1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

USA-räntorna steg svagt efter svensk stängning på måndagen sedan president Trumps misslyckande med hälsovårdsreformen dämpat förväntningarna om finanspolitiska stimulanser samtidigt som dollarn stabiliserades.

Fed-chefen i Chicago, Charles Evans, sade i ett tal att Federal Reserve skulle kunna höja sina styrräntor upp till fyra gånger i år om ekonomin "verkligen tar fart", men sade samtidigt att två höjningar kan vara lämpligt på grund av den osäkerhet som råder kring inflationsutsikterna och den offentliga konsumtionen.

Charles Evans som i år röstar i Feds ränteråd, FOMC, har tidigare i år talat om att det är fullt möjligt med tre räntehöjningar i år. Han upprepade på måndagen budskapet om att hans "dot plot" ligger under medianränteprognosen (som pekar mot tre höjningar under 2017).

Hans kollega Robert Kaplan, Fed-chef i Dallas, sade under natten att Federal Reserve gör långsamma, gradvisa framsteg mot sitt inflationsmål.

Enligt honom behöver Fed lätta på gasen snarare än trampa på bromsen och han tror att USA:s BNP-tillväxt kommer att ligga kring 2,25 procent i år. Tillväxten räcker för att minska de lediga resurserna på arbetsmarknaden.

I tisdagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan oförändrad på 2,37 procent, från svensk stängning i går.

I eftermiddag publiceras USA-statistik som handelsbalans varor, grossistlager, S&P/Case Shiller huspriser, preliminärt tjänste-PMI från Markit samt hushållens konfidensindikator.

Dessutom blir det de sedvanliga veckosiffrorna från detaljhandeln och Fed-chefen i Kansas City, Esther George, talar i kväll.

Japanska räntor pekar marginellt uppåt, Tokyobörsen stiger och yenen har tappat lite mot dollarn på tisdagen.

Statistik under natten visade att Sydkoreas BNP definitiva BNP-utfall var lite högre än preliminära uppgifter visat. BNP steg 0,5 procent under fjärde kvartalet från kvartalet före och med 2,4 procent från ett år tidigare.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 110:58 mot yenen, upp från 110:38 i går eftermiddag, medan euron har tappat något till 1:087 mot dollarn, från 1:088.

Kronan är stabil mot dollarn och är 2 öre starkare mot euron.

Tisdagens europeiska makroagenda är tunn med räntebesked från Ungern som en av få punkter.

Här hemma väntar desto mer, som PPI, handelsbalans och detaljhandel för februari från SCB, Riksbankschefen Stefan Ingves talar om det ekonomiska läget och penningpolitiska utmaningar och Nordea släpper en ny konjunkturprognos om avtalsrörelsen och Riksbanken.

        tisdag 6.20 (måndag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7803 (8:7810) EUR/USD 1:0866 (1:0885)
EUR/SEK 9:5413 (9:5576) USD/JPY 110:58 (110:38)
Jp obl 2 -0,26 (-0,26) Jp obl 10 0,07 (0,06)
Ty obl 2 -0,71 (-0,71) Ty obl 10 0,40 (0,39)
US obl 2 1,27 (1,24) US obl 10 2,37 (2,37)


Innehåll från GIABAnnons

Så erbjuder GIAB strategiskt och praktiskt konsultstöd i omställningen till en cirkulär ekonomi

Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.
Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB och Emma Nilsson, hållbarhetskonsult.

Världen är ungefär åtta procent cirkulär – men för att nå de globala hållbarhetsmålen behöver den andelen öka avsevärt. Hållbarhetsaktören GIAB ser en stark potential och vill nu hjälpa andra företag och organisationer i hur man bäst ställer om till en cirkulär verksamhet. 

– Vi har gjort det själva och kan bidra med den praktiska kompetensen, säger Andreas Anderholm Pedersen, hållbarhetschef på GIAB.

GIAB grundades 2012 och har snabbt etablerat sig som en viktig aktör inom återbruk och hållbarhet, med kunder och samarbetspartners inom allt från försäkringsbranschen till e-handeln. Gemensamt för de olika affärsområdena är att de utgår från bolagets kärna: filosofin om den cirkulära ekonomin.

– Cirkulär ekonomi handlar i grunden om att frikoppla ekonomisk tillväxt från miljöpåverkan. Genom att återbruka i stället för att producera och konsumera nytt minskar trycket på jordens resurser och saktar ner systemet, menar Andreas.

Ett praktiskt exempel på hur de arbetar med den cirkulära modellen är webbshopen returhuset.se, där en mängd olika produkter säljs som först genomgått en bedömning, gradering och värdering innan de slutligen rekonditioneras och görs redo för försäljning. 

GIAB Consulting

Att bedriva verksamhet utan att påverka miljön är inte omöjligt, men det kräver kunskap och omställning. GIAB har under de senaste åren tagit all den erfarenhet de har i organisationen och utvecklat affärsområdet GIAB Consulting. De har bland annat samarbetat med IKEA för att utveckla deras återbruksarbete, något som resulterade i att GIAB var med och utformade världens första IKEA-second hand-butik med tillhörande renoveringsverkstad. De har dessutom hjälpt till att ta fram Sveriges första klimatneutrala måleritjänst tillsammans med Schööns måleri.

– Vi blev utvalda tack vare den praktiska hands on-expertisen vi besitter när det kommer till cirkulär ekonomi. Vi är inte bara strategiska, utan får saker att hända säger Emma Nilsson som jobbat som hållbarhetskonsult på GIAB i över två års tid.

Cirkulär ekonomi halva lösningen

Efterfrågan på cirkulär expertishar ökat de senaste åren och GIAB ser hur de kan spela en fortsatt viktig roll i att få företag att ställa om till en mer hållbar verksamhet.

– Återbruk är en liten bransch som befinner sig under stark tillväxt. Vi måste alla bli bättre – en cirkulär omställning är halva lösningen på klimatkrisen, avslutar Andreas.

Om GIAB

GIAB:s kärnverksamhet ligger i att utveckla, implementera och kommersialisera affärsmodeller baserade på cirkulär ekonomi. Konsultverksamheten erbjuder spetskompetens och rådgivning inom områdena cirkulär affärsutveckling, hållbara investeringar, hållbar produkt- och designutveckling, hållbart varumärkesbyggande, hållbarhetsredovisning samt klimatkalkyleringar.

Läs mer på www.giabnordic.se 

 

Mer från GIAB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GIAB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?