Annons

Räntor och valutor: Dollarn stärks

USA-räntorna sjönk tillbaka något strax efter svensk stängning i fredags, men har sedan åter vänt uppåt i måndagens asiatiska handel.

Samtidigt har dollarn stigit till tvåveckorshögsta mot yenen efter att USA:s president Donald Trump avstått från att kritisera Japans valutapolitik i samband med Japans premiärminister Shinzo Abes två dagar långa besök i USA.

I fredags kväll sade Donald Trump till Shinzo Abe att valutorna i USA, Kina och Japan kommer snart handlas på "lika villkor", utan att säga hur eller vad han menade med den frasen.

Valutahandlare reagerade inledningsvis med att sälja dollar och köpa yen, men dollarn återhämtade sig snabbt.

Feds vice-chef Stanley Fischer försvarade i ett tal i London i helgen de bankreformer som infördes efter den amerikanska finanskrisen och som Trump-administrationen nu vill avskaffa.

Han sade att centralbankens fokus ligger på dess dubbla mandat för inflation och jobb i ett läge med "betydande osäkerhet" beträffande finanspolitiken, rapporterar Bloomberg News.

"Jag tror inte någon riktigt vet vad som kommer att komma ut från processen som både involverar administrationen och kongressen när finanspolitiken och en rad andra frågor ska beslutas. För tillfället kommer vi att gå strikt på vad vi ser som vårt ansvar enligt lagen", sade vice-chefen.

Fed-guvernören Daniel Tarullo aviserade i fredags att han kommer att avgå från sin post nästan fem år före slutet av sitt mandat, vilket ytterligare underlättar för president Donald Trump att omskapa hur Wall Street regleras.

Daniel Tarullo tillsattes 2009 av president Barack Obama och var den som hade ansvar att göra om det finansiella regleringssystemet.

Tidigt på måndagsmorgonen är den amerikanska tioårsräntan upp 1 punkt till 2,42 procent, från svensk stängning i fredags.

I dag, måndag, publiceras ingen USA-statistik av vikt, men senare i veckan kommer en hel del tunga poster, som KPI, detaljhandel, industriproduktion, bostadsbyggande och Philadelphia Feds index.

Dessutom håller Fed-chefen Janet Yellen sitt halvårsvisa "Humprey-Hawkins"-tal inför kongressen, där hon väntas få frågor om penningpolitiken och Feds regleringspolicy - inte minst i spåren av att president Donald Trump vill lätta på regleringarna för finanssektorn.

Japanska räntor stiger svagt på måndagen, Tokyobörsen pekar uppåt och yenen har försvagats mot dollarn.

Statistik under natten visade att Japans BNP-tillväxt preliminärt ökade med 0,2 procent under fjärde kvartalet, vilket ger en beräknad årstakt på 1,0 procent.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång med 0,3 respektive 1,1 procent.

BNP-deflatorn sjönk samtidigt 0,1 procent jämfört med samma period 2015. Väntat var en nedgång med 0,2 procent.

Exporten ökade med 2,6 procent jämfört med föregående kvartal, samtidigt som importen ökade med 1,3 procent.

Amy Yuan Zhuang, Nordea, skriver i en kommentar att det starka tillväxtmomentumet under fjärde kvartalet kanske inte håller i sig under 2017 eftersom exportutsikterna har förmörkats av Donalds Trumps potentiellt protektionistiska politik.

Samtidigt väntar hon att Japans inhemska efterfrågan kommer att förbli dämpad på grund av svag lönetillväxt och brist på förtroende. Under fjärde kvartalet var den inhemska efterfrågan oförändrad.

Nordea-ekonomen konstaterar att tillväxten under fjärde kvartalet främst drevs av nettoexport, med hjälp av en svagare yen under andra halvan av året.

"Vi håller fast vid vår åsikt att en av de bästa lösningarna för att lyfta förtroendet för hushåll och företag skulle vara att reformera arbetsmarknaden. Det skulle höja baslönen och leda till högre privat konsumtion", skriver hon.

Hon noterar också att BNP-deflatorn låg kvar på -0,1 procent, den lägsta på över tre år, vilket tyder på att deflationstrycket inte helt har försvunnit i Japan.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 113:9 mot yenen, jämfört med 113:5 vid svensk stängning i fredags, medan euron i sin tur har tappat svagt till 1:062 mot dollarn (1:063).

Kronan är 1 öre svagare mot dollarn och 1 öre svagare mot euron.

På den europeiska makroagendan finns på måndagen EU-kommissionens vinterprognos, den publiceras klockan 11.00.

Här hemma väntar januari månads arbetslöshet från Arbetsförmedlingen och SEB:s boprisindikator.

Senare i veckan väntas bland annat preliminär BNP för euroområdet liksom industriproduktion, brittisk KPI samt tyska ZEW-index.

Här hemma är onsdagens räntebesked från Riksbanken huvudnumret, men det blir även inflationsförväntningar från TSN Prospera, bostadsstatistik från Valueguard samt arbetslöshet och KPI från SCB.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?