Annons

Räntor och valutor: Dollarn mot återhämtning

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt i USA-handeln efter svensk stängning på fredagen, dollarn fortsatte samtidigt att återhämta sig mot andra större valutor efter den senaste tidens markanta försvagning.

Långa USA-räntor handlades tidigare på fredagen något högre i spåren på torsdagskvällens mycket starka rapporter från en rad amerikanska techjättar, men fortsatt virusoro i kombination med svaga makrosignaler lockade senare tillbaka köpare till långa räntepapper.

Definitiva Michiganindex, som redovisades på fredagseftermiddagen, gav en antydan om hushållens reaktion på den ökade smittfrekvensen i USA den senaste månaden. Indexet föll tillbaka till 72,5 i juli från 78,1 i juni, vilket bara var marginellt över bottennoteringen 71,8 i april.

Reuters rapporterade sent på fredagskvällen att antalet döda med covid-19 i USA ökade med över 25.000 personer i juli, till närmare 154.000 totalt. Samtidigt ökade antalet smittade med 1,87 miljoner personer, till totalt 4,5 miljoner. Antalet smittade fördubblades i 19 delstater i juli, däribland Florida, Kalifornien och Texas.

Förhandlingarna om ett nytt stimulanspaket USA nådde inga framsteg heller på fredagen, enligt Politico ägnade företrädare för Vita Huset och demokratiska ledare fredagen åt att beskylla varandra för bristen på framsteg trots att miljontals amerikaner riskerade att förlora det federala arbetslöshetsstödet på 600 dollar per vecka.

Samtidigt meddelade Fitch Rating på fredagens att utsikterna för deras AAA-kreditbetyg ändras till negativa, från stabila. De sänkta utsikterna motiveras av ”försämringen av USA:s offentliga finanser och frånvaron av en trovärdig konsolideringsplan”.

Inte heller på lördagen gjordes några påtagliga framsteg i förhandlingarna mellan Demokraterna och Vita huset om stimulanspaketet, även om såväl finansminister Steven Mnuchin som de demokratiska kongressledarna beskrev det senaste mötet som ”konstruktivt” respektive ”mer produktivt”.

Parterna ska träffas på nytt på måndagen. 

Asiatiska börser inleder augustihandeln med en något blandad utveckling, positiva industrisignaler bidrar dock till en relativt stark utveckling i Tokyo och Shanghai.

Caixins PMI-index för Kina steg till 52,8 i juli från 51,2 i juni. Det var klart över väntade 51,3 och den högsta nivån sedan januari 2011. Delindex för nya order och produktion noterades också på de högsta nivåerna sedan januari 2011, och delindex för exportorder noterade den svagaste nedgången på sex månader.

I Japan steg samtidigt industri-PMI till 45,2 i juli, från 40,1 i juni, enligt definitiva data. Det var klart över de 42,6 som rapporterades preliminärt för juli.

De politiska spänningarna mellan USA och Kina fortsätter docka att prägla asiatiska marknader på måndagen. USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade på söndagen att president Trump, ”inom de kommande dagarna”, kommer att annonsera nya åtgärder relaterade till kinesiska mjukvarubolag som USA-administrationen betraktar som hot mot USA nationella säkerhet.

På fredagen meddelade Trump att han inom kort skulle förbjuda den populära appen TikTok i USA. Samtidigt signalerade Microsoft intresse att köpa TikToks amerikanska verksamhet, och enligt Reuters har Trump nu gått med på att ge TikToks kinesiska ägare, BytedDance, 45 dagar på sig att nå en överenskommelse med Microsoft.

Dollarn stärktes tillfälligt i Asien på måndagen efter besked om att den japanska detaljhandelsgruppen Seven & i Holdings, som bland annat äger 7-Eleven, ska köpa amerikanska Marathons Speedwaybensinstationer för 21 miljarder dollar, Dollarförstärkningen gröptes dock ur relativt snabbt, men den amerikanska valutan handlas ändå på klart högre nivåer än vid svensk stängning på fredagen. 

Industri-PMI för augusti står i fokus även på måndagens fortsatta makroagenda; Silf/Swedbank redovisar svenska data klockan 8.30. definitiva EMU-data kommer klockan 10.00, följt av brittiska data klockan 10.30. Från USA redovisas Markits definitiva industri-PMI klockan 15.45 medan det mer bevakade ISM-indexet publiceras klockan 16.00, då det också väntas data över bygginvesteringarna i juni.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?