Annons

Räntor och valutor: Dollarn på 13-årshögsta

Räntorna fortsatte generellt upp på onsdagen, även om rörelsen dämpats jämfört med förra veckan. Dollarn stärktes, oljan var svagt ned medan börserna sjönk.

Tyska räntor steg 1-2 punkter medan räntorna i periferin gick upp mer, med den italienska tioåriga statsobligationen upp 7 punkter till 2,03 procent. Även USA-räntorna var netto något upp, främst i långa änden.

Drivkrafterna för ränteuppgången är fortsatt desamma, med ökade tillväxtutsikter i spåren av Donald Trumps valvinst och republikanernas kontroll av hela kongressen.

"Inflationsstoryn är fortsatt verksam. Marknaden väntar sig nu en räntehöjning i december och det finns inga fundamentala skäl för Fed" att inte leva upp till det, sade Birgit Frigge på DZ Bank till Bloomberg News.

Fed funds-terminerna indikerar nu en sannolikhet på 96 procent att Fed höjer före årsskiftet. Före USA-valet låg det på 84 procent.

Handelsbanken noterade att marknadens valtolkning hittills varit att det ska leda till ökat inflationstryck som minskar behovet att behålla låga räntor. Marknadsbaserade inflationsförväntningar har flugit i höjden, vilket till stor del förklarar uppgången på cirka 50 punkter i långa USA-räntor.

"Vi har fortsatt den bestämda uppfattningen att dollarn kommer att fortsätta stärkas framöver. Under 2017 är det troligt att euro/dollar kommer att ligga närmare paritet än de gjort under de senaste tio femton åren", skriver Handelsbanken.

Även SEB tror på en fortsatt dollarförstärkning, till 1:03 mot euron i mitten av 2017. Givet att Donald Trump börjar göra verklighet av sina förslag och orsaka en högre BNP-tillväxt och växande budgetunderskott kommer räntorna troligen inte återgå till de nivåer som rådde innan valet.

"Dessutom kan den expansivare finanspolitiken leda till en oväntat snabb penningpolitisk åtstramning från Federal Reserve", skrev Richard Falkenhäll, valutastrateg på SEB.

Marknadens ökade tillväxtutsikter har också noterats av centralbanksledamöter. James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade att det finns en chans att den amerikanska ekonomin kan få en medelfristig skjuts om Trump genomför sina planer, även osäkerheten gör att de närtida prognoserna inte ändras.

Effekten kommer i stället troligen under 2018, 2019 och 2020. Det finns en rad olika utfall för ekonomin och penningpolitiken kan svara på det, men regimen av låga räntor väntas inte vända tvärt, sade han.

Även andra Fed-ledamöter, som Eric Rosengren (Boston), har varit inne på liknande tongångar om effekterna av en mer stimulerande finanspolitik.

Mer cementerade antaganden om Fed-höjningar har stöttat dollarn, som stärkts till 109:20 mot yenen och 1:07 mot euron. Mätt som dollarindex har dollarn stärkts till 100,27, efter att tillfälligt ha varit uppe på 100,53 på onsdagen, den högsta nivån sedan april 2003.

Närmast riktas blickarna mot Fed-chefen Janet Yellens anförande på torsdagen.

"De medelfristiga utsikterna för dollarn är fortsatt solida, och vi förväntar oss att den ska stärkas klart in på första kvartalet nästa år. Men en del på marknaden kan komma att inta en mer försiktig närtida hållning inför anförandet och formerande av den nya administrationen", sade Ned Rumpeltin på Toronto Dominion Bank till Bloomberg News.

Oro för populistiska rörelser ska få framgångar i Europa kan samtidigt komma att tynga den gemensamma valutan. Närmast väntas en italiensk folkomröstning om författningen den 4 december, som skulle kunna leda till regeringskris. En ny mätning på onsdagen visade att nej-sidan leder.

USA-statistik på onsdagen visade klart lägre PPI än väntat, en industriproduktion som inklusive revideringar var nära prognos och husmarknadsindex oförändrat. Dollarn och USA-räntorna drogs ned lite av datan.

Pundet har i stort gått sidledes. Arbetslösheten i Storbritannien sjönk till 11-årslägsta på 4,8 procent i juli-september, medan lönetillväxten inklusive bonusar var oförändrad. Antalet registrerat arbetslösa ökade däremot med 9.800 i oktober, den största uppgången sedan i maj, och sysselsättningstillväxten dämpades det senaste kvartalet, med -12.000 i september.

"Även om vi bör hantera månadsutfallen med försiktighet då de är mindre robusta så finns det nu tydliga tecken på en dämpning på arbetsmarknaden i spåren av beslutet att lämna EU. Och vi väntar oss fortsatt försämring framöver, med gradvis stigande arbetslöshet", skrev Unicredit i en kommentar.

Svenska räntor steg svagt medan kronan tappade 2 öre till 9:18 mot dollarn men stärktes lika mycket till 9:83 mot euron.

TNS Prosperas enkät bland marknadsaktörer visade på oförändrade inflationsförväntningar från föregående månad, med de femåriga förväntningarna kvar på 1,9 procent.

"Totalt sett indikerar dagens utfall att inflationsförväntningarna inte trendar uppåt längre. Därmed ligger såväl inflationen som inflationsförväntningarna kvar under målet och trendar för närvarande i fel riktning. Detta är så klart en utmaning för Riksbanken och vad de kommer att göra i december hänger, enligt vår syn, till stor del på det nästa inflationsutfallet", skrev Nordea i en kommentar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Därför kan företag tjäna på att outsourca sin ekonomi- och löneavdelning

Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken. 

I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.

– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.  

Helhetserbjudande 

Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall. 

– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.

Personliga relationer i fokus

Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.

– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende. 

– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.

Läs mer  

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?