1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn nära högsta nivån på fyra månader

Dollarindex har tappat en aning från förra veckans topp men handlas fortsatt nära högsta nivåerna sedan mitten av januari efter fredagens jobbdata. 

Mot euron handlas dollarn strax under 1,20, och vid 109,09 mot yenen.

Amerikanska jobbsiffran i fredags beskrevs av analytiker som "det bästa av två världar" en stark arbetsmarknad men inga tydliga tecken på inflation. Med en arbetslöshet på 3,9 procent, lägsta nivån sedan december 2000) och löneökningar på 2,6 procent i årstakt. 

Commerzbank skrev att siffran inte innebär något hinder för fortsatt gradvis penningpolitisk åtstramning.

Det bredaste måttet på arbetslösheten, som även inkluderar personer som skulle vilja jobba men som inte längre söker arbeten, sjönk från 8,0 till 7,8 procent, vilket indikerar att det fortfarande finns lediga resurser, skrev banken.  

SEB skrev att även om de svaga löneökningarna var en besvikelse var resten av arbetsmarknadsrapporten rätt stark och de håller fast vid sin prognos om ytterligare tre räntehöjningar från Fed under 2018 (juni, september, december).

Efter jobbrapporten sade Fed-chefen i San Francisco, John Williams, att tre eller fyra räntehöjningar i år fortsatt är huvudscenariot. 

"Jag tror att det är rätt väg att gå givet den fortsatta förbättringen i ekonomin", sade han. 

Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, sade i en intervju med Reuters att han trodde starkt på tre räntehöjningar i år, men att han var öppen för att gå ner till två eller upp till fyra beroende på vad data visar. 

Potentialen på uppsidan från skattesänkningar och goda ekonomiska utsikter var faktorer som skulle kunna tvinga Fed att strama åt snabbare. 

På måndagen kommer SEB:s boprisindikator. I början av året sjönk den till lägsta nivån sedan början av 2012, men har sedan dess återhämtat sig, i linje med andra signaler om en stabilisering på bostadsmarknaden. 

Senare i veckan kommer protokollet från det penningpolitiska mötet den 25/4, då Riksbanken valde att lämna räntan oförändrad och samtidigt senarelade sin första räntehöjning till "slutet av året". 

På onsdag respektive torsdag kommer också KPI för mars och räntebesked från BOE. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?