudley.

Han sade att inflationen varit något lägre än Fed skulle önska, men att han generellt var nöjd med ekonomin och jobbtillväxten. Han sade också att den svaga produktivitetstillväxten är något av en glädjedödare.

Han sade också att han var väldigt säker på att expansionen har mer att hämta trots att den börjar bli gammal.

Enligt William Dudley är det Feds mål att "strama åt penningpolitiken omdömesgillt och göra expansionen uthållig över tid.

Han tillade att risken skulle vara att Fed tvingas "ställa sig på bromsen" och orsaka en recession om man väntar för länge med att strama åt.

"Så här långt tror jag vi fått till balansen i stort sett rätt", sade William Dudley.

Dollarn stärktes till 111:34 mot yenen och 1:12 mot euron.

Räntan på den tioåriga amerikanska räntan steg 1 punkt till 2,17 procent.

Under måndagen inleddes förhandlingarna inför Storbritanniens utträde ur EU. Kommissionens chefsförhandlare Michel Barnier sade i ett uttalande på måndagen att första dagens förhandlingar bör identifiera prioriteringar och en tidtabell.

David Davis sade att Storbritannien startar förhandlingarna med en positiv och konstruktiv ton för att bygga "ett djupt och speciellt förhållande med våra europeiska allierade och vänner".

"Det finns mer som förenar oss än delar oss, även om det tveklöst kommer att uppstå utmanande stunder i förhandlingarna", sade David Davis.

Pundet handlades på måndagen omkring 1:28. Valutan nådde som lägst 1:2636 efter valet den 9 juni men stärktes under förra veckan, bland annat efter att BOE rört sig närmare en räntehöjning.

ECB-rådsledamoten Jan Smets intervjuades på måndagen i Bloomberg TV och sade att centralbanken kommer fatta beslut om QE före årets slut.

"Vi kommer behöva se över detta under kommande månader, skulle jag säga", sade han.

Han sade också att "kärninflationen stiger, i linje med våra prognoser, men inflationsförväntningarna är fortsatt ganska låga och vi behöver verkligen en stabil förankring av dessa inflationsförväntningar. Det är viktigt för penningpolitiken".

Europeiska räntor steg något under måndagen, bland annat efter segern för franske presidenten Emmanuel Macrons parti i parlamentsvalets andra omgång på söndagen.

Räntan på den tioåriga franska statsobligationen steg 1 punkt till 0,64 procent. Räntan på den tyska tioåringen var oförändrat 0,29 procent.

För svensk del tappade kronan 2 öre till 8:72 mot dollarn och 1 öre till 9:75 mot euron.

Räntan på den svenska tioåringen var oförändrad på 0,47 procent.

Tyck till