1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Europaräntorna handlas något högre på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter upp.

Dollarn fortsätter stärkas på tisdagen efter kommentarer från USA:s finansminister Steven Mnuchin om att finansdepartementet anser att ultralånga obligationer kan vara lämpliga för att finansiera budgetunderskottet.

I intervjun med Bloomberg News antydde han också att offentlig/privata partnerskap kan vara en metod att finansiera administrationens stora infrastruktursatsningar, och president Donald Trump antydde för sin del, i en annan Bloomberg-intervju, att höjda bensinskatter kan finansiera infrastruktur.

"Dollarn är fortfarande på defensiven på kort sikt. Data från USA har varit en besvikelse och Fed kommer sannolikt uppmärksamma det vid veckans möte", sade Lee Hardman, ekonom vid MUFG, till Reuters.

Euron har samtidigt stått emot den starkare dollarn och handlas omkring 1:09. Mot yenen handlas dollarn omkring 112:20.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen har stigit 2 punkter jämfört med fredagens svenska stängning till 2,33 procent.

På tisdagen rapporterades definitiv industri-PMI för euroområdet, som steg till 56,7 i april, från 56,2 föregående månad.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades ett index på 56,8.

Chris Williamson, chefekonom vid Markit sade i en kommentar att tillverkare rapporterade bra förhållanden i april och signalerade en stabil start på andra kvartalet.

"Företagen tjänar på en historiskt svag euro, bättre tillväxt på viktiga exportmarknader, stigande inhemsk efterfrågan och stimulanser från centralbanker", sade Chris Williamson.

Även inköpschefsindex för Storbritanniens industrisektor steg till 57,3 i april, från oreviderade 54,2 föregående månad. Det var den högsta nivån på tre år. Analytiker hade väntat sig ett index på 54,0 enligt Bloomberg News prognosenkät.

Rob Dobson, seniorekonom på Markit, konstaterade att den brittiska tillverkningssektorn hade en solid inledning på andra kvartalet. Den svaga pundkursen hjälpte företagen att dra fördel av senaste tidens tecken på återhämtning i den globala ekonomin. Speciellt eurozonen, som upplever den högsta tillväxttakten på sex år.

Han sade vidare att även om pristrycket är fortsatt förhöjt så har produktionskostnadsinflation lättat betydligt efter att ha nått en rekordhög nivå i januari.

"Även om den bara utgör 10 procent av ekonomin så innebär uppgången i tillverkningssektorn välkomna nyheter efter den kraftiga avmattningen i BNP under första kvartalet", sade Rob Dobson.

"Den stora frågan är huruvida den här tillväxtspurten kan upprätthållas, speciellt med tanke på volatiliteten på marknaderna och ett antal politiska motvindar som val här hemma och i utlandet", sade Rob Dobson.

Kronan handlas ett öre starkare mot både dollarn och euron vid omkring 8:84 respektive 9:64.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen har stigit med 1 punkt till 0,60 procent.

 

       tisdag kl 10.45 (fredag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:8374 (8:8335) Statsobl 2y -0,64 (-0,64)
EUR/SEK 9:6449 (9:6308) Statsobl 10y 0,60 (0,59)
EUR/USD 1:0914 (1:0903) Räntegap/ty 27 (26)
US obl 10 2,33 (2,31) Ty obl 10 0,33 (0,33)


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?