1515

Räntor och valutor: Dollarn stabiliseras

Europeiska statspappersräntor fortsätter svagt nedåt i förmiddagens handel, efter att ha sjunkit ytterligare något efter svensk stängning på onsdagen. Dollarn vänder samtidigt något upp mot andra valutor, efter ett fortsatt tapp under natten.

Onsdagens Trump-drivna turbulens på finansmarknaderna tycktes ha dämpats en aning så här långt i Europa på torsdagen. Inga nya förbluffande nyheter har rapporterats, och beskedet om att den förre FBI-chefen Robert Mueller nu ska utreda de påstådda kopplingarna mellan Trump-kampanjen och Ryssland verkar välkomnas från flera håll.

Nervositeten tilltog dock efter hand, frågetecknen kvarstår om den fortsatta utvecklingen i Washingston:

"Vissa politiker kanske kommer att försöka inleda en riksrättsprocess, och om de gör det kommer det ta mycket lång tid att genomföra. Och medan detta pågår kommer det att vara nästan omöjligt att få igenom några finanspolitiska stimulanser", sade Masashi Murata, valutastrateg vid Brown Brothers Harriman i Tokyo, till Bloomberg News.

Data på torsdagsmorgonen visade i alla fall att Japans BNP ökade takten under första kvartalet, tillväxttakten noterades till 2,2 procent (annualiserat), upp från 1,4 procent under fjärde kvartalet och över väntade 1,7 procent.

Torsdagsmorgonens statistikskörd visade också på en oväntat stark arbetsmarknad i Australien i april, och även Frankrike rapporterade en positiv arbetsmarknadsöverraskning för det första kvartalet.

Svenska statsobligationsräntor sjunker 1-3 punkter på torsdagsförmiddagen, kronan stärktes inledningsvis något mot euron men har senare åter vänt nedåt.

Business Sweden rapporterade på morgonen att Exportschefsindex steg till 62,8 andra kvartalet, från 58,2 under det första kvartalet. Det var den högsta noteringen för detta index sedan andra kvartalet 2011, och därmed ytterligare en bekräftelse på den förbättring för exportföretagen som även andra undersökningar rapporterat om under vintern/våren.

Business Swedens chefekonom Lena Sellgren konstaterade vid en pressträff att de blev positivt överraskade och att det är en mycket stark barometer. Det kan till och med vara så att de underskattar utvecklingen.

"Nu har vi tre kvartal i rad med uppgång och då har vi en riktig trend. Produktion och investeringar tar fart och vi väntade oss en stark siffra, men kanske inte riktigt så stark", sade hon.

SCB rapporterade vidare att bostadsbyggandet fortsatte att öka starkt under första kvartalet, +45 procent jämfört med första kvartalet 2016.

I Europa riktas blickarna nu närmast mot brittisk detaljhandelsdata för första kvartalet, klockan 10.30, och protokollet från ECB-rådsmötet i april, klockan 13.00.

Efter en fortsatt tydlig nedgång på onsdagskvällen noterar amerikanska statspappersräntor endast mindre rörelser hittills i den europeiska torsdagshandeln.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på Philadelphia Fed index för maj samt sedvanlig veckodata över nyanmälda arbetslösa, klockan 14.30, samt ledande indikatorer för april, klockan 16.00. Under kvällen ska också Fed-chefen i Cleveland, Loretta Mester, tala om ekonomi och penningpolitik.

              torsdag kl 10.05 (onsdag kl 16.15)
==================================
USD/SEK 8:7689 (8:7463) Statsobl 2y -0,69 (-0,68)
EUR/SEK 9:7601 (9:7404) Statsobl 10y 0,53 (0,55)
EUR/USD 1:1132 (1:1137) Räntegap/ty 17 (16)
US obl 10 2,22 (2,25) Ty obl 10 0,36 (0,39)Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?