Annons

Räntor och valutor: Dollarn pressas ytterligare

Amerikanska statspappersräntor har stigit svagt efter den svenska marknadens stängning på torsdagen, dollarn handlas samtidigt ytterligare svagare mot andra valutor och sattes under förstärkt nedåtpress i den asiatiska fredagshandeln.

Tidigare på torsdagen hade USA-räntorna vänt ner något från höga nivåer i spåren på en något blandad statistikskörd, som visserligen inkluderade oväntat höga producentpriser i januari. Alla är dock inte övertygade om att de senaste signalerna om högre pristryck är inledningen på en kraftig uppgång för inflationen.

"Det finns inte oro på marknaden ännu för att vi kommer att få ett stort hopp i inflationen", sade Larry Milstein, chef för räntehandeln vid R.W. Pressprich & Co, till Wall Street Journal.

Federal Reserves viktigaste inflationsmått PCE (prisutvecklingen för privata konsumtionsutgifter) ligger sedan länge väl under bankens 2-procentsmål.

Dollarn pressades till nya treårslägsta nivåer i USA på torsdagskvällen. Enligt marknadsaktörer drivs valutamarknaden nu av förbättringarna i den globala ekonomin.

"En mer balanserad ekonomisk återhämtning drar investeringar från USA till mer intressanta marknader", skrev Kit Juckes, strateg vid Societe Generale, i ett kundbrev som lästs av Wall Street Journal.

Pressen mot dollarn tilltog senare i den asiatiska fredagshandeln, och marknaden tog inte någon större notis vid att Japans regering nominerat BOJ-chefen Haruhiko Kuroda till en ny femårsperiod på chefsstolen, samtidigt som en professor, Masazumi Wakate, som argumenterat för kraftfulla monetära lättnader nominerades till biträdande BOJ-chef.

Marknadsaktörer i Tokyo säger till Reuters att att dollarsentimentet eroderas av misstankar om att Washington kan bedriva en "svag dollarstrategi" samtidigt som dollarns nuvarande räntefördel kan vara på väg att minska när andra centralbanker börjar planera för att minska på de monetära lättnadsåtgärderna. 

Samtidigt ökar oron för USA:s växande budgetunderskott och ökande statsskuld, och marknadsaktörer har svårt att se vad som ska kunna ändra sentimentet på kort sikt när inte ens onsdagens besked om oväntat hög KPI-inflation kunde stötta USA-valutan.

Dollarindex, som mäter den amerikanska valutans värde mot en handelsvägd korg av andra valutor har sjunkit till under 88,30 som lägst på fredagen, från drygt 90,10 som högst på torsdagen. Fredagens bottennotering är det lägsta för dollarindexet sedan slutet av 2014.

Den svaga dollarutvecklingen stoppar dock inte en fortsatt god utveckling på Tokyobörsen så här lång på fredagen. Flera andra asiatiska börser är stängda, men det noteras mestadels försiktiga uppgångar på de börser som håller öppet

Fredagens amerikanska dataagenda bjuder på bostadsbyggande och importpriser för januari, klockan 14.30, och preliminärt Michiganindex för februari, klockan 16.00.

Den europeiska makroagendan är inte direkt diger på fredagen, men intresse lär riktas mot brittisk detaljhandel för januari, klockan 10.30. Därtill talar Benoit Coeure, ledamot av ECB-direktionen, i Skopje, klockan 9.20. 

Riksbankschefen Stefan Ingves är fortsatt sjuk, så det anförande han skulle ha hållit hos Carnegie Fonder på fredagsmorgonen är inställt.


Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?