1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter upp

Amerikanska statspappersräntor har stigit 3-4 punkter efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, dollarn handlas samtidigt högre mot andra valutor efter en fortsatt uppgång på tisdagskvällen.

Nytt obligationsutbud från både den amerikanska staten och den privata sektorn bidrog till att pressa upp USA-räntorna på tisdagskvällen.

Tisdagskvällens auktion av tvååriga statsobligationer för 26 miljarder dollar bedöms visserligen ha fått ett gott mottagande, men marknaden har också att se fram emot femårsobligationer för 34 miljarder dollar på onsdagen och sjuårsobligationer för 28 miljarder på torsdagen.

Samtidigt noterades stora utbud av företagsobligationer efter att förra veckans politiska oro runt president Donald Trump nu verkar ha dämpats något.

Vita husets budget möts med viss skepsis både vad gäller möjligheterna för att kongressen ska anta den som de ekonomiska antaganden som ligger till grund för bedömningen om att budgeten kommer att balanseras på sikt. Men budgeten tycks inte ha gjort något avtryck på amerikanska räntemarknaden.

Fedchefen i Philadelphia, Patrick Harker (som röstar i FOMC i år), sade på tisdagskvällen att FOMC-mötet i juni är en "distinkt möjlighet" för årets andra räntehöjning från Fed.

Han är positiv om USA:s ekonomiska utsikter, men en ytterligare inflationsöverraskning på nedsidan "skulle oroa mig lite".

Onsdagens USA-agenda bjuder på husprisdata för mars från FHFA, klockan 15.00, och försäljning av nya bostäder i april, klockan 16.00. Finansdepartementet ska vidare sälja femåriga obligationer för 34 miljarder dollar.

Störst intresse riktas dock sannolikt mot protokollet från FOMC-mötet den 2-3 maj, klockan 20.00, som eventuellt kan ge klarare besked om utsikterna för en ny räntehöjning i juni.

Asiatiska börser visar en något blandad utveckling så här långt på onsdagen. Japan fortsätter upp med en svagare yen, men i Kina sjunker börserna något efter att Moody´s sänkt landets kreditbetyg.

Moody´s sänkte Kinas kreditbetyg till A1, från Aa3, med hänvisning till farhågor om att landets finansiella styrka kommer att dämpas något de kommande åren när skulderna fortsätter öka samtidigt som den potentiella tillväxten avtar.

Det sänkta Kinabetyget bidrog vidare till att Australiendollarn försvagades i onsdagens handel.

"Nedgraderingen skakade marknaderna och Australiendollarn visade sig återigen vara den föredragna valutaproxyn för Kina-ekonomin. Valutafallet drivs sannolikt av oro för att Moody´s kan ha rätt om att Kinas tunga skuldsättning hotar tillväxtutsikterna på medellång sikt och därmed efterfrågan på råvaror", sade Sean Callow senior valutastrateg vid Westpac i Sydney, till Bloomberg News.

I Sverige ska Konjunkturinstitutet presentera en ny konjunkturbarometer, klockan 9.00, och klockan 9.30 publicerar Riksbanken årets första finansiella stabilitetsrapport.

SCB redovisar också april-PPI samt kortperiodisk sysselsättningsstatistik för första kvartalet klockan 9.30.

Även ECB ska presentera en finansiell stabilitetsrapport, klockan 10.00, och klockan 14.45 ska ECB-chefen Mario Draghi tala vid en konferens om finansiell stabilitet hos spanska centralbanken i Madrid.

 

        onsdag 6.15 (tisdag kl 16.15)
================================
USD/SEK 8:7113 (8:6870) EUR/USD 1:1182 (1:1223)
EUR/SEK 9:7426 (9:7502) USD/JPY 111:87 (111:15)
Jp obl 2 -0,16 (-0,16) Jp obl 10 0,05 (0,05)
Ty obl 2 -0,65 (-0,65) Ty obl 10 0,41 (0,39)
US obl 2 1,31 (1,27) US obl 10 2,28 (2,24)Innehåll från FrontnodeAnnons

Med användarupplevelsen i fokus – Frontnode utvecklar den digitala arbetsplatsen

Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.
Mikael Karlsson och Malin Lennartsson på Frontnode och Stefan Hillerström på Skogssällskapet.

Digitaliseringen av samhället ökar i en rasande fart och det senaste året har den accelererat ytterligare när pandemin tvingat många arbetsplatser att bli i princip helt digitala. Men har man rätt IT-lösningar kan den digitala arbetsplatsen vara en stor tillgång. Frontnodes tjänst Digital arbetsplats är en sådan lösning. 

– Vi gör det möjligt för människor att jobba mer produktivt och förenklat oavsett var i världen de befinner sig, säger Mikael Karlsson, Tjänsteansvarig Digital arbetsplats på Frontnode.

Frontnode är en modern tjänsteleverantör av IT-system baserade på Microsofts ekosystem. Sedan första april i år är de en del av InfraCom Group AB. 

Verktyget Digital Arbetsplats är ett komplett automatiserat system där allt ingår: från installation och hantering av olika enheter till säkerhet och uppdatering av den senaste teknologin. Framför allt erbjuder Frontnode en personlig och effektiv support till alla sina kunder.

– Det får aldrig stå still! Max en timme får gå till felsökning – efter det skickar vi ut en ny dator. Det enda kunden behöver göra är att logga in på den nya enheten och då är allt klart; krypterat, säkert och enkelt, säger Malin Lennartsson, Supportansvarig på Frontnode.

Lyckat samarbete med Skogssällskapet

En av Frontnodes många kunder är Skogssällskapet, en stiftelse som arbetar för hållbar utveckling av skog och mark. De är totalt 115 medarbetare som arbetar utspritt över hela landet, vilket innebär att de inte är så många på samma ställe. Det medför vissa logistiska problem då resurser inte finns till en lokal IT-support på varje kontor.

– Vår främsta utmaning är att se till att alla medarbetare, oavsett var de befinner sig, har en IT-infrastruktur som fungerar till en rimlig kostnad. Vi måste ha en automatiserad miljö där användarna kan sköta installering av system själva. Det får vi med Frontnode, säger Stefan Hillerström, IT-ansvarig för Skogssällskapet.

Med hjälp av Digital Arbetsplats har Frontnode hand om Skogssällskapets hela IT-arbetsplats. Medarbetarna beställer hårdvaran, vilken är helt klar för bruk vid leverans, och sedan finns Frontnodes support alltid tillgänglig om något skulle gå fel.

– Frontnodes support är otroligt duktiga och har en personlig, familjär känsla vilket passar Skogssällskapets verksamhet. De ligger verkligen i framkant i det här gebitet – när vi pratas vid har de koll på det mesta och vi kan utbyta tankar och idéer som förbättrar såväl vår som deras verksamhet, säger Stefan.

En bekymmersfri vardag

Medarbetarna på Frontnode drivs av ett genuint teknikintresse, men det finns något som är ännu viktigare: användarupplevelsen. 

– Vi vill skapa en bekymmersfri vardag för kunden, där de kan lägga sin tid på sin verksamhet istället för på tråkiga IT-problem. Kan man öka produktiviteten ett par procent mer om dagen är det värt mycket, både för en själv och för ens business, säger Mikael.

Stefan är inne på samma spår.

– Frontnode ser till att vi kan uppnå våra mål, avslutar han.

Läs mer om tjänsten Digital Arbetsplats här 

Här kan du läsa mer om Skogssällskapet

Om Frontnode

Frontnode AB är en del av InfraCom Group AB, är Microsoft Gold Partner och finns på flera orter i Sverige.

Läs mer på www.frontnode.se

Mer från Frontnode

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Frontnode och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

 • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

 • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

 • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?