1515

Räntor och valutor: Dollarn sjunker

Amerikanska räntor och dollarn handlades svagt ned på tisdagsmorgonen med en marknad som präglas av geopolitisk oro.

Nordkorea är i fokus och USA:s vicepresident Mike Pence varnade på måndagen landet för att de senaste amerikanska attackerna i Syrien och Afghanistan visar att president Donald Trumps handlingskraft inte ska ifrågasättas, samtidigt som Nordkorea uppgett att de ska fortsätta med vapentesterna.

"Det förefaller som om fokus nu helt ligger på framtida missiltest i Nordkorea och huruvida de framtida testerna verkligen kommer att vara framgångsrika. Man misstänker att oron för Nordkorea har mer att ge", skrev Chris Weston på IG i Melbourne i ett marknadsbrev, enligt Reuters

Dollarn har fått visst stöd av kommentarer från finansministern Steven Mnuchin, som i en intervju med Financial Times avvisat idén om att Trumpadministrationen försöker prata ned valutan.

"Som världens viktigaste reservvaluta, så tror jag att över tid är styrkan i dollarn en bra sak. Det är en funktion av förtroendet för styrkan i den amerikanska ekonomin", sade han.

Kommentarerna kommer inför IMF:s vårmöte i Washington senare i veckan, där valutafrågor brukar avhandlas. På tisdagen presenteras IMF:s globala konjunkturprognos.

Dollarn handlas på tisdagsförmiddagen omkring 108:90 mot yenen och 1:0650 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåriga statsobligationen har sjunkit 2 punkter till 2,23 procent jämfört med måndagen.

Franska räntor stiger något i början av veckan inför första rundan av presidentvalet som hålls på söndag. Räntan på den tioåriga statsobligationen ligger på 0,92 procent, samtidigt som räntan på den tyska tioåringen har sjunkit 1 punkt till 0,18 procent.

Det är fortsatt jämnt mellan Emmanuel Macron och Marine Le Pen samtidigt som högerkandidaten Francois Fillon knappar in.

Enligt den dagliga undersökningen från Ifop som publicerades på måndagen har toppkandidaterna Emmanuel Macron och Marine Le Pen 23 respektive 22 procent.

Högerkandidaten Francois Fillon och vänsterkandidaten Jean-Luc Mélenchon, som gått starkt i opinionen på senare tid, får båda 19,5 procent.

Regeringen presenterade på tisdagen sin vårproposition som innehöll åtgärder för ökad trygghet och säkerhet, högre kvalitet i skolan och välfärder samt åtgärder kring klimatet.

"Sedan budgetpropositionen för 2017 (höstbudgeten, red anm.) lämnades till riksdagen har händelser inträffat både i Sverige och i omvärlden som ställer krav på flera åtgärder redan i år", skrev regeringen i ett pressmeddelande.

Bland annat handlar det om 700 miljoner kronor till polisen som ska ge möjlighet att anställa fler, samtidigt som totalförsvaret tillförs ytterligare 500 miljoner kronor.

Regeringen höjde också BNP-prognosen för innevarande år samt 2018 till 2,6 respektive 2,1 procent. I sin prognos i december räknade regeringen med att BNP skulle öka med 2,4 procent i år och 1,8 procent nästa år. I höstbudgeten i september spåddes 2,3 respektive 1,9 procent.

Swedbank skriver i en kommentar att "utgiftsökningarna under 2017 kommer ge en marginell positiv effekt på BNP".

"Regeringens förslag väntas ge en BNP-stimulans då hushåll med högre konsumtionsbenägenhet gynnas och offentlig konsumtion ökar. Uppsidan begränsas dock av att man samtidigt föreslår skattehöjningar för löntagare och företagare för 2018", skriver Swedbank.

Swedbank skriver att de starka statsfinanserna ger möjlighet att genomföra strukturreformer. Ekonomerna menar att regeringens fokus på utbildningsreformer är viktiga för tillväxt och bättre integration, men pekar samtidigt på andra viktiga områden som saknar en tydlig reformagenda. Till dessa räknas företagande, integration och bostadsmarknad.

"Företagande, entreprenörskap och innovationer är centralt för jobbskapande och svensk konkurrenskraft på kort och lång sikt. Inom detta område aviserar regeringen få reformer. Vi saknar fortfarande strukturreformer som stärker arbets- och bostadsmarknaden", skriver Swedbank.

Banken noterar också att de allt bättre statsfinanserna pressar Riksgäldens upplåningspolitik.

"Önskemålet om att ha kvar en viss upplåning i utländsk valuta och de fortsatta budgetöverskotten riskerar att tvinga Riksgälden att minska på obligationsvolymerna ytterligare med negativa effekter på marknadslikviditeten som följd", skriver Swedbank.

Svenska kronan har tappat 2 öre mot euron under morgonen till 9:59, samtidigt som den handlas omkring oförändrat mot dollarn vid 9:00.

Räntan på den svenska tioåringen har stigit 2 punkter till 0,54 procent.

        tisdag kl 10.10 (torsdag kl 12.00)
==================================
USD/SEK 9:0030 (8:9967) Statsobl 2y -0,67 (-0,67)
EUR/SEK 9:5871 (9:5740) Statsobl 10y 0,54 (0,52)
EUR/USD 1:0648 (1:0642) Räntegap/ty 36 (35)
US obl 10 2,23 (2,22) Ty obl 10 0,18 (0,17)


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?