ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Räntor och valutor: Dollarn stabiliserades under natten

Dollarn har stabiliserats och handlats sidledes under natten efter gårdagens tapp. På onsdagsmorgonen handlas den vid 1:24 mot euron och 106:49 mot yenen.

Efter att amerikanske utrikesministern Rex Tillerson oväntat fått sparken på tisdagen tappade dollarn. Samma mönster som när ekonomiska rådgivaren Gary Cohn lämnade sin tjänst förra veckan. 

Masafumi Yamamoto, chefsvalutastrateg vid Mizuho Securities, sade till Reuters att det börjar bli vardagsmat att personer kommer och går i Vita huset och dollarns reaktion sannolikt kommer bli mer begränsad varje gång. 

"För att dollarn ska stiga över 107 mot yenen igen kan det behövas tydlighet kring den pågående politiska 'skandalen' i Japan och ledtrådar från Fed vid denna månads möte om att de kan komma att öka takten i räntehöjningarna", sade han. 

Fed håller ett två dagar långt möte med start på tisdag nästa vecka och väntas då besluta att höja räntan för första gången i år. 

På tisdagskvällen rapporterade Reuters att Vita huset vill införa tullar specifikt riktade mot Kina som framförallt omfattar import av kinesiska teknik och telekomutrustning. Tullarna ska enligt planerna omfatta import för 60 miljarder dollar.

Beskedet överskuggade stark statistik över den kinesiska industriproduktionen som publicerades under natten mot onsdagen. 

Under perioden januari-februari steg industriproduktionen 7,2 procent jämfört med samma period föregående år. Enligt Reuters hade analytikerna räknat med en ökning på 6,1 procent. 

Kinas investeringar i fabriker, vägar och andra fasta tillgångar i städer steg 7,9 procent under januari-februari jämfört med samma period 2017. Analytiker hade väntat en ökning med 7,0 procent, enligt Reuters prognosenkät.

Flera bedömare menar dock att statistik från inledningen av året bör tolkas med försiktighet i och med det kinesiska nyårsfirandet som kan förvränga den. 

I fokus på onsdagens makroagenda står KPI för februari och bostadspriser. 

Statistik från Svensk Mäklarstatistik visade på morgonen att bostadsrättspriserna i riket som helhet var oförändrade i februari jämfört med föregående månad. Villapriserna var också oförändrade.

Svensk Mäklarstatistik noterar att det var mestadels oförändrade priser i februari. Bostadsrätter i Stockholm bryter, åtminstone temporärt, det tidigare nedgångsmönstret med en prisuppgång på 1 procent både i länet och de centrala delarna. Årstakten är dock fortsatt mest negativ i centrala Stockholm, -9 procent.

Samtidigt var det en stor omsättning av bostäder, där antalet affärer ökade med 13 procent jämfört med februari 2017.

"Amorteringskravet är en bidragande orsak, vi såg en liknande volymökning innan det förra amorteringskravet infördes sommaren 2016. Folk har helt enkelt velat genomföra sina köp innan införandet", säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, i en kommentar.

Efter höstens nedgång vände bostadspriserna enligt Valueguard upp rejält i januari och ökade 3,4 % m/m. Säsongsmässigt brukar priserna stiga kraftigt i januari, men de var upp även säsongsrensat, med 0,7%, vilket förvånade bedömare.

Analytikernas förväntningar inför februaristatistiken spretar en del, med allt ifrån en stark säsongsrensad uppgång till en möjlig nedgång, och de påpekar att det finns osäkerheter i närtid med det skärpta amorteringskravet och ett fortsatt stort utbud.

KPIF-inflationen väntas ha legat kvar på 1,7 procent i februari, enligt SME Direkts prognosenkät. 

I januari överraskade inflationen rejält på nedsidan och kom in klart under Riksbankens inte ens veckogamla och nedjusterade prognos, mycket beroende på en fortsatt svag utveckling för tjänstepriserna. 

Senare på onsdagen kommer statistik över den amerikanska detaljhandelsförsäljningen i februari. 

Utfallet för januari blev en besvikelse, -0,3% totalt och oförändrat exklusive bilar, men det följde på en stark försäljningsutveckling under hösten. Enligt vissa ekonomer kunde också det relativt svaga januariutfallet åtminstone delvis förklaras av en lägre försäljning av presentkort under helghandeln 2017.

Prognoserna pekar nu mot att försäljningen återhämtade sig i februari och steg med 0,3% såväl totalt som exklusive bilar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies