1515

Räntor och valutor: Dollarn sidledes inför Fed-besked

Dollarn handlades sidledes inför Fed samtidigt som kronan noterade små rörelser efter beskedet att allianspartierna vill väcka misstroendeförklaring mot tre ministrar.

Alliansen meddelade vid en pressträff på onsdagsmorgonen att de vill väcka misstroendeförklaring mot inrikesminister Anders Ygeman, försvarsminister Peter Hultqvist och infrastrukturminister Anna Johansson, till följd av IT-skandalen vid Transportstyrelsen.

Partierna begär nu att talmannen kallar in kammaren för att riksdagen ska behandla begäran.

"Vi från alliansens sida vill väcka misstroende mot de tre ansvariga statsråden för brister i ansvarstagandet i krisen", sade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

Beskedet satte inga större avtryck på marknaden. Enligt SEB:s chefekonom Robert Bergqvist skulle det krävas åratal av politisk kris i Sverige för att marknaden ska regera starkt.

"Med en stark ekonomi och starka fundamenta samt en bred politisk uppslutning kring de ekonomisk-politiska ramverken har vi både säkerhetsbälte och krockkudde som skydd mot politiska kriser och ett beslutsmässigt vakuum", sade han.

Regeringen samlades under onsdagen i Rosenbad och hade när den svenska marknaden stängde ännu inte lämnat något besked.

Flera medier uppgav dock med hänvisning till regeringskällor att regeringen överväger att avgå för att låta alliansen styra till valet 2018.

Kronan tappade under dagen 5 öre mot dollarn och 1 öre mot euron.

Räntan på den svenska tioåringen sjönk 2 punkter till 0,65 procent.

Dollarn har pressats under senaste månaden, bland annat till följd av osäkerhet kring Trump-administrationens möjligheter att genomföra sin politik.

På tisdagen godkände senaten ja till att påbörja en debatt om att ersätta Obamacare. Senare under kvällen röstade senaten nej till majoritetsledaren Mitch McConnells hälsovårdsförslag. Hälsovårdsförslaget har setts som en barometer för Trump-administrationens förmåga att få lagar godkända i senaten inför exempelvis infrastruktursatsningar och skattereform.

I en intervju med Wall Street Journal som publicerades på tisdagskvällen sade Donald Trump att hans nästa prioriterade område blir just skattelagstiftningen. Närmare bestämt att få ned företagsskatten och ge skattelättnader för medelklassen, även om det innebär att en del mer välbeställda får betala mer i skatt.

Marknaden var avvaktande under dagen och dollarn handlades sidledes inför onsdagskvällens räntebesked från Federal Reserve, som inte följs av någon presskonferens eller nya prognoser.

Fed väntas hålla räntan oförändrad efter höjningen i juni. Bedömare kommer bevaka indikationer om huruvida de kan tänkas höja igen i år och när de ska påbörja processen med att krympa balansräkningen. Även skrivningar om inflationen är av stort intresse.

"Om det inte blir någon förändring i uttalandet kan vi vänta oss ett litet dollarrally och det skulle vara ett bättre läge för Fed att kommunicera sina förväntningar om policyn nästa månad vid Jackson Hole", sade Ulrich Leuchtmann, strateg vid Commerzbank, enligt Reuters.

Dollarn handlades vid svensk stängning vid 111:94 mot japanska yen och 1:1627 mot euron.

Räntan på den amerikanska tioåringen hade stigit 2 punkter jämfört med tisdagen till 2,32 procent.

Storbritanniens BNP steg 0,3 procent under andra kvartalet, jämfört med föregående kvartal, enligt första estimatet från det brittiska statistikkontoret.

Jämfört med andra kvartalet 2016 steg BNP med 1,7 procent. Utfallet var i linje med analytikernas förväntningar.

Finansminister Philip Hammond beskrev ekonomin som "stadig" och att mer klarhet kring brexitprocessen skulle hjälpa till att lyfta tillväxten.

Det brittiska pundet stärktes något under dagen.


Innehåll från ImagineCareAnnons

Proaktiv och digital företagshälsa ger friskare medarbetare – ImagineCare och Hedda Care i nytt samarbete

Egenmonitorering av hälsan kopplat till vårdgivaren Hedda Care ska tidigt kunna upptäcka utmattningssyndrom bland anställda, för att mer proaktivt kunna sätta in rätt medicinska åtgärder. 

Utvalda medarbetare på konfektionsföretaget Björn Borg tillhör de första användarna av lösningen.

– Företagshälsovård har tidigare varit mest reaktiv, där personal fått hjälp först efter att de börjat må sämre. Modern teknik gör att företagshälsovård kan ske i realtid genom egenmonitorering och därmed förebygga sjukdom, säger Annette Brodin Rampe, vd på ImagineCare, som utvecklat den tekniska lösningen.

Utmattning och stressrelaterad ohälsa är i dag de vanligaste orsakerna till långvariga sjukskrivningar. Det utgör också en stor kostnad, både för samhället och den enskilda arbetsgivaren. 

I efterdyningarna av pandemin, som kommit att påverka vårt sätt att arbeta, kommer detta att bli en av de viktigaste frågorna för arbetsgivarna.

Hedda Care får tillgång till hälsodatan

Den nya tekniska lösningen från ImagineCare består av en användarvänlig app, där medarbetaren regelbundet får svara på frågor om hälsotillståndet och skatta sitt välmående eller följa sina värden så som till exempel sitt blodtryck, sin puls eller glukosnivå. 

Hälsodatan analyseras och görs tillgänglig för vårdpersonalen på Hedda Care, som sedan kan kommunicera med medarbetaren och anpassa åtgärder och eventuell medicin för att förebygga ett försämrat hälsotillstånd.

– Vårdpersonalen kan lätt se, prioritera, involvera och anpassa insatserna efter vad som är viktigt för varje individuell person, säger Sara Löfgren, VD på Hedda Care, och tillika läkare och specialist i allmänmedicin. 

De som är väldigt intresserade och de som är en riskgrupp kan mäta sitt blodtryck varje dag och mätvärdena förs över digitalt in i appen, för att själv ha koll. 

– Försämras tillståndet så får företagshälsovården reda på det i samma ögonblick, fortsätter Sara

För den medarbetare som redan befinner sig i en riskgrupp är denna lösning ett sätt att ständigt ha tillgång till hjälp.

– Det här är framtidens sätt att bedriva vård, avslutar Annette Brodin Rampe. 

Om ImagineCare
ImagineCare är ett hälsoteknikföretag som hjälper personer med långvariga hälsoutmaningar till ett bättre liv. ImagineCare har utvecklat ett digitalt stöd för att läsa av hälsotillstånd. 

Sedan 2021 har ImagineCare ett samarbete med Hedda Care, som erbjuder högspecialiserad vård inom bland annat allmänmedicin, gynekologi, kardiologi, psykiatri, företagshälsovård, barnhälso- samt mödravård.

Läs mer på www.imaginecare.com

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ImagineCare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?