1515
Annons

Räntor och valutor: Dollarn lyfter

Fed-beskedet på onsdagen gav en fortsatt internationell ränteuppgång på torsdagen, samtidigt som dollarn stärktes rejält, med euro/dollar på den lägsta nivån sedan 2003.

Fed höjde som väntat styrräntan med 25 punkter, men drog även upp "räntebanan" och ser nu tre höjningar under 2017, jämfört med tidigare två.

Fed-chefen Janet Yellen nämnde högre inflation och det faktum att en del ledamöter tagit höjd för ändrad finanspolitik som bakomliggande faktorer, men indikerade även att de nu är nära full sysselsättning.

Richard Clarida, strateg på Pimco, skrev i en kommentar att det förefaller som att fyra av ledamöterna dragit upp sin ränteprognos för nästa år.

"Sammantaget verkar därmed fyra ledamöter i FOMC vara villiga att åtminstone göra ett litet vad om att Trumponomics kommer att rättfärdiga tre höjningar i stället för två 2017. För ett Fed som alltid påmint oss om att de är 'databeroende' så är detta lite förvånande, då Fed-prognosen för BNP-tillväxten 2017 bara höjdes med 0,1 procentenhet och då inflationsprognosen inte alls ändrades", skrev han.

Uppgången i USA-räntorna bromsade in, men den tioåriga statsobligationen var vid svensk stängning 13 punkter högre på 2,58 procent, efter att ha nosat på 2,64-nivån som högst.

USA-data på torsdagen gav inga större avtryck i marknaden jämfört med Fed. Inflationen i november kom in som väntat, medan regionala index för industrin, Empire och Philadelphia Fed, steg mer än väntat. Markits industri-PMI steg marginellt medan NAHB:s husmarknadsindex flög upp från 63 till 70, den högsta nivån sedan 2005.

Dollarn stärkts sammantaget till 1:0420 mot euron och 118:40 mot yenen. Dollarindex var upp 1,9 procent från före Fed.

"För närvarande känns det som att gå lång i dollar innebär gratispengar, ingen förlorar. Marknaden tror att den kan trycka på 2-3 procent relativt riskfritt, en bra julbonus, och tycks aldrig behöva några skäl till att vara negativ till euron", sade Stuart Bennet på Banco Santander till Bloomberg News.

Hamish Pepper på Barclays hade väntat sig en lugnare utveckling efter Fed-beskedet.

"I en miljö där investerare redan varit långa i dollarpositionerna, då dollarn redan är rätt dyr och då vi går in på årsskiftet, så tycktes det som en bra tid att minska en del långa positioner. Men vi har fått motsatsen", sade han till Reuters.

Även Europaräntorna steg, med tyska räntor 1-7 punkter upp. Daniel Lenz på DZ Bank såg fortsatt förhöjda tyska räntor in på det nya året.

"Januari är däremot något annat. En del investerare kan stå inför trycket att göra nya investeringar, vilket kan vara attraktivt givet att vi har en brantare kurva" i tyska räntor sade han till Bloomberg News.

Grekiska statspapper var upp rejält efter eurogruppens beslut att skjuta på de kortfristiga skuldlättnaderna, med

tioåringen sammantaget 50 punkter högre till 7,30 procent.

Snabbestimatet över euroområdets samlade inköpschefsindex var oförändrat på 53,9 i december, jämfört med föregående månad, i linje med förväntningarna. Industri-PMI steg till 54,9 från 53,7 medan tjänste-PMI sjönk till 53,1 från 53,8.

Unicredit noterade att en blick på detaljerna, och då i synnerhet nya order, indikerar att såväl inhemsk som extern efterfrågan gav stöd i avslutningen av året. Dessutom visar inflationstrycket tecken på att stärkas i spåren av stigande råvarupriser och en svag euro, medan förhållanden på arbetsmarknaden har förblivit stabila med fortsatt uppgång.

"Totalt sett indikerar alltså dagens utfall ett gott utgångsläge när euroområdet går in i 2017", skrev Unicredit.

Svenska räntor steg upp till 7 punkter medan kronan sammantaget tappade 22 öre till 9:38 mot dollarn, den svagaste nivån sedan hösten 2002, och 3 öre till 9:78 mot euron från onsdagen.

Den norska kronan stärktes initialt 6 öre till under 9-nivån mot euron efter Norges Banks räntebesked, men tappade under eftermiddagen hela rörelsen till då euron återhämtade sig. Norges Bank lämnade styrräntan oförändrad men behåller i räntebanan en liten öppning för en sänkning det kommande året, även om räntebanan drogs upp något.

Centralbankschef Öystein Olsen sade vid en pressträff

att de noterat de åtstramade bolånereglerna, men att riskerna mot den finansiella stabiliteten har ökat och att de måste vara försiktiga. Inflationen har varit lägre än väntat men förväntningarna är väl förankrade runt målet och de har utrymme att acceptera svängningar.

Handelsbanken tyckte att centralbanken åter är för hökaktig, särskilt då löne- och investeringsförväntningarna ligger för högt.

Norges Banks analys hänger på antagandet att bostadsmarknaden fortsätter att stiga obevekligt och bidra till att dra upp den privata konsumtionen.

"Vi tror att till nästa sommar så kommer utvecklingen i såväl priserna som den ekonomiska tillväxten att avvika tillräckligt från Norges Banks estimat för att tvinga fram en räntesänkning", skrev Handelsbanken.

Pundet tappade 1,4 procent mot dollarn. Bank of England lämnade som väntat räntan oförändrad på 0,25 procent.

De skrev att räntorna stigit sedan förra prognosen, men att riskerna också har ökat. Tillväxten fortsätter men med dämpade utsikter för 2017. Ett starkare pund talar för att inflationen kanske skjuter över målet lite mindre än tidigare antagits.

Det finns samtidigt begränsningar för toleransen för detta och inflationsförväntningarna kräver bevakning. BOE har därmed fortsatt beredskap att agera i båda riktningarna vad gäller räntan.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?